Spitalul Judetean Buzau, desi sufocat de datorii, a decontat retetele unor bolnavi

6 noiembrie 2012 | 1 comentariu |

 Peste 2.000 de lei au recuperat patru persoane care au solicitat banii pentru medicamentele si materialele sanitare cumparate personal in perioada spitalizarii.

 

Dr. Marius Anastasiu

Situatia disperata in care se afla Spitalul Judetean de Urgenta (SJU)  Buzau, sufocat de datorii de peste 250.000 de lei catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare sau utilitati si servicii conexe, nu a impiedicat actuala conducere sa manifeste intelegere fata de unii bolnavi pentru care fiecare leu inseamna o paine sau altceva de mancare.

Asa se face ca in ciuda situatiei financiare dificile prin care trece unitatea medicala, conducerea spitalului a acceptat rambursarea a peste 2.000 de lei unor fosti pacienti care si-au cumparat cu bani din buzunar medicamentele cu care au fost tratati cat timp au fost spitalizati.

Legal vorbind, niciun bolnav nu ar trebui sa-si cumpere medicamente sau materiale sanitare cat tim se afla in spital. Din pacate, din cauza crizei financiare fara precedent prin care trece unitatea noastra, acest lucru se mai intampla, in cazul unor medicamente ieftine, pentru a putea face fata consumului inregistrat in terapiile costisitoare si complicate, mai ales in urgente. Legea permite bolnavilor care si-au cumparat medicamente sa ceara spitalului rambursarea pretului retetei cumparate de pacient, dar majoritatea intelege ca ar fi imposibil sa facem asta cu toti cei care suporta anumite costuri din buzunarul propriu. Exista insa si persoane pentru care fiecare leu inseamna banii de paine sau de drum catre casa si nu putem ignora asta, oricat ne-ar fi de greu si oricat de mari sunt datoriile pe care le avem fata de anumiti furnizori. Sunt, desigur, si persoane care au solicitat banii cheltuiti pe medicamente desi se vedea de la distanta ca nu se aflau in situatia de a nu-si permite aceasta cheltuiala pentru propria sanatate”, explica dr. Marius Anastasiu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, contextul in care unitatea medicala a rambursat, din toata saracia, anumite sume unor fosti bolnavi.

 

Promisiuni pentru anul viitor…

 

Asa s-ar explica faptul ca SJU a rambursat unui pacient care a fost internat pe sectia ATI 1.186 de lei, unei doamne care a fost internata la Maternitate i s-au decontat 652 de lei, 112 lei i s-au returnat altui pacient de la cardiologie, iar 63 de lei a primit i fosta pacienta a medicilor de la ORL.

Impresionanta a fost solicitarea unei femei simple, din mediul rural, care a venit cu sfiala sa ceara rambursarea banilor pe care-i daduse pe medicamente, aproape cerandu-si scuze ca are nevoie de ei pentru a-si continua tratamentul in ambulatoriu”, a mai spus dr. Anastasiu, recunoscand insa ca din pacate, situatii in care bolnavii vor fi nevoiti sa-si cumpere singuri anumite medicamente se vor mai ivi, atata timp cat sistemul sanitar continua sa fie subfinantat.

De altfel, chiar premierul Victor Ponta a recunoscut, in acest week-end, ca este absolut necesar un buget realist pentru Sanatate in anul viitor.

 „In acest an, nu a fost un buget realist. Banii s-au terminat in luna septembrie. Degeaba le spui medicilor sa nu aiba 40.000, ci 20.000 de bolnavi. Tot 40.000 o sa aiba. Asa ca este necesar sa avem in anul urmator un buget realist. Noi vrem ca ei sa cheltuiasca 100 de lei, dar se cheltuiesc 200 de lei pentru ca au bolnavi, medicamente de plata si lucrari de investitii. De aceea, eu ma oblig ca acesti oameni sa aiba intr-adevar in buget toti banii pana la sfarsitul anului”, a precizat premierul, mentionand ca este obligatia sa ca anul viitor sistemul medical sa dispuna de un buuget bazat pe ceea ce se intampla in realitate, „nu pe ce-si doreste cineva de la Ministerul Finantelor”.


Categorii: Spitale

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Si eu care credeam ca s-a salvat Romania cu 2000 lei!!
    Vorbe si iar vorbe, prmisiuni si iar promisiuni – vom fi mai buni ca altii, vom vindeca pe toti, etc…
    Stimati cetateni nu mai credeti promisiuni electorale (de la toate partidele). Cine le crede si nu ia masuri are doar sansa, cand va fi bolnav, de a iesi din sistem cu picioarele inainte.

Adaugati un comentariu


 

*