Spitalul Nehoiu, moartea clinica si profitul oneros al primarului Florentin Lungu si al acolitilor lui

14 aprilie 2016 | 2 comentarii |

In timp ce medicii abia mai puteau lucra, iar pacientii veneau cu medicamente, mancare si chiar cu bocceluta cu lemne de acasa, fostul primar si acolitii lui au tras o „teapa” de 114.802,66 lei. Acum vor da socoteala, instantei.

 

spital-nehoiuCalicia, nesimtirea si hotia par sa fi devenit boli fara leac in Romania. Vedem zilnic arestari, mascati, incatusari, chiar condamnari ale unora care au saracit tara asta, dar dimensiunea coruptiei din ultimii ani pare sa fie de dimensiuni inimaginabile. Nu mai incape indoiala, daca nu s-ar fi furat atata si daca s-ar fi muncit cinstit, alta ar fi fost soarta locuitorilor acestei tari, macinata pana in maduva oaselor de virusul coruptiei. Medicii si profesorii nu ar fi mai plecat care incotro in lumea larga sa-si asigure un venit decent sin care sa-si intretina familiile, spitalele nu ar mai fi aratat ca acum 50 de ani, iar populatia majoritara nu ar mai fi fost bolnava, saraca si stresata cum este astazi.

Coruptie vedem peste tot, mai ales in administratie, dar ca sa te imbogatesti pe spatele unui spital aflat in moarte clinica, in care medicii nu mai aveau cum sa-si faca meseria, iar bolnavii erau nevoiti sa vina de acasa cu medicamente, mancare si chiar cu bocceluta de lemne pentru a se putea incalzi, cum a facut fostul primar din Nehoiu, Florentin Lungu (acuzat si condamnat cu suspendare intr-un alt dosar), impreuna cu gasca lui de acoliti, parca este prea mult…

 

Florentin Lungu, trmis in instanta pentru afaceri cu banii Primariei Nehoiu si pe sanatatea localnicilor

Florentin Lungu, trmis in instanta pentru afaceri cu banii Primariei Nehoiu si pe sanatatea localnicilor

Se pare insa ca exista un Dumnezeu, iar la un moment dat, fiecare va trebui sa plateasca pentru faptele lui. Asa se face ca, potrivit procurorilor buzoieni, aflam ca la Nehoiu, acest orasel buzoian amplasat intr-o zona montana de o frumusete rara, o gasca de neispraviti care s-au invrednicit sa faca afaceri oneroase pe spinarea bolnavilor, a fost trimisa acolo unde-i era locul. De la Directia Generala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau si Inspectoratul Judetean de Politie, care au descalcit itele in afacerile reprobabile ale lui Lungu si l-au trimis in instanta impreuna cu toata gasca de acoliti, aflam ca „la data de 13.04.2016, procurorul specializat din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau a finalizat cercetarile si a emis rechizitoriul prin care a sesizat instanta, dispunand trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui numar de 8 inculpati, respectiv:

L.F. (Lungu Florientin -n.r.), primar suspendat al orasului Nehoiu, judetul Buzau, inculpat in doua dosare ale Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, aflat sub control judiciar in alta cauza, pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, obtinere ilegala de fonduri, conflict de interese si sustragere de inscrisuri;

M.I. (Milea Ionut -n.r.), viceprimar (in prezent primar interimar) al orasului Nehoiu, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

B.E. (Buta Elena -n.r), contabil sef in cadrul Primariei orasului Nehoiu, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte) si obtinerea ilegala de fonduri;

S.V. (Susu Vasile -n.r.), inculpat intr-un dosar al Judecatoriei Patarlagele, secretar in cadrul Primariei orasului Nehoiu, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

F.M. (Fratila Meluzina -n.r.), functionar in cadrul Primariei orasului Nehoiu, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual;

F.L. (Fieraru Liviu – n.r.), coordonator al Biroului Urbanism din cadrul Primariei orasului Nehoiu, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual;

S.V. (Stoichita Valentin – n.r.), inspector al Biroului Urbanism din cadrul Primariei Nehoiu, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual;

O.V.G. (Oancea Vasile Genovel – n.r.), administrator al unei societati comerciale din Nehoiu, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte), complicitate la fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

 

contractCercetarile in cauza au vizat legalitatea atribuirii si derularii unui numar de trei contracte de achizitie publica perfectate de Primaria orasului Nehoiu, jud. Buzau, cu doua societati comerciale, pentru reabilitarea Policlinicii Nehoiu, una dintre societati fiind administrata chiar de Florentin Lungu, fostul primar, inainte de a ocupa aceasta functie publica, iar a doua, de un afin al sau, spun procurorii.

Din probatoriul administrat, a rezultat nerespectarea prevederilor contractuale in sensul ca anumite lucrari nu au fost executate, altele au fost executate necorespunzator, iar costurile unor lucrari au fost supraevaluate. In consecinta, bugetul local al Primariei orasului Nehoiu a fost prejudiciat cu 114.802,66 lei, suma care a fost achitata in mod nelegal de primarie, ca urmare a demersurilor facute de L.F. pe langa viceprimarul M.I. si ceilalti inculpati, se mentioneaza in comunicatul de presa al DGA.

In cauza s-a instituit sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor, pana la concurenta sumei mentionata anterior.

Lucratorii Directiei Generale Anticoruptie (D.G.A.) – Serviciul Judetean Anticoruptie (S.J.A.) Buzau au desfasurat activitati in baza ordonantelor de delegare emise de procuror. In cauza s-a colaborat cu lucratorii I.P.J. Buzau – S.I.C.E.

 

contract, asigurari, testBiroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau vine cu lamuriri legate de acest caz. Potrivit unui comunicat remis presei, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau au dispus, prin rechizitoriul din 11.04.2016, trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor: Lungu Florentin, Milea Ionut, Buta Elena, Susu Vasile, Fratila Meluzina, Fieraru Liviu si Stoichita Valentin, primar, viceprimar, respectiv functionari publici in cadrul Primariei Orasului Nehoiu, judetul Buzau, pentru comiterea unor fapte asimilate infractiunilor de coruptie aflate in legatura cu incheierea si derularea a 3 contracte de achizitie publica, care au vizat reabilitarea sediului Policlinicii din localitatea Nehoiu, in perioada 2008 – 2012.

Probatoriul administrat in cauza pe parcursul urmaririi penale a relevat ca in primul contract de achizitie publica, primarul Lungu Florentin a dispus in mod nelegal plata facturii, in valoare de 273.735 lei, fara efectuarea unei receptii corespunzatoare si fara ca litigiul civil dintre Primaria Nehoiu si executantul lucrarii, firma sa fi fost solutionat de Tribunalul Buzau, cu consecinta prejudicierii bugetului public al primariei si al obtinerii unui folos necuvenit pentru firma S.C. „Prodfor“ SRL, la care fostul primar are calitatea de asociat unic.

Impreuna cu contabilul sef al primariei, Elena Buta, fostul primar a prezentat in inscrisurile intocmite date false si inexacte cu privire la situatia unui arierat, constand in factura fiscala mentionata mai sus pentru aprobarea unui imprumut de la Ministerul Finantelor, in scopul stingerii datoriei catre aceeasi firma.

 

contract-medicIn cazul celui de-al doilea contract, privind lucrari de reabilitare a Policlinicii integrata Spitalului Orasenesc Nehoiu, primarul Lungu, impreuna cu Elena Buta, contabilul sef al Primariei Nehoiu, a dispus plata unei facturii in valoare de 72.550 lei, ce cuprindea lucrari supraevaluate, cu consecinta prejudicierii bugetului public.

Cel de-al treilea contract a fost atribuit, in mod ilegal, chiar de primarul Lungu, unei firme administrata de Elena Iulica Burlacu, cu care edilul s-a aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani, cu ocazia cercetarilor descoperindu-se ca aceasta figura si ca angajat al societii la care primarul era asociat unic, inca din 2010.

Si mai grav, procurorii au constatat ca pentru a-si acoperi urmele, primarul Lungu Florentin a sustras din evidentele primariei doua documente originale, aflate in legatura cu doua dintre contractele ce au facut obiectul cercetarilor, in scopul evitarii tragerii la raspundere penala pentru fapta de conflict de interese.

 

instantaIn ceea ce-l priveste pe viceprimarul Ionut Milea, procurorii au retinut ca impreuna cu Elena Buta Elena si Vasile Susu, acesta a semnat un document prin care Primaria Orasului Nehoiu recunostea existenta unei datorii catre firma la care primarul era asociat unic, desi litigiul civil dintre primarie si acea societate nu era solutionat si nici nu se efectuase o receptie corespunzatoare. In baza acestui document au fost efectuate plati, cu conscinta rejudicierii bugetului public al Primariei Nehoiu.

In privinta altor 3 functionari publici, respectiv Fratila Meluzina, Fieraru Liviu si Stoichita Valentin, a rezultat ca au participat in mod nelegal la efectuarea unei receptii, atestand in mod nereal ca lucrarile fusesera executate cu privire la primul contract de achizitie publica atribuit societatii la care primarul avusese anterior calitatea de administrator.

Referitor la Vasile Genovel Oancea, rereprezentantul celor 2 societati carora li s-au atribuit contractele de achizitie, procurorii au retinut ca acesta a intocmit si semnat, impreuna cu functionari publici din cadrul Primariei Nehoiu, documente cu continut nereal, in baza carora s-au efectuat plati catre acele societati.

Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau mentioneaza ca cercetarile s-au desfasurat cu sprijinul I.P.J. Buzau – SICE si DGA Buzau, iar dosarul a fost inaintat, spre  judecata, Tribunalului Buzau.

Procurorii precizeaza totodata ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 Comentarii (2)

  1. Schiau Cornel spune:

    Poti sa-ti pui intrebari daca acea parte a populatiei, care de multe generati se gaseste in zona saraciei, (chiar extreme) nu este realmente retinuta, blanda, cu coruptia endemica din Ro. Absenta moralitatii, coruptia generalizata nu poate fi adusa la un nivel rezonabil NUMAI de justitie, politie, etc., indiferent daca ne imaginam ca acestea pot fi deosebit de performante. Actiunile puterii judecatoresti sunt post factum, cu proceduri legale complexe, cu cheltuieli de timp si energie umana.

  2. Nicoleta Cristina Runceanu spune:

    Pacat pentru ca este singurul spital din zona si pentru nesimtirea unora sufera multă lume. Am fost cu baietelul acolo pentru ca varsa si avea diaree si era acolo la bunici si nu aveau nimic, nici măcar o tavita renala, ca sa nu mai vorbesc de medicamente, m-au trimis sa le cumpar pe toate.
    Si pacat, pentru ca sunt medici buni, dar ce folos daca nu au cu ce sa isi faca treaba.

Adaugati un comentariu


 

*