Spitalul „Sfânta Maria” anunță reluarea intervențiilor de transplant hepatic și pulmonar
Programele de transplant pulmonar și hepatic vor fi reluate „intensiv”, odată încetată starea de alertă, a informat conducerea Spitalului „Sfânta Maria” din București, care și-a propus ca anul acesta să realizeze cel puțin 20 de transplanturi.
Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București și-a propus ca, odată cu încetarea stării de alertă epidemiologică și scăderea numărului de cazuri de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 în România, să reia „intensiv” Programele de transplant pulmonar și hepatic. „Pentru anul în curs, avem ca țintă un număr de 20 de pacienți transplantați, în funcție de numărul de donatori. Orice pacient cu indicație de transplant se poate adresa Spitalului «Sfânta Maria» din București”, se menționează într-un comunicat semnat de prof. dr. Narcis Copcă, managerul unității medicale.
Conducerea spitalului are în vedere că, din cauza pandemiei, perioadă în care Spitalul „Sfânta Maria” s-a aflat în inia întâi, Secția ATI fiind desemnată unitate Covid, toate eforturile personalului medical au fost orientate în această direcție, iar pacienții cu alte afecțiuni au fost privați de servicii medicale. Tocmai de aceea dorește ca acum, orice pacient aflat pe listele de așteptare, fie pentru transplant hepatic, fie pentru transplant pulmonar, să știe că are posibilitatea să beneficieze de „tratament gratuit într-o unitate medicală care oferă servicii medicale de calitate”. Totodată, mesajul este un apel adresat potențialilor donatori și aparținători care dacă vor înțelege că „donarea de organe salvează vieți”, mulți români ar putea primi o nouă șansă la viață prin transplant, iar organele care pot fi donate nu vor mai fi irosite.
Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București a devenit cunoscut mai ales după ce, în 2018, a realizat primul transplant pulmonar din România, până la ora actuală fiind, de altfel, singurul Centru de Translant Pulmonar de la noi din țară. Intervenția a fost efectuată de o echipă medicală coordonată de medicul Igor Tudorache, șeful Centrului de Transplant Pulmonar Hanovra, care a venit special din Germania, iar împreună cu doi chirurgi, echipa de anestezie și echipa de asistente medicale specializate pe Bloc operator de la „Sfânta Maria” au reușit să-i redea viața unui pacient din Iași, în vârstă de 37 de ani, care aștepta această șansă de mai bine de trei ani, iar de un an era pe lista de așteptare a spitalului bucureștean.
Deși considerat un spital mic, Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, care funcționează în subordinea Primăriei Capitalei, are un Centru de Transplant Hepatic înființat în 2014, unde s-au efectuat peste 50 de transplante, atât de la donatori vii cât și de la donatori aflați în moarte cerebrală, și un Centru de Transplant Pulmonar înființat în 2016 acreditat de Agenția Națională de Transpant în 2017, unde au fost realizate 8 transplante de plămâni.
Tot la „Sfânta Maria” s-a realizat, în 2019, o premieră mondială: s-au efectuat simultan, un transplant pulmonar și un transplant hepatic, la doi pacenți diferiți. „Este pentru prima dată în lume când un spital mic, sub 300 de paturi, reuşeşte o astfel de performanţă”, au precizat, la momentul respectiv, reprezentanţii spitalului.