Premierul Ciucă: Virusul nu a fost eradicat! Este important să ne protejăm în continuare

9 martie 2022 | 0 comentarii |

În prima zi în care starea de alertă a fost ridicată, premierul Nicolae Ciucă a îndemnat românii să respecte recomandările specialiștilor în sănătate publică, atrăgând atenția că „virusul nu a fost eradicat” și continuă să provoace infectări.

 

Nicolae Ciucă

În contextul încetării stării de alertă în România, premierul Nicolae Ciucă a mulțumit populației și medicilor pentru toate eforturile depuse în cei doi de pandemie, iar în același timp și-a exprimat compasiunea față de rudele celor care au pierdut lupta cu SARS-CoV-2 și a rugat insistent populația să respecte în continuare recomandările specialiștilor în sănătate publică, atrăgând atenția că virusul SARS-CoV-2 nu a fost eradicat.

Se încheie doi ani de pandemie, ani în care a trebuit să respectăm o serie de măsuri și recomandări. Le mulțumesc tuturor românilor care în toată această perioadă au ținut cont de recomandări și au respectat regulile de protecție. Doresc, de asemenea, să exprim compasiunea mea și a întregului Guvern celor 64.000 de familii care au pierdut pe cineva drag în această perioadă din cauza acestui virus. De asemenea, le mulțumim tuturor celor care au fost implicați nemijlocit în această luptă cu virusul, și aici mă refer la medici, întreg personalul medical, precum și întreg personalul din instituțiile statului care au vegheat la tot ceea ce a însemnat gestionarea acestei pandemii”, a declarat premierul.

 

Subliniind că este foarte important exemplul personal, premierul Nicolae Ciucă și membrii Executivului au purtat mască de protecție la ședința de astăzi, chiar dacă aceasta nu mai este obligatorie. În contextul în care ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a recomandat „cu tărie” purtarea măștii de protecție în continuare, în spațiile închise, în locurile aglomerate, în mijloacele de transport, în grădinițe, școli și universități, având în vedere că în România încă se înregistrează transmitere comunitară a coronavirusului, șeful guvernului a subliniat că virusul SARS-CoV-2 nu a fost eradicat odată cu încetarea stării de alertă și continuă să fac victime.

Este important de subliniat că odată cu încheierea stării de alertă au fost exprimate o serie de recomandări din partea specialiștilor. Consider că este important să continuăm să recomandăm și îndeosebi să arătăm prin exemplul personal că respectăm aceste recomandări, din conștiință personală, având convingerea că respectând aceste recomandări ne protejăm pe noi înșine. Este o măsură preventivă de protecție care, în continuare, contribuie la menținerea sănătății publice, ținând cont de faptul că virusul nu a fost eradicat și încă persistă. Este foarte important să respectăm aceste recomandări”, a subliniat premierul Ciucă.

 

Potrivit datelor transmise astăzi de Ministerul Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.176 de noi cazuri de infectare cu SARS- CoV-2, cu 1.285 mai putin decât în ziua anterioară, iar 533 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, în timp ce 450 de persoane care erau deja infectate, în urma retestării au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții COVID-19 este de 4.340, cu 360 mai puțin decât în ziua anterioară, iar la ATI sunt 633 de pacienți internați, cu 62 mai puțini decât în ziua precedentă. Din totalul pacienților internați, 257 sunt minori, dintre care 251 sunt internați în secții (cu 33 mai puțin decât în ziua anterioară) și 6 sunt la ATI (cu 1 mai mult decât în ziua precedentă). În acelați interval s-auînregistrat și 62 de decese (36 de bărbați și 26 de femei).

Se constată în continuare că majoritatea persoanelor internate la ATI cât și al celor decedate au fost nevaccinate, deși aveau boli cronice anterioare, care le includeau în categoriile de risc. Potrivit datelor oficiale, dintre cei 633 de pacienți internați la ATI, 569 sunt nevaccinați, iar dintre cele 62 de persoane decedate, 52 erau nevaccinate.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*