Spitalul Smeeni dispune de cele mai moderne condiții de recuperare medicală

15 februarie 2024 | 0 comentarii |

Printr-o investiție de 3 milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul local, noua bază de tratament și recuperare din Smeeni este astăzi una din cele mai moderne din țară.

 

Centrul de recuperare medicală construit în curtea Spitalului de Boli Cronice Smeeni a fost inaugurat, oficial, iar pacienții cu diferite afecțiuni locomotorii și neurologice care au acum la dispoziție cele mai moderne condții de investigații, diagnostic, tratament și recuperare a capacității fizice și psihice.

Marilena Dobrescu, managerul unității medicale, spune că împreună cu întreaga echipă, cu comunitatea locală și cu pacienții, se bucură să deschidă porțile noii structuri medicale în care vor fi tratați „pacienţii care au nevoie de recuperare medicală post-operatorie, după accidente sau fracturi, pacienţi cu fracturi osteoarticulare, pacienţi care au suferit intervenții neurologice sau pacienţi care vor să îşi întreţină starea de sănătate. Suntem mândri să spunem că avem o bază de tratament și recuperare unică. Este unică pentru că are hidroterapie, ceea ce nu are niciun ambulator de recuperare medicală, are tipuri de proceduri ce nu există în judeţul Buzău, avem apartură inclusiv pentru drenajul limfatic, iar lista noastră de aşteptare este deja foarte mare”.

 

Marilena Dobrescu

Valoarea proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro din fonduri europene, iar restul de la bugetul local. Construcția bazei de tratament a început în august 2022 și a fost gata în decembrie anul trecut, iar de acum, pacienţii „pot beneficia, de două ori pe an, de 10 zile de terapie, iar pachetul de servicii include patru proceduri gratuite, decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Pentru cei care au nevoie de mai multe proceduri, avem pachete avantajoase”, a mai spus managerul Marilena Dobrescu.

Prezent la eveniment, alături de deputații PSD Romeo Lungu, Andi Cristea și Laurențiu Țepeluș, senatorul Lucian Romaşcanu a declarat că actuala Coaliție a făcut eforturi pentru a se găsi sumele suplimentare necesare realizării proiectului de la Spitalul de la Smeeni, iar în 2023, parlamentarii PSD au alocat sumele disponibile pentru comunitățile locale, Spitalului Smeeni. „Ce vedem noi aici este un ambulator de 3 milioane de euro. Un spital nou costă peste 150 – 200 milioane euro. Din păcate, în spital, deși s-au făcut lucrări de reabilitare și modernizare, pereţii sunt vechi, există probleme pe infecţiile nosocomiale şi pe igienă la un moment dat, este greu de păstrat ceva ce are 40-50 de ani vechime, dar a început un proces de reînnoire a infrastructurii medicale şi lucrurile se vor vedea”, a anticipat Romaşcanu.

 

Dr Mirela Dan

Puține spitale de stat sau clinici private din țară se pot mândri cu dotarea de care dispune baza de tratament a spitalului din Smeeni, iar de tratamente beneficiază atât adulții, cât și copiii. „E puțintel o gâdilare de orgoliu când ne vin pacienți din Iași, unde au spital de recuperare, vin pacienți din Constanța, unde slavă Domnului, sunt de asemenea oferte, dar noi am fi tare bucuroși dacă i-am putea ajuta pe cei de aici”, a completat Viorel Bojoc, șef secție balneologie.

Odată cu modernizările și dotările cu aparatură de ultimă generație, spitalul a devenit atractiv și pentru medicii tineri. Dr. Mirela Dan, un tână medic pediatru care își va lua postul în primire peste o lună de zile, spune că a văzut unitatea medicală înainte să fie construită noua clădire și m-a impresionat foarte mult familia de medici de aici și planurile acestora de viitor. Ca şi dotări mi se pare că s-a investit foarte mult, noul Centru beneficiază de dotări de ultimă generaţie și consider că va atrage o gamă largă de pacienţi, atât pe partea de recuperare medicală, cât şi pe celelalte arii terapeutice”.

 

Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Petre, a subliniat că județul Buzău are acumo modernă Bază de recuperare medicală, la Spitalul de Boli Cronice Smeeni. Ziua de astăzi a marcat inaugurarea noii aripi a spitalului care, nu demult (în 2010 – n.r), fusese propusă spre desființare și care acum a devenit unul dintre cele mai moderne și mai dotate spitale din țară. Cu o investiție de 3 milioane de euro, majoritatea din fonduri europene, spitalul din Smeeni a devenit un punct de referință în domeniul medical, rivalizând cu cele mai moderne clinici din țară și din străinătate. Reușita acestui proiect a fost posibilă și datorită eficientei colaborări dintre administrația locală, prin domnul primar Ion Andrei și conducerea spitalului. Un manager implicat, precum Marilena Dobrescu, a fost un factor crucial în transformarea și dezvoltarea acestei unități medicale. Eforturile comune au dus la crearea unei facilități medicale de excepție, care aduce beneficii importante comunității buzoiene și nu numai”, a punctat Adrian Petre.

 

După ce managerul unității medicale, Marilena Dobrescu, și primarul comunei Smeeni, au tăiat panglica inaugurală, localnicii s-au amestecat printre invitați și au vrut să vadă cu ochii lor „minunea” din comuna lor, despre care spun că n-are concurență nici în orașele mari. Au urcat direct pe acoperiș, unde au văzut cum a fost amenajat un spațiu verde pentru recreere unic în țară, o terasă „circulabilă, care va fi utilizată de personal și de pacienți însoțiți, atunci când au nevoie și de aer curat”, a explicat Marilena Dobrescu, managerul spitalului din Smeeni.

Noua extensie a Spitalului de boli cronice Smeeni dispune de cabinete de medicină internă și pediatrie, incinte speciale pentru hidroterapie, saună și salină individuale, săli de tratament și gimnastică medicală, echipamentele pentru recuperare neuromotorie, un cabinet de magnetoterapie, aparatură medicală modernă pentru drenajul limfatic. În plus, „bazinul de kineto și hidroterapie este unic în Muntenia și dispune de un lift pentru persoanele cu dizabilități, a explicat asistentul medical Alin Vlad.

 

Spitalul de la Smeeni a fost înfiinţat în anul 1959, acoperind nevoia de servicii medicale spitaliceşti pentru localităţile din Câmpia Bărăganului, în zona de tranzit, între centrul ţării şi litoral. De-a lungul timpului, a avut secţii de chirurgie, infecţioase, geronto-psihiatrie, obstetrică-ginecologie, sală de naşteri şi peste 100 de paturi.

În anul 2010, în timpul guvernării Boc, Spitalul de Boli Cronice urma să fie desfiinţat, iar salvarea de la acel moment a fost tocmai un proiect de dezvoltare pentru care primise fonduri europene. Era vorba despre modernizarea ambulatoriului, iar nerealizarea proiectului ar fi presupus obligativitatea returnării banilor. De atunci, spitalul a continuat să se dezvolte, iar în prezent este unul dintre cele mai moderne spitale din mediul rural. Aparatura de ultimă generaţie şi modernizarea continuă au atras şi medicii tineri care, după încheierea rezidenţiatului, au ales să lucreze la Smeeni. În ultimii zece ani au fost investiţi peste 13 milioane de euro în modernizare, din fonduri europene.

 

Galerie foto:

 


Adaugati un comentariu


 

*