Spitalul Universitar confirmă succesul primului transplant medular efectuat în ultimii 10 ani

29 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

La jumătatea acestei luni, unitatea medicală a reluat activitatea de transplant medular, viața unei paciente fiind salvată în urma unei astfel de intervenții.

 

Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a revenit cu informații despre starea pacientei care a fost supusă, pe data de 14 noiembrie, unei operații de transplant medular. Cazul are o însemnătate aparte pentru echipa de specialiști din cadrul spitalului, întrucât intervenția a marcat reluarea activității de transplant medular la SUUUB după o pauză de 10 ani. Pacienta care a beneficiat de primul transplant medular efectuat aici în ultimul deceniu are 41 de ani și fusese diagnosticată, în urmă cu doi ani, cu mielom multiplu. În perioada scursă de la fixarea diagnosticului fusese supusă unei alte proceduri de autotransplant în cadrul unui alt spital din sistemul public, însă medicii spun că intervenția nu a avut efectele scontate, iar boala a recidivat. Medicul Horia Bumbea, coordonatorul Compartimentului de Transplant Medular din cadrul SUUB a explicat că a fost necesară reluarea tratamentului cu „regim de linia a doua”, tratament care a fost efectuat în cadrul Clinicii de Hematologie a spitalului universitar. „Pentru consolidarea şi îmbunătăţirea răspunsului terapeutic, a trebuit să se aplice al doilea autotransplant, pe care l-am efectuat aici, în Compartimentul de Transplant Medular al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi ne bucurăm că l-am putut face la scurt timp de la ultimul tratament”, a mai precizat dr. Horia Bumbea. Acesta mai spune că a fost vorba tot de un transplant autolog, fiind „o  procedură care se realizează în anumite afecţiuni hematologice, ca o consolidare a răspunsului obţinut prin tratamentul chimioterapic”. În acest caz, medicii au recoltat celule stem din sângele periferic al pacientei, pe care le-au transplantat apoi în timpul intervenției care a avut loc la jumătatea acestei luni.

 

Pacienta fusese internată la SUUB în data de 12 noiembrie, iar la două zile a fost supusă acestei intervenții. Echipa medicală a anunțat ulterior că evoluția sa a fost una favorabilă. În cursul zilei de ieri, la două săptămâni după transplant, pacienta a fost externată, urmând să revină la control peste o lună și să fie evaluată periodic. „Aveam dureri de spate și în urma investigațiilor medicale am aflat că trebuie să fac transplant de măduvă. Vreau să mulțumesc întregului personal medical de aici din Spitalul Universitar. Domnul doctor Bumbea și doamna doctor Marinescu sunt niște oameni cu suflet mare. Un medic care-și face meseria cu atâta pasiune transmite încredere și pacientului și asta am simțit și eu. Mă simt foarte bine acum, abia aștept să ajung acasă la familia mea. După acest transplant vreau să stau liniștită, nu o să mai merg la serviciu și am să mă răsfăț. Atât vreau. Pentru că acum sănătatea mea e cea mai importantă”, a declarat pacienta, la ieșirea din spital.

Primul transplant medular efectuat la SUUB după 10 ani a fost efectuat e o echipă coordonată de prof. univ. dr. Ana Maria Vlădăreanu și a conf. univ. Horia Bumbea.

 

În altă ordine de idei, unitatea medicală a mai anunțat că zilele trecute, aici a fost inaugurat Centrul Pilot de Criză pentru Situaţiile de Viol, al cărui rol este acela de a asigura examinarea medicală şi medico-legală, asistenţa post-traumatică şi consilierea victimelor violenţei sexuale. Conform directorului medical al spitalului, dr. Dorin Ionescu, victimele violenţei sexuale se vor putea prezenta direct la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SUUB, iar medicul specialist de aici va anunţa Serviciul Criminalistică şi Omoruri din cadrul secției de poliție arondate, care va declanşa procedurile legale pentru începerea urmăririi penale şi va emite cele două documente necesare, respectiv ordonanţa pentru prelevare de probe şi examinare medico-legală.

În baza acestor documente se vor putea recolta produsele biologice necesare cu o trusă standardizată, care permite uniformizarea practicii medicale, siguranţa corectitudinii medicale şi garanţia obţinerii unor rezultate care vor putea fi folosite în demersul juridic. Practic, acest proiect urmăreşte să plimbe hârtiile şi nu pacientele şi victimele violului, victimele urmând să primească îngrijiri medicale, consiliere psihologică, îngrijiri şi protecţie socială adecvată fiecăreia în parte” a subliniat medicul.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*