Știi și câștigi sănătate: Degetele și misterele lor

1 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Frumuseţea unei mâini este dată de degete. În urmă cu sute de milioane de ani, când animalele cu patru picioare au ieşit din mare şi au început să evolueze pe uscat, picioarele lor aveau câte 8 degete. Curând însă, cele mai multe specii au rămas cu 5 degete, număr considerat ideal.

Avem 10 degete și niciunul nu seamănă perfect cu celălalt. Fiecare deget îşi are propriul său rol, propriul nume, propria-i identitate și are anumite abilități, unele ciudate, altele interesante, altele de-a dreptul misterioase. Și totuşi, prea puţin ne gândim la ele, prea puţine lucruri cunoaştem despre aceste nobile unelte ale noastre.

Aflăm astăzi, împreună, câteva lucruri intersante despre degete, unele sunt chiar amuzante dar ne vor ajuta să știm mai multe despre noi și degetele noastre.  

 

* Cu ajutorul degetelor putem manevra obiecte mici, delicate, dar în acelaşi timp putem să ridicăm lucruri grele. Cele mai multe mişcări ale lor sunt dictate de muşchi aflaţi în antebraţ, legaţi de oasele degetelor prin tendoane lungi, tocmai de aceea sunt atât de puternice și flexibile. Pare incredibil, dar cu mult antrenament, întreaga greutate a corpului poate fi susţinută într-un singur deget.

* Policele (degetul mare de la mână) este traversat de meridianul plămânului și indică activitatea ficatului. Aceste organe – ficatul şi plămânii lucrează în strânsă legătură. O bronşită cronică, rebelă oricărui tratament specific plămânilor se poate datora unei proaste funcţionări a ficatului. Dovada: îngrijind ficatul, dispare bronşita. Presând puternic extremităţile unghiei degetului mare se pot diminua tulburările respiratorii, chiar cele determinate de astm! Tot pe police există punctul intestin, pe partea laterală si punctul sistem nervos central, la baza lui. În lungul părţii exterioare a degetului mare de la ambele palme vom masa coloana vertebrală. Din punct de vedere al polarităţii, acest deget este neutru.

* Degetul arătător (indexul) este parcurs de meridianul Intestin gros, corespunzător functiei de asimilare. Baza primei falange este în legătură cu gura. Astfel, la dureri de dinti sau la intervenţii chirurgicale dentare este indicat să se preseze, cu ajutorul unghiei de la degetul mare, o zonă de la baza unghiei arătătorului, pe bordul său extern. Coborând sub acest deget, vom găsi reflectarea ansamblului sistemului digestiv astfel: Intestin gros pe ultima falangă şi stomac pe partea cărnoasă, situată între degetul mare şi index. De altfel, această zonă supranumită „tabachera” se masează pentru multe alte afecţiuni ale sistemului digestiv, indigestii, inflamaţii, răceli, deficienţă imunitară. Are polaritate negativă (Yin)

 

* Degetul mijlociu corespunde circulaţiei sangvine şi funcţiei sexuale (probabil aceasta e originea gestului indecent care se face cu acest deget…). Acest deget e străbătut de meridianul Vase-Sex. Tot în această zonă se reflectă sistemul nervos simpatic şi apendicele. Polaritatea acestui deget este Yang (pozitivă).

* Degetul inelar este supranumit „degetul medical” pentru că ar indica starea sistemului nervos si starea de sănătate în general. E legat de inimă şi de tandemul splină/pancreas, iar ca polaritate este negativ (Yin).

* Auricularul (degetul mic) corespunde sexualităţii. Se spune că lungimea lui ar demasca lungimea membrului viril. Nu am făcut vreun sondaj în acest sens, aşa că s-ar putea ca „zicala” să fi simplă legendă… Degetul mic este parcurs de meridianul Inimii si de cel aI Intestinului Subţire. Se pot reechilibra bătăile inimii strângând extremitatea degetului mic de la o mână, între degetul mare si cel arătător de la cealaltă mână într-un ritm mai lent sau mai rapid în funcţie de necesitate. Practicând o apăsare profundă la baza unghiei degetului mic, pe marginea ei internă, cu ajutorul degetului mare de la cealaltă palmă, putem înlătura palpitaţiile. Auricularul purta, în vechime, denumirea de „croque morts”. Iată de ce. Pentru a se preveni înmormântarea unor persoane care erau doar in moarte clinică, groparii strângeau între dinti ultima falangă a degetului mic al celui ce urma să îngropat. Dacă nu se obţinea nicio reacţie, decedatul primea statutul de mort cu adevărat şi putea fi înhumat.

 

*Sindactilia (degete lipite) este o malformație de obicei congenitală, mult mai rar dobândită (postraumatic – mai ales sechele postcombustionale). Numele bolii vine din grecescul syndaktylos (syn” = împreună și „daktylos” = degete) şi înseamnă degete lipite sau împreunate. Reprezintă o lipsă de diferențiere în care degetele nu se separă în apendici individuali. Această separare apare de obicei în timpul săptămânii 6-8 a sarcinii, este prezentă la 1 din 2000 nașteri și afectează mai frecvent sexul masculin (2/1). La mână, spațiul dintre degetul mijlociu și cel inelar este cel mai afectat, iar la picior, spatiul doi interdigital este cel mai implicat. Poate fi clasificată drept simplă când implică doar țesuturile moi și complexă atunci când implică osul sau unghia degetelor adiacente. Este o trăsătură comună a peste 28 de sindroame, incluzând sindroamele Poland, Apert si Holt-Oram. Sindactilia poate fi tratată chirurgical, prin procedura de separare a degetelor, care se efectuează între 6 luni și 2 ani. Dacă sunt implicate mai multe degete vor fi necesare mai multe intervenții. Dupa intervenție, mâna este pusă în aparat gipsat pâna la cot. După înlaturarea ghipsului se va purta undepărtător interdigital, 6 săptămâni, iar copilul va urma un program de gimnastică terapeutică.

* Polidactilia reprezintă o patologie considerată o anomalie congenitală, în cadrul căreia se remarcă existenţa a mai mult de cinci degete la o mână sau la un picior și are o frecvență de 1/1000 de nou-născuţi. Aspectul degetului care este în plus poate varia de la un deget cu dimensiuni mici, nefuncţional, în majoritatea cazurilor, până la un deget complet dezvoltat, de dimensiuni normale. Câteodată, acesta este reprezentat doar de un fragment cutanat, ataşat mâinii sau piciorului doar printr-o bandă de ţesut conjunctiv. Dacă degetul este dezvoltat corespunzător, structura acestuia poate conţine toate ţesuturile prezente în mod normal la acest nivel: oase, muşchi, vase sanguine şi nervi. Polidactilia poate fi izolată sau poate apărea în cadrul unor sindroame genetice ( trisomia 13, trisomia 21 -cunoscută şi sub numele de sindrom Down, sau sindromul Elis van Creveld), cu posibilitatea regăsirii cazurilor similare în antecedentele familiale în proporţie de 30% din cazuri. Apariţia polidactiliei implică o singură genă ce poate suferi numeroase variaţii. Populaţia afro-americană, mai mult decât oricare alt grup enic, este mai predispusă a transmite polidactilia din generaţie în generaţie, iar în această situaţie, afecţiunea nu este considerată o boală genetică. Majoritatea copiilor cu polidactilie nu au alte anomalii fizice sau patologii asociate.

 

* Sensibilitate. Fără să ne dăm seama și fără să analizăm prea mult rolul lor, degetele sunt cele mai sensibile membre, având milioane de terminații nervoase care ne transmit aproape tot ce avem nevoie să știm despre mediul înconjurător. Alături de ochi și urechi, degetele și simțul tactil fac parte din arsenalul nostru de supraviețuire.

* Amprentele degetelor sunt unice, nu există două seturi de amprente la fel în lume. Spre deosebire de multe alte riduri, linii sau puncte care se formează cu timpul pe suprafața pielii, amprentele se formează odată cu degetele, când suntem încă în burtica mamei. Nu se știe prea bine nici acum de ce avem amprente, dar se pare că ele au rolul de a stimula simțul tactil și ne ajută să percepem mult mai fin anumite vibrații pe suprafața obiectelor.

* Influență hormonală. Cercetătorii britanici au descoperit că cele două degete se dezvoltă diferit în funcție de concentrația de hormoni din timpul sarcinii. Un nivel mai mare de testosteron face ca degetul inelar să fie mai lung decât arătătorul, iar acest hormon ajută la dezvoltarea zonelor din creier asociate cu logica și matematica. Pe de altă parte, un nivel ridicat de estrogen în sarcină determină lungimea mai mare a arătătorului și totodată ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare. Un test la care au participat 75 de copii demonstrează că elevii cu un inelar mai lung decât arătătorul erau mai buni la matematică, în timp ce elevii al căror deget arătător era mai lung decât inelarul aveau rezultate mult mai bune la științele umaniste.

 

* De lungimea inelarului se leagă una dintre cele mai mari curiozități despre degete. Bărbații care au degetul inelar mai lung decât arătătorul au mai multe șanse să fie mai atrăgători și mai virili, să fie atrași de sport și să aibă mai multe partenere. În schimb, bărbații al căror deget arătător este mai scurt decât inelarul pot avea probleme cu greutatea, pot suferi dezechilibre și pot dezvolta în timp afecțiuni cardiace. Pe de altă parte, simetria trăsăturilor presupune și o moștenire genetică de calitate. Astfel că bărbații care au lungimea degetelor identică la ambele mâini sunt parteneri mai virili, pot avea copii sănătoși și au un comportament mai echilibrat. În schimb, bărbații care au degetele de la mâna stângă puțin diferite față de cele de la mâna dreaptă sunt mai predispuși îmbolnăvărilor și depresiei.

* Cel mai slab deget. Am fi tentați să spunem că cel mai slab deget este cel mic. Dar, în realitate, degetul mic poate duce greutăți mai mari decât ai crede. Încearcă doar să ridici cu degetul mic sacoșa pe care o ridici cu degetul arătător și vei vedea că degetul mic poate susține câteva secunde aceeași greutate. În schimb, nu vei putea duce aceeași greutate cu degetul inelar. Acesta este cel mai slab deget și singurul care nu poate îndeplini sarcini dificile de unul singur. Degetul mic al omului contribuie cu peste 50% din puterea mâinii.

* Oglinda sănătății. Privițindu-ne unghiile câteva zile putem observa că pot apărea foarte mici modificări – puncte albe sau roşiatice, striuri verticale sau orizontale, anumite mici „denivelări” ori zone mai proeminente. Iunulele (zona albă de la baza unghiilor) se pot modifica şi ele ca suprafaţă, nuanţă cromatică si formă… Degetele şi întreaga suprafaţă a palmelor prezintă anumite modificări ce apar sau dispar, anumite „desene”, zone pigmentate etc… Intotdeauna, schimbările de pe unghii, degete ori palme apar în funcţie de modificările stării de sănătate sau pot indica o viitoare tulburare organică.

 

* În medicina tradițională asiatică i se atribuie fiecărui deget al mâinii două organe ale corpului și se spune că degetele dețin un tratament de vindecare pentru fiecare, iar prin punctele importante de pe degete se echilibrează energia corpului, importantă pentru sănătatea fizică și emoțională.

* Reechilibrare energetică. Ţinem palmele cu degetele încrucişate şi podul palmelor lipit. „Scoatem” degetele mici şi degetele mari din „încleştare” şi le păstrăm unite doar prin perniţele lor. Cele două vârfuri realizate de auriculare şi policele dispuse în sus şi în jos constituie cele două direcţii de dispersie a stazelor energetice sau, după caz, de colectare a energiilor în plexul solar pe zonă pe care „construcţia” sus-amintită se sprijină.

Dacă trebuie să eliminăm o stare de tensiune nervoasă se pot ridica „în antenă” şi cele două degete arătătoare care vor rămâne lipite tot prin perniţele de la vârfuri. Această mişcare poate fi folosită în poziţia culcat pentru producerea unui somn imediat, când este însoţită si de codificarea „eliberare a energiilor negative, echilibru, calm”.

Pentru reenergizarea matinală se pot scoate dintre degetele încrucişate pe plex, doar arătătoarele şi prin această „antenă” emitem codificarea „energie, forţă, vitalitate”. Este interesant de ştiut că atunci cînd am întins cele trei perechi de degete, am avut din punct de vedere electromagnetic, un echilibru natural al energiilor, deoarece am alăturat degetele mari care sunt neutre, arătătoarele încărcate negativ şi degetele mici, pozitive. Aşadar, ca şi la semnul crucii, am reunit cele trei tipuri de energie: neutră, negativă, pozitivă.

 

(Surse: 120 Amazing Facts About the Human Body: http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=14536; 87 Amazing Human Body Facts: https://www.factretriever.com/body-facts; Fascinating and Amazing Human Body Facts and Trivia: https://www.disabled-world.com/medical/human-body-facts.php; Polidactilia și sindactilia: http://www.healthline.com/galecontent/polydactyly-and-syndactyly)

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*