Știi și câștigi sănătate: Despre fericire

27 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Nu s-a găsit încă o definiție clară a fericirii, dar câteva constatări științifice despre fericire și succes, la care nu ne-am fi gândit în rutina noastră zilnică, ne îndeamnă la reflecție.

 

Omul se întreabă, de când se știe, ce este fericirea. Ce îi determină pe oameni să fie fericiți? Greu de spus, mai ales când motivele sunt infinite și diferite, de la individ la individ, de la copil la omul matur sau la vârstnici, de la omul sănătos la cel bolnav etc. Este un concept subiectiv pentru că fiecare om își găsește fericirea în lucruri și trăiri diferite.

Vorbim adesea despre fericire dar ne gândim mai degrabă la o stare de împlinire, de împăcare cu propria viață, nu despre fericirea intensă pe care unii n-o cunosc niciodată.

În DEX scrie că fericirea este „o stare de mulțumire sufletească intensă și deplină”. Martin Seligman, cercetător în domeniul psihologiei și autor al cărții „Authentic Happiness”, spune că fericirea este compusă din plăcere, integrare și semnificație. Freud credea că orice greșeală pe care o faci poate evidenția lucruri pe care ți le dorești cu adevărat, subconștientul fiind arbitrul, iar tu nu trebuie decât să înveți regulile jocului.

Să analizăm însă mai multe constatări și concluzii la care au ajuns oamenii de știință și să încercăm să înțelegem, așa cum spunea Dalai Lama, că „Fericirea nu este un dat. Ea derivă din acțiunile noastre”…

 

* Te simți mai bine când oferi, decât atunci când primești. Oricare ar fi filozofia ta privind cadourile, ai putea crede că fericirea vine din banii cheltuiți în scop personal. Potrivit unui studiu realizat de trei cercetători americani însa, cei care oferă sunt mult mai fericiți decât egoiști.

* Oamenii optimiști sunt mai norocoși decât pesimiștii. Oamenii norocoși văd lucrurile într-o nuanță mult mai pozitivă. Ei ăși imagineaza cum pot evolua lucrurile în sensul opus fără a se lăsa marcați de un posibil eșec. Gândirea rapidă și limpede aduce fericirea.

* Fericirea este contagioasă. Ne imaginăm că suntem doar niște persoane individualiste, responsabile pentru propriile alegeri și emoții, dar independența este doar un mit romantizat. Nu există niciun zid între oameni. Fericirea este molipsitoare, de aceea este bine să căutam compania unor oameni veseli și fericiți.

* Fericirea vine și din socializare, dar vorba goală nu îți aduce nimic substanțial. Socializarea, da. Vorba inutilă, nu. Oamenii fericiți își petrec mai mult timp pentru a discuta cu ceilalți; cei nemultumiți preferă să stea singuri. Nu este surprinzător. Cei fericiți nu poartă, de obicei, discuții superficiale, preferând conversațiile fructuoase.

* Poți accentua experiențele bune sau rele. Șase studii demonstrează că întreruperea unei experiențe curente poate transforma alte experiențe într-unele mai plăcute, dar fenomenul poate accentua la fel de bine și experiențele neplăcute. Oamenii evită să-și întrerupă experiențele plăcute și aleg să „facă pauze dese” la cele neplăcute.

* Oamenii căsătoriți sunt mai fericiți. Platformele de socializare analizează constant starea de fericire a utilizatorilor. De Ziua Îndrăgostiților, spe exemplu, specialiștii rețelelor sociale au descoperit că oamenii care se declară căsătoriți sunt mai impacați cu ei înșiși, iar cei care nu își dezvăluie starea civilă sunt cu 50% mai negativiști decât ceilalți.

* Relațiile sunt mai stabile când ambii parteneri sunt la fel de fericiți. Un grup de cercetători a demonstrat că partenerii tind să fie la fel de fericiți atunci când decid să locuiască împreună. Când un partener este mai fericit decât celălalt, avem o problemă. Prăpastia dintre fericirea celor doi duce la separarea inevitabilă.

* Prea mult sprijin poate ruina o relație. În cadrul unor studii recente, realizate în rândul cuplurilor heterosexuale, în primii lor ani după căsătorie, cercetătorii au descoperit că prea mult sprijin acordat de unul, celuilalt, ruinează visurile celor doi. Ambii parteneri sunt fericiți atunci când bărbații primesc un anumit tip de sprijin, iar femeile cer sprijin doar când au nevoie.

* Nu-i semn bun dacă ești mai fericit decât partenerul de viață. Ar trebui să fie un bărbat (soț) mai fericit decât soția lui? Nu, dacă vrea să rămână… căsătorit – spun cercetatorii în sociologie. Un amplu studiu sociologic realizat în 30 de țări arată că din 1970 pâna în prezent, fericirea „raportată” de femei a scăzut, față de cea a bărbaților, ceea ce explică numărul tot mai mare de femei singure.

* Recompensele mari îi determină pe oameni să piardă din motivație și să aibă performante mai slabe. Deși în cazul copiilor, psihologii ne recomandă să-i recomensăm cu laude de câte ori fac ceva bine, pentru a le crește âncrederea în sine, la oamenii mari se pare că procesul este invers. Profesorul universitar Roy Baumeister (Florida State University) i-a rugat pe studenții săi să joace un joc video și s-au descurcat de minune. Apoi, un superior a intrat în cameră și i-a lăudat. Imediat, aceștia au pierdut următoarele runde de joc. Nu au mai fost atenți; au fost mai concentrați asupra realizărilor personale, decât asupra performanței.

* Deprinderea unei meserii este stresantă și afectează fericirea? Contrar unor studii cunoscute, o cercetare sociologică recentă arată că oamenii implicați în activități competitive, de exemplu la muncă, școală sau într-un sport experimentează o diminuare a fericirii pe termen scurt, se bucură mai greu de aspectele vieții și sunt mai stresați. Așa s-ar explica performanțele școlare mai mari obținute în sistemele de învățământ în care nu se practică notarea.

* Zilierii sunt mai fericiți decât angajații cu normă întreagă. Cei care sunt plătiți cu ora fac o legătură mai puternică între venit și fericire, potrivit unui studiu PSPB (Personality and Social Psychology Bulletin). Ar trebui să câștigi de 2,5 ori mai mulți bani pentru a fi fericit lucrând pentru altcineva, decât în situația în care ai lucra pentru tine însuți.

* Paradoxal, uneori, renunțarea la speranță aduce fericirea. Speranța nu îi face mai fericiți pe pacienții bolnavi de o afecțiune incurabila, potrivit unui studiu realizat de University of Michigan Health System. Dimpotrivă, împăcarea cu propria situație, acceptarea bolii și „împrietenirea” cu ea îi poate ajuta să trăiască fiecare zi cu maximă intensitate și să prețuiască fiecare clipă.

* Teama intensifică pasiunea de a urmări jocurile sportive. Suporterii n-ar fi la fel de fericiți dacă nu ar simți emoția meciurilor, frica, disperarea, fericirea protagoniștilor. Contrar așteptărilor, oamenii cei mai impulsivi pot fi și cei mai fericiți. Cei capabili să treacă de la o stare la alta și să supraviețuiască în orice condiții pot fi cei mai fericiți.

* O viață trăită la maxim aduce fericirea. Ritmul vieții este dovedit mai rapid în Japonia, Europa și țările „reci, bogate și individualiste”. Aici, economia merge mai bine pentru că oamenii sunt mai multumiți de locurile lor de muncă. Pe de altă parte, acești oameni fumează mai mult și sunt mai predispuși  atacurilor de cord.

* Excluderea socială doare ca naiba! Oamenii care sunt marginalizați vor fi întotdeauna mai deprimați decât ceilalți. Cel mai bine este să nu te lași descumpănit de acțiunile celorlalți. Realismul are o mare problemă, fiind deprimant prin definiție.

* Dorințele proprii te pot face nefericit. Rezultatele au fost extrase în urma unui studiu realizat în China rurală. Au fost analizate determinantele aspirațiilor la un anumit venit, raportat la venitul minim necesar (raportat) și determinantele subiective, precum satisfacția vieții si satisfacția salariului. Când aspiri la ceva ce nu poate fi îndeplinit, devii mai puțin fericit…

 

Platon spunea că „Fericirea cuprinde cinci părți: O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simțuri bune și sănătate trupească;  a treia este reușita în ceea ce întreprinzi;  a patra este reputația printre oameni; a cincea, abundența de bani și bunuri folositoare pentru viață.”

Așadar, fericirea rămâne un concept subiectiv, este o stare pe care ai putea-o găsi atunci când nu te gândești la fericire și fiecare se raportează la viața proprie și experiența personală atunci când spune că este sau nu este fericit…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*