Știi și câștigi sănătate: Loboda, aliment și medicament

19 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Dacă tot suntem în Postul Paștelui, iar piața e plină de trufandale, să profităm de ele pentru că, pe lângă gust, aromă și culoare, acestea au o mulțme de principii nutritive numai bune pentru a ne pune sănătatea la adăpost de orice pericol. Loboda este o planta originara din Europa și Asia. A fost cultivat de secole și este acum naturalizată pe scară largă în multe țări cu un climat temperat. Loboda mai este denumita si spancul francezului și se găsește în multe varietati dar cea rosie este una din cele mai răspândite. Este ușor de cultivat și preferă soarele din plin. Loboda roșie ar trebui să fie plantată în umbră parțială, deoarece frunzele pot deveni, foarte ușor, arse de soare.

Vedem astăzi ce minunății poate face pentru trupul și mintea noastră loboda, această vedetă a sezonului care, încă din antichitate a fost utilizată în scop terapeutic, în prevenţia şi tratarea unor afecţiuni digestive sau cardiovasculare, dar şi pentru proprietăţile sale antioxidante.

 

Puțină istorie. Diversele tipuri de lobodă au fost cultivate și consumate de către vechile culturi mezoliticefiind utilizată atât ca hrană, cât și ca medicament.

Istoricii și naturaliștii vechi menționează cultivarea frecventă a lobodei în regiunile mediteraneene, în Asia și America. Această plantă a fost denumită generic „Atriplex”, de Pliniu cel Bătrân (23-79), care a descria și evidenția consumul în alimentație al plantei denumită ulterior „Atriplex Hortensis” (loboda de grădină). Ca aliment, loboda este considerată una dintre cele mai vechi plante din bucătăriile europene, dar era folosită și ca element decorativ, pentru culorile frunzelor.

În ciuda proprietăților sale medicinale, în medicina de astăzi este însă foarte puțin folosită.

Există înregistrări care arată că loboda a fost folosită în Grecia antică pentru afecțiuni legate de „glande” și ca remediu pentru inflamații. Se credea că frunzele zdrobite înmuiate în apă cu miere ar putea vindeca icterul, iar soiul roșu avea reputația de a fi folosit pentru afecțiuni legate de menstruație și ciclul menstrual.

În uz extern, frunzele zdrobite au fost utilizate în mod tradițional ca pansamente pentru răni minore, tăieturi, zgârieturi și pentru a îndepărta negii.

 

Întărește sistemul imunitar. Loboda are aproape de două ori mai multă cantitate de vitamina C (acid ascorbic) decât o lămâie sau un kiwi, considerate alimente de top în privința aportului de vitamina C. Acest conţinut ridicat de vitamina C face ca sistemul imunitar să primească un „impuls” pentru a stimula celulele albe din sânge şi a produce regenerare celulară şi vindecarea mai rapidă a organismului.

 

Stimulează metabolismul. Proteinele, mineralele şi vitaminele pe care le conţine loboda ajută la reglarea hormonală, necesară pentru menţinerea corectă a funcţionării întregului organism. De asemenea, nivelurile ridicate de fier şi calciu stimulează crearea celulelor roşii în sânge, ajutând circulaţia, precum şi oxigenarea ţesuturilor şi organelor, accelerând astfel metabolismul.

Totodată, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi purifică sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge.

Unii specialişti susţin chiar că un consum regulat de lobodă ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer şi a unor boli cronice.

 

Este un puternic antioxidant. Antocianina, flavonoidul-pigment care dă culoarea roșie, violet sau albăstrie frunzelor de lobodă, este un antioxidant deosebit de puternic, are proprietăți analgezice, ameliorează efectele inflamațiilor și durerilor apărute în sistemul periferic și nervos, protejează structura și funcționarea celulelor neuronale și are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariția celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii necruțătoare.

Loboda  este un bun remediu pentru tuse și este eficientă şi în tratarea unor afecţiuni precum acneea, astmul, chisturile ovariene sau alergiile.

 

Stimulează digestia. Loboda este considerată a avea proprietăți revigorante, diuretice, emetice și laxative. Loboda are multiple beneficii asupra tranzitului intestinal, datorită conținutului bogat în fibre şi alte minerale pe care le conţine şi care optimizează procesele digestive. Consumul de lobodă atenuează simptomele de constipație și balonare, prin efectul ușor laxativ, și poate preveni apariția unor boli gastrointestinale, cum ar fi ulcerul, sau chiar cancerul de colon.

Planta stimulează absorbția nutrițională, iar un extract (care nu are un gust prea de bun) a fost folosit ca un tonic de primăvară și un remediu pentru oboseală și epuizare nervoasă. Uneori era folosită ca remediu casnic pentru durerile de gât și boli pulmonare, iar extern, ca tratament pentru gută. De asemenea, s-a constatat că loboda poate fi benefică în tratamentul împotriva icterului.

 

Curăță rinichii. Frunzele de lobodă, consumate proaspete sau în mâncăruri gătite, sunt și un excelent diuretic, favorizând procesul de urinare normală, precum și eliminarea toxinelor din organism.  S-a dovedit ştiinţific faptul că loboda are un efect laxativ şi diuretic uşor. Acest lucru ajută la purificarea rinichilor şi elimină rapid toxinele, excesul de săruri, apă sau chiar grăsime din organism.

Consumul de lobodă este considerat a fi benefic şi pentru sănătatea vezicii biliare.

 

Îmbunătățește vederea. Loboda este benefică și pentru sănătatea ochilor tăi. Bogată în caroteni și antocianine, loboda îți poate reduce riscul de cataractă sau de glaucoma, afecțiuni oculare grave, care îți pot pune în pericol vederea. Mai mult decât atât, datorită antioxidanților care se regăsesc din belșug în această plantă, și riscul de degenerescență maculară este redus în mod semnificativ.

 

Combate anemia. Loboda combate astenia de primăvară și te poate ajuta să te pui mai repede pe picioare, dacă ești anemic! Fierul este un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii în sânge, dar și pentru transportarea oxigenului în organism. Loboda conține fier în cantități semnificative, ceea ce înseamnă că poate spori nivelul de fier din organism, contribuind la tratarea anemiei. Bineînțeles, tratamentul recomandat de medic nu trebuie neglijat, loboda fiind folosită complementar acestuia.

 

Reduce riscul de cancer. Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conținutul bogat de antioxidanți, aliați redutabili împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ, care pot preveni instalarea mai multor boli cronice, printre care se numără și cancerul. Loboda conţine anto-cianină, un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, care cauzează stresul oxidativ celular și sunt responsabili de apariția celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii necruțătoare.

 

Menține silueta. Dacă vrei să slăbești sau să îți menții silueta, loboda poate fi un aliat de nădejde. Proteinele, mineralele și vitaminele care se regăsesc în frunzele de lobodă ajută la reglarea și controlul proceselor enzimatice ale organismului, stimulând astfel metabolismul și accelerând arderea caloriilor. De asemenea, loboda are un conținut scăzut de calorii și este un aliment voluminos, adică oferă sațietate pe termen lung. Așadar, poți mânca o salată cu frunze de lobodă din abundență, fără să-ți dezechilibrezi bugetul caloric. În plus, nutrienții din lobodă îți vor da energie suficientă până la următoarea masă.

 

Previne ridurile. Antioxidanții pe care loboda îi conține din plin joacă un rol important și în regenerarea celulară şi previne îmbătrânirea. Vitamina C este prezentă în concentrație foarte mare în frunzele de lobodă și susține sănătatea sistemului imunitar, precum și numeroase procese din organism, cum ar fi regenerarea celulară. Alături de vitamina C, vitamina K favorizează fixarea calciului în organism și ajută la prevenirea anumitor afecțiuni inflamatorii ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza și osteopenia. Și sistemul imunitar poate fi ajutat prin consumul de lobodă, aceasta având de două ori mai multă vitamina C față de o lămâie sau un kiwi.

 

Ca aliment, loboda este considerată mai puțin valoroasă nutritiv decât spanacul, dar are avantajul că ea conține cantități mai mici de acid oxalic. Astăzi planta este cultivată în Romania dar crește și spontan.

Frunzele de lobodă (roșii, verzi, albe, violet) sunt folosite în bucătăria românească în salate, ciorbe, plăcinte, etc.

Loboda are un gust ușor acid, însă, în combinație cu alte alimente, capătă o savoare specială și proaspătă.

Poate fi consumată și sub formă de infuzie din frunzele uscate, pentru a curăța rinichii și vezica urinară.

Semințele sunt de asemenea comestibile. Pot fi măcinate și folosite în supe, sau amestecate cu făină obișnuită pentru prepararea pâinii. Sunt o sursă bună de vitamina A, dar au dezavantajul că sunt foarte mici și nu se colectează ușor.

 

Valori nutriționale : Această plantă-minune conţine minerale și vitamine, în special fier și vitamina C. În plus, planta conține saponine triterpene, flavonoide, betalain și oxalat. niveluri semnificative de vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan şi fibre alimentare, toate acestea fiind benefice sănătăţii într-o varietate de moduri. Are un conținut caloric redus, alături de zero grăsimi, zahăr și sare, în paralel cu un conținut bogat de nutrienți hrănitori.

 

Atenţie! În mod similar cu spanacul, loboda conţine niveluri semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de pietre la rinichi, pietre biliare sau gută ar trebui să evite consumul de lobodă.

Nu se cunosc până în prezent cazuri de intoxicație sau supradoze cu loboda ca medicament, dar dacă plantele sunt cultivate cu îngrășăminte, ele pot conține cantități dăunătoare de nitrați în frunze.

Semințele conțin cantități mici de saponine, dar ele sunt foarte ușor absorbite de organism și, prin urmare, sunt rareori dăunătoare.

 

Referințe: Organic Facts – 6 Interesting Benefits Of Orach; Natural Food Series – 11 Amazing Health Benefits of Orach
 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Categorii: Lifestyle, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*