Normele de aplicare pentru Contractul-Cadru pe anii 2021-2022 a fost lansat în transparență decizională

16 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Calendarul consultărilor și negocierilor pe tema acestui proiect, care se vor desfășura online, va fi anunțat până la data de 20 aprilie 2021, precizează CNAS.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat astăzi, 16 aprilie, în transparență decizională, proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru (CoCa) pentru anii 2021 – 2022.

Anunțat  încă din februarie, odată cu propunerea prelungirii până la 30 iunie a termenului de aplicare a documentului care reglementează contractarea serviciilor medicale pentru perioada 2018 -2019, Contractul-Cadru pentru următorii doi ani, lansat în dezbatere publică la începutul lunii martie, s-a născut cu greu, dar a respectat termenele stabilite, iar astăzi au fost lansate în dezbatere și normele de aplicare.

„Proiectul Normelor metodologice ale Contractului-Cadru completează și detaliază toate acele măsuri propuse în proiectul de Contract-Cadru care au rolul de a asigura serviciile medicale necesare populației la timp, în mod echitabil și eficient”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, citat într-un comunicat transmis presei de CNAS.

 

Adrian Gheorghe – președinte CNAS

Conducerea CNAS susține că propunerile proiectului de norme sunt în acord cu principiile enunțate la publicarea Contractului-Cadru, care au ca principal scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, precum și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor.

Președintele CNAS susține că „aprobarea și punerea în aplicare începând cu data de 1 iulie 2021 a noului Contract-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru reprezintă și primii pași în demararea procesului de inversare a piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate și reducerea internărilor nejustificate care ar putea fi tratate în condiții de siguranță și în ambulatoriu sau de către medicii de familie”, deși Colegiul Medicilor a reclamat timpul insuficient alocat pentru discutarea tuturor prevederilor proiectului CoCa.

Șeful CNAS a spus atunci că detaliile vor fi discutate în cadrul proiectului Normelor de aplicare a CoCa, așa că este de aștetat ca medicii să negocieze destul de dur în perioada în care vor avea loc consultările, al căror program va fi anunțat ănă la 20 aprilie, așa cum se menționează în comunicat.

 

Potrivit aceleiași surse, proiectul vizează intervenții principale în mai multe direcții prioritare, între care:

1. Întărirea activității de prevenție în asistența medicală primară, în special pentru adulții asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, pentru care se acordă un pachet comprehensiv de prevenție, care cuprinde până la trei consultații pentru evaluarea riscului, intervenția asupra componentelor modificabile ale acestuia, respectiv monitorizarea pacienților.

2. Introducerea unor servicii adiționale noi care pot fi acordate de medicul de familie, conform curriculei de pregătire: spirometrie, măsurare ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă-braț.

3. Creșterea numărului de consultații la domiciliu acordate de către medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie, pentru boli cronice, de la 4 consultații pe an la o consultație pe lună.

4. Creșterea diagnosticării precoce a afecțiunilor gastroenterologice și conexe, prin creșterea cuantumului de decontare pentru endoscopiile digestive în ambulatoriul de specialitate de la 40 de puncte la 100 de puncte, având în vedere rata crescută a mortalității și morbidității prin cancerele colorectale și gastrice precum și a morbidității asociate afecțiunilor gastro-enterologice și conexe din România.

 

5. Medicii din specialitățile clinice cardiologie și pneumologie vor putea recomanda servicii conexe actului medical furnizate de kinetoterapeuți /profesori de cultură fizică medicală/ fiziokinetoterapeuţi, conform unui plan recomandat de medicul de medicină fizică și de reabilitare, prin scrisoare medicală, ca urmare a constatării existenșei efectelor pe termen lung la pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, în special la nivel pulmonar și cardiac.

6. Facilitarea accesului la servicii medicale, prin introducerea consultațiilor la distanță pentru afecțiuni cronice, care pot fi acordate fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau prezentarea biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.

7. În cazul prescripțiilor medicale electronice emise online sau off-line ca urmare a unei consultații la distanță acordate de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu, asiguratul sau persoana care ridică medicamentele în numele asiguratului va putea printa documentul transmis sau îl va putea prezenta/transmite farmaciei, în vederea imprimării.

8. De asemenea, biletul de trimitere pentru specialități clinice /internare /investigații paraclinice transmis prin mijloace electronice la distanță de medicul de familie sau medicul de altă specialitate în cadrul unei consultații la distanță, va fi transmis /prezentat medicului de specialitate din ambulatoriu clinic /unității sanitare cu paturi /furnizorului de servicii medicale paraclinice, după caz, pentru acordarea serviciilor medicale pentru care a fost emis biletul de trimitere.

Proiectul poate fi accesat pe site-ul CNAS:

http://www.casan.ro//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/NORME/2021/16.04.2021-Proiect_Ordin_Contract_cadru.pdf

 


Adaugati un comentariu


 

*