Știi și câștigi sănătate: Rigiditatea matinală

Tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să ne trezim „înțepeniți”. Se spune că o zi bună se cunoaşte de dimineaţă. Zicala este adevărată şi se poate aplica inclusiv când vorbim despre articulaţiile noastre. Cauzele pot fi diverse, de la poziția în care dormim sau forma saltelei, până la diverse afecțiuni, precum artrita reumatoidă – o boală inflamatorie care afectează articulațiile. Rigiditatea apăruta la nivelul spatelui, la genunchi sau în picioare este o problemă neplacută, des întalnită în rândul persoanelor mai în vârstă. Oamenii spun adesea ca își pierd mobilitatea pentru că îmbătrânesc, însă vârsta înaintată nu este singura cauză a rigidității articulaților resimțită dimineața. De obicei, rigiditatea matinală este o indicație a articulațiilor uzate, a musculaturii încordate sau a inflamației produse de artrită.

Pe măsură ce articulațiile îmbătrânesc, perna spongioasa a cartilajului începe să se usuce și să se întărească. De asemenea, membrana sinovială care căptușește capsula articulară ce înconjoară articulația produce mai puțin lichid sinovial, al cărui rol este de a lubrifia articulația. În plus, în timpul somnului, mușchii și tendoanele rigide au tendința de a se contracta.

Atât osteoartrita, adică deteriorarea articulațiilor, cât și artrita reumatoidă care implică umflarea și inflamarea articulațiilor, pot declanșa rigiditatea matinală.

 

Conceptul de „rigiditate de dimineață” este de fapt descrierea unui simptom, care poate apărea mai ales în bolile articulare. După o perioadă mai lungă de odihnă, cum ar fi dimineața după trezire, articulațiile sunt mai puțin mobile decât de obicei. În decursul zilei sau cu o mișcare a articulației crescută, însă, amploarea simptomelor scade.

De obicei, rigiditatea matinală se resimte în medie timp de 10-15 minute. Dispare pe măsura ce începem să ne mișcăm, iar articulatiile și mușchii încep să se încalzească. În cazul în care rigiditatea matinală este declanșată de artrita reumatoidă, ea poate dura mai mult de o oră, iar în acest caz trebuie discutat cu medicul ortoped sau reumatolog.

Mai ales în boli precum osteoartrită sau reumatism (artrită reumatoidă), rigiditatea matinală este un simptom comun. Motivele apariției rigidității dimineții se datorează de obicei inflamației active a articulației. Așa-numitul nivel de cortizon, adică un anumit hormon din organism, scade noaptea, ceea ce duce la o reacție inflamatorie crescută în organism. Mobilitatea mai mică și durerile articulare mai mari dimineața sunt rezultatul reacțiilor inflamatorii nocturne. În timpul zilei, nivelul cortizonului crește și procesele inflamatorii ale organismului sunt inhibate de hormon. Acest lucru reduce, de asemenea, disconfortul atunci când vă deplasați în timpul zilei.

Procesele inflamatorii la nivelul articulațiilor pot fi cauzate de o serie de boli diferite. Osteoartrita și artrita reumatoidă în special sunt printre bolile tipice cu simptomul rigidității dimineții. Odată cu osteoartrita articulației, există uzură și astfel o reacție inflamatorie a articulațiilor. Cauzele apariției artritei reumatoide nu sunt explicate în mare parte, deși este posibilă o cauză autoimună. Rigiditatea matinală în reumatism este, în general, mult mai pronunțată decât în ​​cazul osteoartritei. În funcție de articulațiile afectate, rigiditatea dimineții poate limita sever viața de zi cu zi.

 

Rigiditatea de dimineață poate fi cauzată și de schimbările hormonale din perioada menopauzei. Debutul menopauzei poate fi în spatele debutului brusc al rigidității dimineții și al apariției de dureri musculare. Această modificare hormonală duce la o serie de simptome diferite, care poate fi perceput diferit, de fiecare femeie. În aceste cazuri, rigiditatea matinală afectează atât articulațiile, cât mai ales mușchii. Problemele comune se explică prin scăderea nivelului de estrogen în timpul menopauzei. Estrogenii joacă un rol important în circulația sângelui și în acumularea de colagen. Lipsa de efect a estrogenului duce la lipsa colagenului și la întărirea suprafeței articulare, ceea ce favorizează dezvoltarea durerii și disconfortului. În plus, estrogenii promovează eliberarea hormonilor fericirii, care suprimă senzația de durere. Acest mecanism regresează, de asemenea, din cauza lipsei de estrogen. Deci, durerea musculară este frecventă și poate deveni una dintre cauzele mobilității limitate a articulațiilor și mușchilor în perioada menopauzei.

În cazuri rare, anumite boli neurologicepot duce la rigiditatea de dimineață. Mai ales așa-numita scleroză multiplă (MS) este luată în considerare. În această boală inflamatorie cronică, izolarea nervilor care circulă în sistemul nervos central este afectată. Simptomele sclerozei multiple pot varia foarte mult de la o persoană la alta și includ rigiditatea dimineții și durerile musculare și de articulații. Totuși, este o boală relativ rară, motiv pentru care, atunci când apare rigiditatea dimineții, scleroza multiplă nu trebuie luată în considerare imediat.

 

Rigiditatea de dimineață este însă un simptom care, de obicei, nu apare singur. În funcție de boala de bază, rigiditatea de dimineață este de obicei însoțită de alte simptome, care împreună pot oferi imaginea de ansamblu a bolii. De regulă, bolile inflamatorii ale articulațiilor sunt cauza rigidității dimineții. Aceste boli sunt adesea însoțite de durere în articulații. Umflarea și roșeața, precum și supraîncălzirea zonei afectate pot, de asemenea, să apară. 

Dacă reumatismul este responsabil pentru apariția rigidității dimineții, tendinita și parestezia, precum și durerile de mână sunt relativ frecvente, deoarece reumatismul este o boală care nu se limitează neapărat la articulații, pot apărea simptome, pentru că reumatismul poate afecta nu numai articulațiile, ci și mușchii și alte organe.

Celelalte simptome însoțitoare pot ajuta medicul curant, pe lângă o serie de alte examene diagnostice, să afle ce boală ar putea fi responsabilă de rigiditatea matinală care apare individual. În funcție de ce parte a corpului este afectată, medicul va putea diagnostica boala prezentă în cazul individual. Rigiditate matinală care afectează articulațiile mici de la mâini sau picioare, este tipică reumatismului, în timp ce rigiditatea matinală a articulațiilor mari, cum ar fi genunchiul, este tipică osteoartritei.

Dacă simptomele apar în zona șoldului, acestea pot fi asociate cu a artroza, dar pentru a se putea stabili un diagnostic corect sunt necesare mai multe ivestigații.

Și spatele poate deveni rigid dimineața. În acesta caz, bolile reumatice pot fi responsabile. Boala lui Bechterew, de exemplu, afectează coloana vertebrală, care se osifică de-a lungul anilor, astfel încât devine din ce în ce mai rigidă și mobilitatea sa este sever restrânsă. De asemenea, osteoartrita poate fi responsabilă de rigiditatea spatelui, dimineața.

 

Alături de înaintarea în vârstă, mai multe alte cauze pot genera redoare articulară:

* Artroza – boală degenerativă a articulaţiilor, ce poate apărea încă în decada a cincea de viaţă, principala cauză a redorii matinale (împreună cu înaintarea în vârstă).

* Poliartrita reumatoidă – boală autoimună, ce implică inflamarea şi tumefacţia articulară. Poate genera redoare articulară mai ales matinală, cu limitarea semnificativă a mişcărilor articulaţiilor afectate.

* Lupusul eritematos sistemic – boală autoimună care atacă articulaţiile şi poate cauza redoare articulară, durere şi tumefacţie la nivel articular.

* Guta – un tip de artrită ce are, de obicei, un debut rapid, în câteva ore. Frecvent are un puseu de activitate în timp ce pacientul doarme, ceea ce face articulaţiile dureroase spre momentul trezirii, cu o redoare consecutivă semnificativă.

* Bursita (inflamaţia bursei) – bursele sunt mici saci umpluţi cu lichid, care există în apropierea oaselor şi ligamentelor din structura articulaţiilor. Bursita apare când aceşti saci se inflamează. Boala poate cauza redoare articulară şi durere în articulaţia afectată, de obicei la cot sau genunchi.

* Sedentarismul, care coexistă cu obezitate de grad minimum 2 poate genera redoare articulară, mai ales matinală, prin prisma uzurii precoce în special a cartilajului articular (genunchi, gleznă etc.).

* După imobilizări prelungite în aparat gipsat sau orteze, mai ales la persoanele trecute de decada a patra de viaţă (deşi, în acest caz, redoarea poate apărea şi la persoane mai tinere).

 

În afara înaintării în vârstă, pe care, din păcate, nu o putem combate, există câteva metode prin care putem calma redoarea articulară matinală:

* Ne asigurăm, înainte de toate, că dedicăm suficient timp somnului în fiecare noapte, astfel încât organismul să aibă timp să se „repare” şi să îşi „reîncarce” bateriile.

* Ne îngrijim să avem o saltea corespunzătoare, care să poată menţine o postură corectă în timpul somnului.

* Ne asigurăm că în timpul nopţii nu este prea frig, deoarece articulaţiile (mai ales cele sensibilizate anterior din alte cauze) pot deveni rigide când temperatura este prea scăzută în cameră.

* Bem suficiente lichide (apă în principal) pentru a menţine organismul optim hidratat şi, implicit, articulaţiile sale.

* Dimineaţa, stând încă în pat, e bine să facem 2-3 minute câteva mişcări uşoare de stretching, pentru a întinde muşchii şi articulaţiile.

* E foarte bine să adoptăm o dietă sănătoasă, reducând excesele în general și de carbohidrați în special, prevenind obezitatea, dar și si eliminand toxinele din alimentație, cum ar fi alimentele cu coloranți și conservanți.

* Un duș fierbinte, dimineața, induce transpirația, îmbunatațind astfel circulația sângelui și calmând spasmele musculare. Este suficient sa stăm sub jetul de apă caldă și astfel să ne relaxăm, dimineața. Cateva exerciții ușoare pentru genunchi, făcute cu blândețe, ne vor scăpa de dureri și ne vor reda mobilitatea.

* Este necesar să facem mişcare regulat (ideal, zilnic), cu exerciţii fizice care să nu solicite corpul prea tare, astfel încât să nu provocăm daune și mai mari la nivelul articulațiilor.

 

Atenție! Redoarea articulară este un indicator al diverselor tipuri de artrită, însă articulațiile resimțite înțepenite dimineața nu înseamnă întotdeauna că suferim de o formă de artrită. Este important să cunoștem și alte semne și simptome, pe lângă redoarea articulară matinală, care se pot datora altor tipuri de artrită, cum ar fi poliartrita reumatoidă, artroza (numită și osteoartrită) sau artrita psoriazică, dar și altor afecțiuni pe care doar medicul specialist le poate etermina.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Categorii: Lifestyle, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*