Știi și câștigi sănătate: Detoxifierea după Paște

Cu toții am petrecut zilele de 1 Mai și de Paști în familie, la iarbă verde sau pe litoral și, chiar în ciuda restricțiilor sanitare impuse de pandemie, am cam făcut exces de bunătăți alimentare, ne-am răsfățat cu mititei și fripturi, cu ouă roșii, mâncăruri tradiționale din carne de miel (care deși bogate în proteine de calitate superioară conțin și glucide și lipide în exces), cu pască și cozonaci pe care le-am „udat” mai mult sau mai puțin, cu vin. Acum, cei mai mulți dintre noi ne gândim că ar fi nevoie de o cură de detoxifiere, pentru a elimina surplusul de calorii și de metaboliți acumulați.

Medicii ne spun că o cură de detoxifiere a organismului face minuni și că după ce i-am dat corpului multe lucruri nesănătoase, acum trebuie să-l ajutăm să-și recâștige echilibrul. „Salată verde, roșii, castraveți, urzici, spanac, pătrunjel, morcov, sparanghel, lobodă, ceapă verde, lămâie, mere, portocale, kiwi etc. pot fi considerate benefice oricărei cure de detoxifiere. Se pot mânca, timp de câteva zile, numai salate și crudități. Se recomandă de asemenea să se bea multă apă și să se evite grăsimile animale și prăjiturile. Este nevoie însă și de foarte multă mișcare, pentru a arde caloriile acumulate”, recomandă medicul urgentist Lhuana Zissu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Buzău, atrăgând însă atenția că a nu mânca sau a sări peste mese nu este o soluție.

 

Specialiștii recomandă însă ca după un abuz alimentar să dăm corpului câteva zile de acomodare cu noul regim din farfurie, după care trebuie stabilit programul de detoxifiere propriu-zis, cel mai indicat, împreună cu un nutriționist. Pentru ca efectele obținute în urma „curățeniei” organismului să fie de lungă durată, nutriționiștii pun accentul pe moderație. Nu trebuie ținut un regim strict pentru o detoxificare a organismului.

Curele de detoxifiere nu se fac însă după ureche, citind pur şi simplu de pe internet. Recomandat este să se consulte un nutriționist sau cel puțin medicul de familie, cu care se poate stabili o schemă personalizată de alimentație, pentru că fiecare corp este diferit, fiecare om are nevoile lui specifice şi atunci procesul de detoxifiere în primul rând trebuie să privească omul ca întreg”, exlică dr. Dana Marinescu, șef secție Diabet, nutriție și boli metabolice din Spitalul Județean Buzău, subliniind însă că este important ca şi în restul anului, nu doar primăvara, să fie urmate câteva reguli. De exemplu, se lasă un interval mai mare între mese pentru ca organismul să aibă suficient timp să digere alimentele pe care i le-am dat.

Apoi, 30 de minute de mișcare zilnic, ne ajută la curățarea sistemului limfatic, îmbunătățirea circulației sangvine și a digestiei, pentru prevenirea bolilor cardiace. În plus, se obține un tonus ridicat, un ten curat și mai multă energie. Rezervându-ne 30 de minute pe zi sau cel puțin de 3 ori pe săptămână, activăm metabolismul și creștem rata metabolică, așadar avem doar de câștigat la capitolul sănătate.

 

Dr. Marinescu ne recomandă să programăm trei mese principale și două gustări pe zi, respectând orele la care mâncăm și micșorând porțiile de mâncare. „Trebuie să fim atenți la combinațiile de alimente pe care le consumăm. Este preferabil să optăm pentru salatele de crudități în combinație cu carnea slabă, ouăle sau diverse mâncăruri greu digerabile rămase de la mesele de Paște. Pentru a accelera metabolismul este recomandat să se bea, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte un pahar de apă calduță cu zeamă de lămaie și puțină scortișoară. Scorțișoara ține glicemia sub control și accelerează arderea grăsimilor, împiedicând acumularea kilogramelor în plus. Integrând cât mai multe legume cu frunze verzi (pătrunjel, spanac, salată verde, leurdă, untișor, ceapă verde) în salate, se stimulează  detoxifierea organismului și arderea grăsimilor”, ne mai sfătuiește medicul nutriționist.

Aceasta mai spune că se poate urma și o dietă de două-trei zile formată în totalitate din lichide, ceaiuri de plante, sucuri de legume, sucuri de fructe, sau una pe bază de crudități, unde toate mesele sunt formate din alimente crude – fructe, legume, alune, migdale, dar numai în condițiile în care suntem sănătoși, iar medicul curant nu a decis altfel.

 

Este bine, în general, să adoptăm un stil de viață sănătos și echilibrat nu doar după excesele din perioada sărbătorilor, ci și în restul anului, atrage atenția dr. Dana Marinescu. Medicul sugerează o alimentație fără prea multe produse prelucrate, ne recomandă să evităm stresul frecvent, să avem o actvitate fizică regulată, să evităm consumul excesiv de alcool, fumatul etc. considerând în același timp, detoxifierea după vacanțe sau sărbători, un lucru înțelept.

Așadar, fie că am stat acasă în această minivacanță, fie că am plecat la munte ori la mare și chiar dacă n-am abuzat de mâncare și mai ales de dulciuri, alimentele tradiționale, alcoolul și lipsa de mișcare ne-au supus organismul la „caznele unei digestii la foc continuu”. Iar acum avem nevoie, pe lângă o cură alimentară de detoxifiere, de mai multe exerciții fizice, să alergăm în parc sau pur și simplu să facem exerciții fizice ușoare acasă, care să ne redea energia, să ne ajute să dăm jos kilogramele în plus și să ne păstrăm sănătatea.

În concluzie, dacă în mod obișnuit, nutriționiștii ne spun că nu trebuie să ne reprimăm plăcerea de a mânca orice, cu condiția să gustăm din toate câte puțin, după minivacanța de Paște și 1 Mai spun că este cazul să ne revizuim regimul alimentar fără însă a ne înfometa, să facem mișcare, să bem multă apă, să mâncăm mai multe legume, salate și zarzavaturi și să renunțăm, măcar pentru o vreme, la carbohidrați și dulciuri de orice fel, chiar și la sucurile naturale și la fructele dulci.

 

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Categorii: Lifestyle, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*