Știi și câștigi sănătate: Sângele și viața

28 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Sângele, purtătorul vieții din organism, a fascinat întotdeauna oamenii și are o semnificație deosebită în toate culturile, depășind cu mult sfera medicală. Fiecare adult are un volum de sânge de aproximativ cinci până la șase litri, ceea ce corespunde cu aproximativ șase până la opt la sută din greutatea corporală. Sângele este pompat de inimă în organism și alimentează fiecare celulă vie din organism. Astfel, oxigenul, substanțele nutritive, metaboliții, hormonii, dioxidul de carbon și apa sunt transportate în tot corpul. Sângele are și rolul de a curăța „deșeurile”, transportă substanțele inutile – bioxidul de carbon care rezultă din arderea substanțelor nutritive.

Sângele este esențial pentru tratament și pentru îngrijiri medicale de urgență. Este utilizat pentru a prelungi și îmbunătăți viața pacienților care suferă de boli incurabile și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe, pentru a trata răniții în situații de urgență de orice fel și ajută la salvarea vieții mamelor și nou-născuților. La ora actuală, în cadrulă tuturor centrelor de transfuzii și spitalelor din România este nevoie acută de sânge. Ceea ce cu toții putem face pentru a-i ajuta pe cei care mai pot fi salvați, este să donăm sânge! Cel mai prețios dar pe care-l putem face acum, în prejma Sărbătorilor Pascale, este să dăruim viață, donând sânge! 

 

Componentele majore ale sângelui sunt solide – celule albe (leucocitele), roșii (eritrocite) și trombocite și componenta lichidă – plasma.

* Plasma, acest constituent major al sângelui cuprinde aproximativ 55% din volumul de sânge. Se compune din 90 % apă și alte substanțe (săruri minerale, glucoză și proteine, metaboliți, enzime și hormoni). Plasma transportă nutrienți, zaharuri, grăsimi, hormoni, gaze și deșeurile conținute în sânge.

* Celulele albe (leucocitele) apără organismul de boli infecțioase și corpuri străine. Doar aproximativ 10% din celulele albe se găsesc în sânge, majoritatea celulelor albe din sânge sunt în măduva osoasă și țesuturi. Formarea leucocitelor are loc în celulele stem ale măduvei osoase. Ele sunt o parte importantă a sistemului imunitar. Ele fac agenți patogeni inofensivi și pot oferi astfel asistență valoroasă în inflamații, infecții bacteriene sau reacții alergice.

* Celulele roșii (eritrocitele) se produc în măduva hematogenă, durata lor de viață fiind de 3-4 luni. Fiecare adult are aproximativ 30.000 de miliarde de globule roșii care circulă prin organism, timp de aproximativ 120 de zile. Ele transportă oxigenul din plămâni în întreg corpul – acesta este un proces vital. Pe drumul înapoi prin corp, eritrocitele iau o parte din dioxidul de carbon (CO2) pe care îl conduc în plămâni, unde este eliberat și expirat. Celulele roșii din sânge conțin pigment de sânge roșu, numit hemoglobină. Esențiale în formarea eritrocitelor sunt fierul, vitamina B12 și acidul folic. Dacă una din aceste substanțe nu este suficient de prezentă în organism, nu se formează complet celule funcționale. 

* Hemoglobina (Hb) – pigmentul sanguin roșu este o componentă importantă a celulelor roșii din sânge și are sarcina principală de a se lega și de a transporta oxigen din plămâni pentru celulele corpului. Fierul este responsabil ca un „atom central” pentru atașarea oxigenului la hemoglobină.

* Hematocritul este proporția componentelor celulare din volumul sângelui și este o măsură a vâscozității sângelui. Sângele este de aproximativ patru ori mai vâscos decât apa. Pe măsură ce conținutul de hematocrit crește, la fel crește și duritatea sângelui. Aceasta crește rezistența la curgere în vasele de sânge, ceea ce duce la o sarcină crescută asupra inimii și la un flux sanguin mai scăzut la organe.

* Trombocitele (plachetele) se formează în măduva osoasă și se degradează una-două săptămâni mai târziu, în special în splină și ficat. Aceste particule foarte mici reprezintă cea mai importantă componentă a coagulării sângelui și a hemostazei. Se aglomerează la leziuni vasculare și formează un dop care inchide rana – o funcție vitală!

Dacă trombocitele nu funcționează corect, există o tendință crescută de sângerare, adică o rană sângerează mai mult decât de obicei. Dacă numărul de trombocite a crescut masiv, există riscul formării unui cheag de sânge (tromboză).

* Reticulocitele sunt celulele progenitoare ale celulelor roșii din sânge și apar în măduva osoasă. Ele sunt eliberate de acolo în sânge și transformate în celule roșii sanguine mature.

 

Grupele de sânge și importanța lor în transfuzii

Deși sângele este alcătuit din aceleași elemente de bază, nu tot este la fel. Există 8 tipuri comune de celule roșii, care sunt determinate de prezența sau absența anumitor tipuri de antigeni. Pentru că anumiți antigeni pot declanșa sistemul imunitar al unui pacient să atace celulele roșii primite prin transfuzie, terapia cu sânge presupune alegerea cu grijă a grupelor de sânge potrivite. În 1901 s-a constatat că există patru grupe diferite de sânge: A, B, AB și 0 (zero). Cele mai cunoscute metode de determinare a tipului de sânge sunt sistemul AB0 și factorul de creștere Rhesus.

Sistemul AB0 se bazează pe faptul că celulele roșii din sânge au antigeni care pot reacționa cu anticorpi specifici. Cu o combinație greșită de anticorpi și antigeni, celulele roșii din sânge se strâng împreună. Prin urmare, transfuziile de sânge ar trebui să utilizeze numai sânge izogrup și izo-Rh sau grup 0.

Grupa sanguină A are antigeni A și anticorpi anti-B. Dacă acest sânge se găsește împreună cu grupul de sânge B sau AB, anticorpii anti-B vor reacționa cu antigenii B.

Grupa de sânge B posedă antigenul B și, prin urmare, anticorpii împotriva grupului sanguin A.

Grupa de sânge 0 nu are antigeni și, prin urmare, nu reacționează cu anticorpii. Prin urmare, acesta poate fi donat tuturor celorlalte tipuri de sânge.

Grupa de sânge AB, pe de altă parte, are ambele antigene și, prin urmare, reacționează la toți anticorpii. În serul de sânge din AB, astfel încât nu sunt incluși anticorpi, în caz contrar sângele se va aglomera. Prin urmare, poate primi toate donațiile de sânge, dar nu poate dona.

Sistemul factorului Rhesus (descoperit la maimuțele rhesus) se bazează pe un anticorp pe care 85% dintre cei din sânge îl au. Se numește deci rhesus pozitiv (rh +). Restul de 15% nu au factorul Rhesus, ei sunt rhesus negativ (rh-).

 

Sarcinile sângelui

Sângele circulă în două largi și continue circuite printr-o rețea de vase de sânge. Circuitul „drept” duce sângele din partea dreaptă a inimii prin plămâni și înapoi la inimă (în partea stângă), iar circuitul „stâng” duce sângele de la inimă spre restul corpului și înapoi la inimă. Vasele prin care este transportat sângele sunt arterele, venele și capilarele.

Probabil cea mai importantă sarcină a sângelui este transferul de masă. Sângele distribuie oxigen, dioxid de carbon, metaboliți, vitamine și nutrienți. Celulele și țesuturile corpului comunică între ele folosind substanțe mesager – în majoritate hormoni – care călătoresc prin sângele din organism și astfel, facilitează comunicarea dintre organe.

Sângele este, de asemenea, important pentru reglarea temperaturii corpului. Distribuie căldura generată în timpul metabolizării sau o aduce la suprafața corporală unde este eliberată.

pH-ul este reglat de sistemul tampon al sângelui, astfel încât organismul nu are nici un exces de acid, nici o proporție prea mare de baze. În organism, procesele metabolice pot funcționa optim numai dacă pH-ul sângelui este între 7,36 și 7,44.

Nu în ultimul rând, sângele are o funcție importantă de protecție în organism. Pe de altă parte, celulele albe din sânge se luptă ca „poliție de corp” împotriva bacteriilor, a virușilor și a paraziților.

 

Curiozități

* Există aproximativ 96.000 km de vase de sânge în corpul uman.

* Corpul uman adult conține cinci până la șase litri de sânge, iar un copil are aproximativ un litru de sânge.

* Aorta, cea mai mare arteră din corp, are diametrul unui furtun de grădină.

* La fiecare 60 de secunde, celulele roșii din sânge fac un circuit complet al corpului.

* În 24 de ore, sângele din organism călătorește în total 12.000 mile – de patru ori lățimea Americii de Nord.

* Sângele uman este incolor, dar hemoglobina – pigmentul prezent în eritrocite este responsabilă pentru culoarea roșie a sângelui.

* Capilarele sunt atât de mici, încât este nevoie de 10 dintre ele pentru a egala grosimea unui fir de păr.

* O picătură de sânge conține 250 de milioane de celule.

* Celulele roșii din sânge au un diametru de aproximativ șapte micrometri.

* Inima umană pompează 6.000 de litri de sânge zilnic, într-o viaţă.

* Rinichii filtrează sângele de până la 300 de ori pe zi.

* Un ficat sănătos procesează 720 de litri de sânge pe zi.

* Creierul utilizează 20% din oxigenul care intră în sânge.

* Buzele umane au o culoare roșiatică datorită unei mari concentrații de capilare minuscule ce se află chiar sub piele.

* Aspirina și alcoolul pot fi absorbite direct în sânge prin mucoasa stomacală.

* Coagularea este un mecanism de apărare a organismului împotriva pierderilor exagerate de sânge.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*