Știi și câștigi sănătate: Leușteanul și efectele lui miraculoase

29 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Leușteanul (Levisticum officinale) este una dintre plantele aromatice cele mai folosite și mai îndrăgite de români, considerată în același timp și pe drept cuvânt un aliment-medicament cu puteri de-a dreptul miraculoase. Știm de străbuni că primăvara, verdețurile și zarzavaturile au, în general, o forţă vindecătoare de excepţie, iar leușteanul este considerat „campion absolut” în protejarea organismului, mai ales în Aprilie şi în Mai, când devine o „forță” uriaşă în detoxifierea organismului şi stimularea imunității, ajutându-l să lupte împotriva bolilor autoimune sau degenerative. Nelipsit din grădina cu zarzavat și de pe masa gospodinelor, leuş­teanul a fost des­co­perit şi folosit pentru prima dată în bazinul Mării Mediterane, pe teri­toriul Italiei, Greciei şi al Franţei de astăzi. De altfel, în aceste ţări, ca şi în România, a existat şi parţial mai există, un adevărat cult pentru această plantă, considerată nu doar un simplu zar­zavat, ci şi un medicament redutabil şi chiar un elixir cu puteri magice. În ultimul de­ceniu, studiile ştiinţifice au arătat că în frunzele verzi ale acestei plante aromatice se ascund ade­vărate comori de sănătate. Aflăm și noi câteva dintre ele…

 

Frunzele de leuştean sunt bogate în vitamine și minerale și constituie un excelent tonic sto­macal. 100 de grame de leuștean asigură aproximativ 84% din doza zilnică necesară de vitamina A și 50% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnică recomandată de calciu și fier și 10% din necesarul de potasiu, iar conțintul bogat în quercitină menține sănătatea inimii, reglează tensiunea arterială, și menține sanatatea prostatei și a ficatului.

Datorită proprietatilor lor antiinflamatoare, frunzele de leuștean calmează durerile de stomac, mențin sănătatea colonului, reduc balonarea și iritația intestinală. Mestecând 1-2 frunze proaspete de leuş­tean înainte de masă, crește secreţia de sucuri digestive, dispare inapetenţa şi se pune în mişcare tubul digestiv, crește pofta de mâncare și dispare senzația de greața. Ule­iurile volatile şi substanţele amare pe care le conţin sunt un excelent stimulent di­gestiv şi măresc în mod armonios pof­ta de mâncare.

De asemenea, frunzele proaspete de leuş­tean au efecte antiinfla­ma­toare asupra tubului digestiv, fiind un bun adjuvant în cazul colecistitei şi al pancreatitei. Se reco­mandă, de asemenea, contra dispepsiei, gastritei hipo- şi hiper-acide, diskineziei biliare (fiere leneşă).

 

Sucul de leuştean are efecte spectaculoase asupra gutei, întrucât mobilizează prompt excesul de acid uric din articulaţii şi alte ţesuturi, sti­mulând apoi eliminarea acestuia pe cale renală. Sucul de leuştean inactivează radicalii liberi, împiedică ac­ţiunea nefastă a unor substanţe nocive, cum ar fi cele din pesticide, detergenţi, unele produse cosmetice. Nu în ultimul rând, clorofila din suc ajută la eliminarea unor metale grele din organism, cum ar fi mercurul, plumbul, cadmiul. Efectul? Bolile alergice se amelio­rează sau dispar, pielea îşi recapătă pigmentaţia normală (sucul se poate folosi şi extern), ficatul îngră­şat îşi recapătă morfologia normală. Acest tratament de detoxifiere este indicat în mod special fumătorilor, consumatorilor de carne, de produse fast-food sau conservate.

Pentru a elimina toxinele şi deşeurile de metabo­lism din sânge şi ţesuturi, se ţine o cură de minimum 2 săptămâni, cu suc de leuştean. Acesta se obţine mixând o mână de frunze proaspete, la care se adaugă 100 ml de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat și apoi se filtrează. Este bine să se consume imediat, sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Un studiu rea­lizat în Germania arată că sucul proaspăt de leuştean ajută la dizolvarea pie­trelor la rinichi (uraţi, oxa­laţi) şi previne formarea lor. Atunci când nu există leuştean proas­păt la îndemână, efecte la fel de bune se obţin prin admi­nistrarea zil­nică a 1-2 căni de infuzie combinată, preparată din două linguriţe de plantă uscată (frunze şi seminţe) la 250 ml de apă.

Sucul proaspăt din frunze de leuştean este un remediu puternic, dar poate ridica probleme de digestie, de aceea este bine să fie consumat diluat în suc de morcov.

 

Leușteanul este benefic și în prevenirea cistitei (inclusiv a recidi­velor sale) se consumă mult leuştean proaspăt, adău­gat în diferite mâncăruri. Dacă cistita este deja instalată, se tratează cu infuzie combinată de leuştean, din care se consumă câte 3 căni pe zi, administrate la 2 ore după masă. În plus, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, un consum regulat de leuștean este eficient în lupta cu infecții periculoase precum Escherichia coli (E. coli), Salmonella sau Helicobacter pylori.

În cazul retenţiei de urină, se reco­mandă leuşteanul proaspăt, tăiat mărunt, adăugat la ciorbe şi supe cal­de şi în sala­tele de legume. Consu­mat în cantităţi suficiente (minimum 20 de grame pe zi), are efect diuretic, antispastic, fiind indi­cat pentru retenţiile de urină care apar post-operator, după cistitele acute, după admi­nis­trarea medica­men­telor ce inhibă diureza sau în unele afecţiuni tumorale. Suplimentar, se consumă su­cul de leuştean proaspăt, câte 1 lingură luată din oră în oră, pe parcursul zilei. Principiile active stimulează formarea uri­nei şi eliminarea ei, ajutând şi la elimina­rea masivă a ureei şi a altor produşi reziduali din organism.

Totodată, dacă este consumat începând cu primele zile ale menstruatiei, ajutând la alinarea crampelor și a senzației de balonare.

 

În medicina populară, leuşteanul cules pri­mă­va­ra este considerat, deopotrivă, un elixir, atât pen­tru sănătate cât şi pentru frumuseţea pielii. Contra tulburărilor de pigmen­tare (pete), se freaca zona afectată cu frun­ze proaspete şi zdrobite de leuştean, timp de cinci minute şi se repetă de două ori pe zi, vre­me de o săptămână. Pe timpul tratamen­tului pielea NU se expune la soare, pentru că pot apărea arsuri. Efectele sunt excepţionale şi în cazul petelor care apar în contact cu diverse substanţe chimice.

În cazul petelor care apar pe fondul unor tulburări interne, tratamentul extern este dublat printr-o cură de mini­mum 2 săptămâni cu suc de leuştean.

Contra reacţiilor alergice la nivelul pielii, dar și a arsurilor de gradul I sau II, frunzele proaspete de leuştean se zdrobesc sau se dau prin blender, după care se pun într-un tifon subţire şi se aplică pe locul afectat, unde se lasă timp de o oră. Această cataplasmă are efecte anti­histaminice și antiinflamatoare directe, are efecte calmante locale, previ­ne infecţia şi grăbeşte refacerea ţesuturilor distruse.

Vitaminele și mineralele din leuștean energizează organismul și asigură o stare de bună dispoziție, iar acidul angelic conţinut în frunzele de leuștean are şi efecte to­nice nervoase şi psihice, fiind eficient şi în cazul anorexiei psihice.

 

În tradiția populată, leușteanul este considerat leac de dragoste și plantă magică. Vinul de leuştean este un leac de dragoste străvechi, cunoscut pentru efectele sale de mărire a potenţei la bărbaţi, dar şi a libidoului la femei. Se prepară din 100 grame frunze de leuştean care se toacă mărunt şi se pun la macerat în 750 ml vin alb, într-o sticlă care se închide ermetic. Se păstrează la temperatura came­rei timp de două săptămâni, după care se filtrează și se păs­trează la rece, în recipiente bine închise. Se bea câte un păhărel, înainte de masă. Dacă la macerare se adaugă şi 50 de grame de seminţe de ţelină, acest vin este excepţional pentru amplificarea fertilităţii la ambele sexe. De asemenea, vinul de leuştean cu ţelină este un excelent remediu pentru bărbaţii care suferă de impotenţă vasculară sau psihică.

Leuşteanul face parte, alături de odolean (Vale­riana officinalis) şi iarba creaţă (Mentha viridis), din triada plantelor exorcizante, folosite în medicina magică românească. Cu ajutorul lor, erau ţinuţi la distanţă zburătorii, ielele, balaurii şi alte asemenea entităţi con­siderate malefice, precum şi bolile sau fenomenele nefaste, pe care ele le-ar putea produce. Etno­logii au consemnat sute de utilizări ale leuş­teanului ca protector în faţa spiritelor rele. În nordul Moldo­vei, spre exemplu, se credea că rădăcina de leuştean, dezgro­pată în Vinerea Mare şi administrată pisată în fiecare seară, ajută la alungarea spiri­telor rele din om, fiind o metodă de exorcizare. În Bucovina şi în Bis­triţa-Năsăud există şi acum credinţa că, adăugate în apa din scăldătoare, frunzele de leuş­tean alungă gân­durile negre şi îndreaptă firea omului către bucuriile vieţii.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*