Știi și câștigi sănătate: Secretele inimii

5 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Inima este principalul organ al sistemului cardiovascular, situat în cutia toracică, cu rol vital în circulația sângelui și, implicit, în menținerea vieții. Pentru ne păstra inima sănătoasă este extrem de important să avem o dietă echilibrată, să facem exerciții fizice, să gândim pozitiv și să evităm obiceiurile nocive, precum fumatul sau alcoolul.

Există numeroase lucruri interesante despre inimă, iar noi vă prezentăm câteva dintre ele, în speranța că veți zâmbi mai mult pentru a vă menține inima sănătoasă, a reduce stresul și vă întări sistemul imunitar…   

 

1. O inimă obișnuită este puțin mai mare decât dimensiunea pumnului stâns al unui adult.

2. Inima bate regulat cam de aproximativ 100.000 de ori pe zi, de 36 de milioane de ori într-un an și de cam trei miliarde de ori într-o viață.

3. În corpul uman se află aproximativ cinci litri de sânge, care circulă prin tot corpul de trei ori în fiecare minut.

4. Dacă s-ar pune cap la cap toate vasele de sânge din corpul uman s-ar ajunge la o lungime de peste 96.000 de kilometri. Prin comparație, circumferința Pământului la Ecuator este de 40.075 de kilometri.

5. Inima poate continua să bată și după ce a fost scoasă din piept, atâta timp cât mai are o doză de oxigen.

6. „Prima operație cardiacă de succes” consemnată de Encyclopedia Britannica a fost efectuată în 1893 de medicul afroamerican Daniel Hale Williams, la spitalul Provident din Chicago, iar pacientul a supraviețuit 20 de ani.

7. Primul stimulator cardiac implantabil a fost folosit în 1958. Pacientul a trăit mai mult decât chirurgul care i l-a implantat.

8. Cea mai tânără persoană la care s-a intervenit cardiochirurgical avea vârsta de 1 minut. Bebelușul a fost operat imedit duă naștere, pentru că avea un defect cardiac care nu i-ar fi permis să supraviețuiască. Intervenția a fost realizată cu succes, dar ulterior, copilul a avut nevoie de transplant cardiac.

9. Cel mai vechi caz de boală cardiacă a fost identificat în rămășițele unei mumii egiptene, după 3.500 de ani.

10. Chițcanul este cel mai mic mamifer, dar are cea mai rapidă frecvență cardiacă: 1.200 de bătăi pe minut.

11. Balena albastră are cea mai mare inimă din lume. Aceasta cântărește aproximativ 680 de kilograme.

12. Girafele au o inimă dezechilibrată, cu ventriculul stâng mult mai gros decât dreptul, pentru că partea stângă pompează sânge de-a lungul gâtului lor lung, până la creier.

13. Cele mai multe atacuri de cordau loc între orele 8:00 și 9:00 dimineața, cea mai riscantă zi a săptămanii este lunea, iar Crăciunul este perioada anului în care au loc cele mai multe infarcte.

14. O inimă poate să pompeze și să arunce sângele la o distanță de nouă metri.

15. Inima femeii cântărește în jur de 230 grame, pe când a unui bărbat are cam 280 grame, dar inima unui femei bate mai repede decât a unui bărbat. Astfel, inima unei reprezentante a sexului frumos bate, în medie, de 78 de ori pe minut, în timp ce a bărbaților ajunge, în medie, la 70 de bătăi pe minut.

16. În timpul unui infarct, femeile nu resimt dureri în zona pieptului, așa cum se întâmplă în cazul bărbaților, la ele, durerile apar în zona umărului stâng.

17. Zgomotele bătăilor inimii sunt produse de valvele cardiace care se închid și se deschid.

18. „Sindromul inimii frânte” este similar infarctului miocardic și este cauzat de hormonii care rezultă în urma unui episod puternic de stres. Decesul din cauza „inimii frânte” este posibil, dar foarte rar.

19. Când suntem anxioși/ nesiguri/ temători, inima trimite semnale haotice și incoerente către creier, atrăgând stresul.

20. Simbolul inimii ca un simbol al dragostei, se consideră ca provine din planta „silphium”, care a fost folosită în antichitate drept anticoncepțional.

21. Inima produce o cantitate mare de energie. Energia zilnică produsă de aceasta este suficientă pentru a deplasa un autocamion pe o distanță de 3 kilometri. Într-o viață, energia produsă de inimă poate egala cu deplasarea pe un drum până la Lună și înapoi.

22. S-a demonstrate știintic faptul că la persoanele care dețin pisici, riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular se reduce cu 35%.

23. Muzica poate influența ritmul cardiac, iar undele creierului unei mame se conectează la bătăile inimii bebelușului ei.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*