Știi și câștigi sănătate: Sistemul respirator

4 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Am intrat într-un nou an, sperăm că vaccinarea ne va scăpa de pandemia de Covid-19, că totul va fi mai bine și viața noastră va reveni la normal. Și pentru că sintagma „sănătatea este darul cel mai de preț” a căpătat în ultimul an o conotație mai profundă decât avea anterior, vă propunem ca anul acesta să începem fiecare zi cu câteva curiozități din domeniul sănătății, pentru că știind mai mult, cu siguranță vom pune mai mult preț pe sănătate.

Începem cu câteva lucruri mai puțin știute despre respirație, pentru că respirația înseamnă viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială de care fiecare celulă are nevoie pentru a supraviețui, în timp ce elimină dioxidul de carbon.

 

Iată însă câteva lucruri pe care mulți nu le știm, despre respirație:

 

* Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi și de aproximativ 600 de milioane de ori într-o viață.

* Sistemul respirator include căile respiratorii și plămânii, alături de vasele de sânge și mușchii respiratori. Plămânul stâng are doi lobi și este mai mic decât dreptul, care are trei lobi. Plămânul stâng are o anumită „deformare”, datorită vecinătății cu inima.

* Suprafața internă a plămânului este de 40 de ori mai mare decât suprafața corpului…. Dacă această suprafață internă a plămânului ar fi întinsă, ar ocupa între 80 și 100 de metri pătrați – aproximativ jumătate din suprafața unui teren de tenis.

* Aerul străbate prin căile aeriene din ambii plămâni o distanță impresionantă – lungimea totală a pasajelor aeriene se întinde pe aproximativ 2.400 km. Recordul este deținut de capilarele pulmonare – cele mai mici vase din plămân care, dacă s-ar pune cap la cap, ar ocupa distanța de 992 km.

* Diafragma este un muşchi în formă de cupolă, cu o suprafață de 270 cm2, ce separă cutia toracică de cavitatea abdominală, având un rol foarte important în respiraţie: dacă diafragma coboară cu un singur centimetru, capacitatea toracică se măreşte cu 270 cm3. În inspiraţie, diafragma coboară, volumul cutiei toracice se măreşte şi, drept urmare, scade presiunea din plămâni şi aerul pătrunde în aceştia. În expiraţie, cutia toracică revine la dimensiunile iniţiale (diafragma urcă), crescând astfel presiunea intrapulmonară. Datorită faptului că presiunea intrapulmonară este mare, aerul este eliminat (se realizează expiraţia).

* Plămânii au mereu o cantitate de aer înăuntrul lor. Chiar şi după o expiraţie forţată, plămânii rețin mereu o cantitate de aer numită volum rezidual, care cuprinde aproximativ 1.500 cm3 de aer, ceea ce face ca plămânul să fie singurul organ care poate să plutească.

* Schimburile de gaze – oxigen și dioxid de carbon din sânge se fac la nivelul plămânilor, în alveolele pulmonare. La făt, aceste alveole sunt umplute cu lichid, iar la naştere acesta trebuie evacuat, pentru ca nou-născutul să poată respira normal, în noile condiții de temperatură și mediu. Trecerea de la respiraţia placentară (cea din uterul mamei) la respiraţia pulmonară (cea de după naştere) se face în aproximativ 10 secunde de la naștere, adaptările fiind foarte rapide.

* În ambii plămâni există între 300 și 500 de milioane de alveole, cu un diametru de aproximativ 0,2 mm și o suprafață care poate ajunge până la 140 m2.

În timpul unei inspiraţii normale, în plămâni pătrunde un volum de aer de 500 cm3. Aceeaşi cantitate de aer este eliminată şi în expiraţie. Totuşi, la alveole ajunge mai puţin aer proaspăt. Acest lucru este foarte important pentru că se previn astfel schimbările bruşte ale concentraţiei sanguine a gazelor (de la oxigen prea puţin la oxigen prea mult). Restul de aer, ce nu ajunge la alveole, ocupă căile aeriene ce duc până la acestea.

* Inspiraţia durează de obicei aproximativ 2 secunde. Expiraţia este puţin mai lungă, durează între 2-3 secunde. În repaus, frecvenţa respiratorie are aproximativ 12 -18 respiraţii pe minut (o respiraţie este formată dintr-o expiraţie şi o inspiraţie). La femei, valorile sunt mai mari decât la bărbați. La copii, frecvența variază între 20-30 respirații pe minut. În tot acest timp, în plămâni intră aproximativ 6 litri de aer. În timpul activităţii fizice intense, frecvenţa respiratorie creşte şi, implicit, crește şi volumul de aer ce ajunge în plămâni.

* Respiraţia consumă energie. În repaus, 3-5% din totalul energiei consumate de organism este cerută de procesele ce intervin în respiraţie. În timpul unui efort intens, energia ce trebuie consumată pentru respiraţie se poate mări de 50 de ori faţă de cea din repaus. O persoană respiră în jur de 11.000 de litri de aer pe zi. În fiecare an, plămânii procesează mai mult de 4 milioane de litri de aer. La oamenii cu o capacitate pulmonară mare, oxigenul ajunge în corp mai repede.

* Fiecare plămân este acoperit de o membrană numită pleură. Pleura este alcătuită din două foiţe: o foiţă parietală, ce se prinde de pereţii toracelui şi o foiţă viscerală, care se prinde de plămân. Între aceste două foiţe ale pleurei există un spaţiu virtual, numit cavitate pleurală. Această cavitate este numită virtuală, deoarece cele două foiţe pleurale sunt, de fapt, lipite una de cealaltă. Totuşi, în anumite stări patologice, cavitatea devine reală, între cele două foiţe ale pleurei acumulându-se diverse substanţe. Acumularea de sânge în cavitatea pleurală se numeşte hemotorax, acumularea de aer se numeşte pneumotorax, iar acumularea de puroi se numeşte piotorax.

* Pentru a ajunge la alveole (săculeți cu diametrul de aproximativ 200 micrometri), unde are loc schimbul gazos de oxigen și dioxid de carbon între aerul alveolar și sângele capilar, aerul trebuie să treacă prin cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee, bronhii primare, bronhii secundare și bronhiole – săculeţi alveolari alcătuiți din mai multe alveole pulmonare. În BPOC (bronhopneumonie cronică obstructivă) spre exemplu, prin distrucția pereților alveolari, suprafața de schimb gazos este mult diminuată, afectând schimbul de gaze.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*