Știi și câștigi sănătate: Suntem ce mâncăm!
Ni se spune tot mai frecvent să mâncăm sănătos, să avem o dietă echilibrată, să evităm anumite alimente sau bături, pentru a ne păstra sănătatea cât mai mult timp. Dacă în vremurile îndepărtate omul își petrecea jumătate din viață pentru găsirea și prepararea hranei, acum pierde la fel de mult timp pentru alegerea alimentelor de pe rafturi și în discuții despre ce ar trebui să mâncăm etc.
Vechea filosofie indiană Ayurveda spune că „Eşti ceea ce mănânci”, iar faimosul gastronom de origine franceză Jean Anthelme Brillat-Savarin a lansat, în secolul al XIX-lea, dictonul „Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti”. Altfel spus, pe zi ce trece se constată tot mai mult faptul că sănătatea, şi chiar viaţa fiecăruia, depinde, în mare măsură, de ceea ce mâncăm, cum mâncăm şi când mâncăm.
A face o istorie performativă a mâncării este imposibil, dar câteva lucruri mai puțin știute despre principalele alimente pe care le consumăm ne vor ajuta să înțelegem mai multe despre alimentație:
* De-a lungul vieții, omul se hrănește circa 4 ani și doarme în medie 25 de ani.
* Ceaiul este a doua băutură consumată în lume, cantitativ, după apă. Atenție, cercetări recente arată că adăugarea de lapte în ceai poate distruge calitatea acestuia de a ne proteja împotriva bolilor cardiovasculare.
* Singurul aliment ce nu se deteriorează este mierea. Mierea de salcâm naturală şi mierea de pădure (închisă la culoare) nu se cristalizează (solidifică) niciodată.
* Mărul este cel mai consumat fruct din Europa. Există peste 7500 de soiuri de mere în toată lumea. Merele, nu cofeina (cafeaua), sunt mai eficiente să ne trezească dimineaţa.
* Se consideră ca bananierul este primul pom fructifer plantat de om. Bananele au un conţinut bogat în potasiu şi vitamină A şi au mari cantităţi de fosfor, magneziu şi vitamină C.
* Strugurii sunt pe locul 3 în topul celor mai cultivate fructe din lume, după banane și portocale.
* Portocalele sunt originare din China, iar romanii sunt cei care le-au adus în Europa.
* Roșia și dovleacul sunt considerate, din punct de vedere botanic, fructe și nu legume.
* Cea mai veche legumă folosită de om este varza. Este o sursă bogată de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, contribuind masiv la prevenirea și tratarea multor boli, precum scorbutul, ulcerul, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripele și răcelile etc.
* Pe parcursul întregii sale vieți, o singură văcuță dă peste 200.000 de pahare de lapte. Laptele este asimilat în proporție de 97% de către organism.
* Regina Egiptului, Cleopatra, era atât de frumoasă datorită băilor pe care le făcea iîn lapte de capră, cunoscut pentru calitățile antiinflamatorii și regenarative.
* Ceapa este cea mai întrebuințată legumă din lume și are proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare, antiseptice, antimicrobiene şi carminative, este o sursă bogată în fier, fibre, potasiu, vitaminele A, B şi C.
* Despre usturoi se spune că vindecă 99 de boli. Înainte de a-l găti sau mânca trebuie însă zdrobit, pentru a-i păstra proprietăţile anticoagulante, utile în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a emboliilor (astuparea arterelor cu un cheag de sânge). Alicina este enzima din usturoi care împiedică formarea trombilor de sânge.
* O găină face, în medie, între 250 și 270 de ouă pe an. Coaja constituie 9-12% din greutatea totală a unui ou și conține pori care permit oxigenului să pătrunda și dioxidului de carbon și umidității să iasă din ou. Cei care îşi încep ziua cu două ouă la micul dejun pierd de două ori mai multe kilograme decât cei care ţin diete drastice.
* Există 20.000 specii de pește, dintre care 200 se pescuiesc.
* În timpuri îndepărtate, boabele de cacao erau folosite ca monedă. Beneficiile unui compus din boabe de cacao –epicatechina, poate reduce riscurile de apariţie a unor boli grave, precum infarctul sau insuficienţa cardiacă.
* Ketchup-ul era considerat medicament în anii 1800.
* Îngheţata pe băţ a fost inventată de un puşti de 11 ani, în 1905.
* Cel mai scump fruct din lume este un pepene galben vândut în Japonia, la licitaţie, pentru peste 23.000 de dolari.
* Unul dintre cele mai hidratante alimente este castravetele: 96% apă
* Cea mai veche dovadă a inventării supei datează din anul 6000 ÎC. Şi era gătită din carne de hipopotam.
* Mazărea este unul dintre cele mai populare toppinguri pentru pizza, în Brazilia
* În 1889, italienii au inventat pizza Margherita. Se spune că numele preparatului a fost dat în onoara reginei Margherita.
* Francezii consumă 500.000.000 de melci în fiecare an.
* Un consum moderat de bere poate îmbunătăţi funcţiile sistemului cardiovascular. Sunt mai mult de 20 000 de feluri de bere. În secolul al 16-lea, în Anglia, berea făcea parte din micul dejun.
* Vinul roşu ajută la prevenirea cancerului şi la protejarea arterelor. Unele studii arată însă că există un antioxidant care se găseşte în strugurii roşii din care se face vinul, numit resveratrol, care are efecte miraculoase în cazul persoanelor obeze şi creşte considerabil longevitatea. În plus, acesta îmbunătăţeşte anduranţa muşchilor, reduce afecţiunile gingiilor şi apariţia bolii Alzheimer.