Stresul dauneaza „grav” siluetei

11 iunie 2012 | 0 comentarii |

A venit vara, iar daca ai o profesie sedentara sau stresanta, sansele de a arata bine pe plaja sunt aproape inexistente. Statul pe scaun timp de opt ore pe zi afecteaza masa musculara, articulatiile si coloana vertebrala. Problemele olfactive, stresul si obezitatea fac parte dintre riscurile meseriei.

 Unul din zece romani sufera de obezitate. In 90% dintre cazuri este vorba despre obezitate de aport, rezultata din dezechilibrul intre caloriile ingerate si cele consumate. De cele mai multe ori obezitatea se reduce prin dieta si exercitii fizice, dar uneori devine indispensabila interventia chirurgicala.

Pe de alta parte, obezitatea este legata de stres, care face corpul sa intre in starea de „supravietuire cu orice pret”. Un hormon, denumit cortizol, care creste in momentele de tensiune, ca reactie de aparare a organismului, este vinovat de luarea in greutate.

Pentru a contracara efectele stresului, organismul are nevoie de serotonina si endorfine (hormonii fericirii), care se obtin cel mai usor prin mancare, iar cel mai adesea, prin consumul de dulciuri. In plus, stresul prelungit afecteaza si glicemia, care fluctueaza haotic, cauzand oboseala. Stresul este asociat si cu sindromul metabolic, o suma de probleme care pot duce la diabet si afectiuni cardiovasculare. 

 

Talia, in cel mai mare pericol

 

Stresul, nu numai ca ingrasa, dar afecteaza si felul in care organismul depoziteaza grasimea. O echipa de cercetatori de la Universitatea Yale a descoperit ca persoanele foarte stresate depun grasimea in jurul taliei. Mai mult,  surplusul aparut in aceasta parte a corpului este asociat cu aparitia bolilor de inima. In momentele de liniste, cortizolul are rolul de a mentine echilibrul intre tensiunea arteriala si nivelul glicemiei din sange.

Medicii spun ca „atunci cand in corpul uman se produc dereglari hormonale din cauza stresului, suntem tentati sa mancam des. Simplul gest de a duce ceva la gura ne calmeaza din punct de vedere psihic. Printre alimentele preferate de persoanele stresate se numara alunele, sticksurile, chipsurile, tot ce se poate rontai. Atunci cand suntem la birou si ceva ne-a enervat, pentru a ne calma, recurgem la mancare. Intr-un fel sau altul, trebuie sa ne calmam psihicul, iar mancarea este la indemana in astfel de momente”, a precizat dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Profesii care te ingrasa

 

Studii prezentate de dr. Luigi Gratton, membru in Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), arata ca factorii de mediu ne determina  sa mancam mai mult decat avem nevoie si decat ar trebui.

De aceea, stafidele sunt recomandate celor care vor sa nu se ingrase, pentru ca fiind mici si foarte satioase pot „pacali” foamea si satisface reflexul de a duce ceva la gura pe fondul stresului.

Potrivit unui sondaj realizat de site-ul de joburi CareerBuilder.com, pe 5.700 de subiecti, principalele profesii care prezinta riscul de a acumula kilograme in plus, sunt: agent al unei agentii de turism, avocat sau judecator, angajat la serviciile sociale, profesor, artist/designer/arhitect, asistent manager, medic, politist/pompier, specialist in marketing/relatii publice, specialist IT.

54%  dintre cei care s-au ingrasat considera ca „vinovat” de kilogramele in plus este statul pe scaun, iar 37% au indicat stresul ca principala cauza. Mai mult de jumatate dintre respondenti au declarat ca mancatul pe birou le-a afectat sanatatea.


Categorii: Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*