Supravietuitorii accidentului aviatic din Apuseni si salvatorii lor, cetateni de onoare

17 august 2014 | 1 comentariu |

Cei cinci supravietuitori ai accidentului aviatic din Muntii Apuseni si motii care au ajuns primii la epava au devenit, duminica, cetateni de onoare ai comunei Horea din judetul Alba.

 

Apuseni2La opt luni de la tragicul accident din Apuseni, trei dintre supravietuitori, medicii Sorin Ianceu si Radu Zamfir si copilotul Razvan Petrescu, au primit duminica, la Targul Lemnarului din Matisesti, titlul de cetatean de onoare al comunei Horea. Aceeasi distinctie a fost acordata si celorlalti doi medici supravietuitori, Valentin Calu si Catalin Pivniceru care au lipsit de la ceremonie,  dar si celor trei moti care au ajuns primii la epava avionului prabusit, Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif si Argentin Todea. Studenta Aurelia Ion si pilotul Adrian Iovan au fost declarati cetateni de onoare post-mortem.

Pentru felul de a va jertfi dandu-i vietii o noua sansa de supravietuire” si „Pentru felul in care ati facut din viata o lumina asupra vietuirii” se putea citi pe diplomele acordate de catre autoritatile locale, supravietuitorilor.

Cred ca celelalte titluri, acordate medicilor Valentin Calu si Catalin Pivniceru, vom merge sa le inmanam noi, o delegatie din Horea. Titlurile acordate post-mortem pentru Aura Ion si Adrian Iovan le vom inmana familiilor acestora”, a spus secretarul comunei Horea, Corneliu Olar.

 

ZamfirImpreuna cu familiile, cei doi medici si copilotul s-au intors in locul in care povestesc ca s-au nascut pentru a doua oara. Cei doi medici au venit impreuna cu sotiile si copii, iar copilotul, insotit de iubita. Intalnirea a fost una emotionanta. Cei trei salvatori din comuna Horea i-au strans in brate pe supravietuitori, fericiti sa-i revada pe picioarele lor, iar cei salvati le-au multumit acestora, in acelasi fel.

Supravietuitorii accidentului din Apuseni spun ca cena prabusirii avionului acoperit de zapada le-a ramas in minte, dar cel mai tare i-a speriat linistea padurii.

A fost emotionant, ce s-a intamplat aici o spun si copacii astia retezati, si-a exprimat emotia, dr. Zamfir.

Fiecare zi data de Dumnezu, simt ca am o noua sansa”, a spus si dr. Ianceu, caruia si acum ii da fiori linistea padurii.

Razvan Petrescu isi doreste sa uite noaptea accidentului.

 

Ianceu si copilotulCu o zi inainte, medicii Radu Zamfir si Sorin Ianceu si copilotul Razvan Petrescu au urcat pentru prima data de la accident, impreuna cu cei trei salvatori ai lor si cu localnici din comuna Horea care au participat la cautarea epavei avionului, in pelerinaj pe Dambul Bumbului, locul unde a avut loc tragedia aviatica.

Pentru pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion, disparuti atunci pe nedrept, s-a tinut un moment de reculegere, dupa care s-au aprins lumanari si s-a depus o coroana de flori. La locul tragediei a urcat si o fanfara de tineri din judetul Neamt care a intonat, printre altele, imnul national. Tot acolo au ramas si pozele celor disparuti.

Ceremonia de acordare a distinctiilor a avut loc in satul Matisesti, in prezenta catorva sute de persoane, intre care si localnici care au participat la cautarea avionului medical prabusit in Apuseni.

 Ulterior, medicii Radu Zamfir si Sorin Ianceu impreuna cu copilotul Razvan Petrescu au participat, alaturi de rudele cu care au venit la Horea, la o masa organizata de moti.

 

accident apuseniDoua persoane au decedat si cinci a fost ranite dupa ce aeronava in care se aflau, de tip BN 2, a cazut, in 20 ianuarie, intr-o zona impadurita din Apuseni, in zona Varfului Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba. Cele sapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului si cinci persoane din echipa medicala, se deplasau la Oradea, pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant.

Cauza mortii pilotului Adrian Iovan a fost soc traumatic si soc hipotermic, consecinta a unui politraumatism si expunerea la temperaturi scazute.

Sublocotenentul Aurelia Ion, in varsta de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scazute si tulburari de dinamica respiratorie, consecinta unui traumatism cervico-toracic.

 


Categorii: Actual

Comentarii (1)

  1. Paul spune:

    Tragedia aviatica din Muntii Apuseni a aratatat incompetenta, pasivitatea, cinismul si neimplicarea de care au dat dovada autoritatile.

Adaugati un comentariu


 

*