Sute de buzoieni au ajuns la spital dupa excesele alimentare si bachice de la Revelion si Sf. Vasile

3 ianuarie 2013 |

Au fost si moment de bucurie, un baietel nascut la maternitatea Buzau fiind primul copil al Anului Nou. Trei fetite au venit dupa el, in ziua de Sfantul Vasile. Cinci baietei si o fetita s-au nascut in a doua zi a anului.

 

Bucuria trecerii in anul 2013 i-a facut pe unii buzoieni sa uite ca trebuie sa mai aiba si limite in fata mancarurilor alese de pe mese si mai ales la paharele golite, unul dupa altul. Bachus le-a turnat din sticle fara masura, pana au avut nevoie de ambulanta. Multi petrecareti au ajuns astfel la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean sau la camerele de garda ale celorlalte spitale din judet, unde medicii nu au avut o clipa de ragaz in noaptea dintre ani si mai ales a doua si a treia zi dupa Revelion.

Medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SAJ) au avut, in noaptea dintre ani, cu 25% mai multe solicitari decat in zilele obisnuite, iar dintre cei 180 de buzoieni care au solicitat ajutor de urgent in noaptea dintre ani, mai mult de 40 au fost „victimele” lui Bachus, dupa precizeaza asistenta sefa a SAJ Buzau, Rodica Corneci.

Multi dintre cei care au avut solicitat ambulanta in noaptea de Revelion au fost tineri si adolescenti in stare de ebrietate. A doua zi s-au inregistrat mai multe cazuri de traumatisme de toate felurile, colici biliare, hoipertensiuni arteriale si accidente vascular-cerebrale, datorate in marea lor majoritate tot exceselor alimentare si de alcool”, a mai spus reprezentanta SAJ, mentionand insa ca fata de aceeasi perioada din anii precedenti, numarul solicitarilor a fost cu aproape 100 mai mic.

 

Anul Nou, vestit de un baietel

 

Patru bebelusi s-au nascut la maternitatea Buzau in prima zi a anului 2013. Primul copil a fost un baietel, avand o greutate de 2,8 kg, care a venit pe lume la ora 0.50. L-au urmat alte trei fetite, care s-au nascut in prima zi a acestui an. Traditia populara spune ca daca primul nascut este un baiatel, anul va fi „navalnic”, in timp ce daca e o fetita, anul va fi „calm”.

In prima zi a anului au fost patru nasteri la Maternitatea Buzau. Primul nascut a fost un baietel, iar celelalte trei mamici au adus pe lume cate o fetita. Doua nasteri au avut loc pe cale naturala, iar alte doua, prin cezariana. In a doua zi dupa Revelion s-au nascut alti sase bebelusi, o fetita si cinci baieti. Fetita s-a dovedit a fi fost grabita sa vina pe lume, pentru ca nu a mai avut rabdare si s-a nascut in ambulanta care o transporta pe mama la maternitate. Toti cei zece bebelusi nascuti in noaptea dintre ani si in urmatoarele doua zile sunt bine, la fel ca si mamicile lor”, a precizat Adriana Bratosin, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

La Nehoiu, singurul copil nascut zilele acestea a fost „o fetita, in greutate de 3,2 kg, din Viperesti, frumoasa si sanatoasa. Nu a avut insa rabdare pana la gongul dintre ani, a venit pe lume cu o jumatate de ora mai devreme”, spune dr. Cornelia Istrate, managerul unitatii medicale.

Medicii spitalului Rm. Sarat au adus pe lume doi bebelusi, o fetita in greutate de 3,1 kg si un baietel de 3,350 kg, pe 1 ianuarie. Ambii copii s-au nascut prin cezariana si sunt sanatosi, la fel ca si mamicile lor.

 

La „foc continuu”

 

Ajunsi la spital, energicii luptatori cu paharul in mana au recunoscut abuzul, dar nu l-au regretat. Ba mai mult, unii au spus ca odata ajunsi acasa, o vor lua de la capat.

Nici medicii si asistentele din spital nu au stat o clipa. Fie au avut de ingrijit oameni cazuti in strada sau chiar in coma din cauza alcoolului, fie cei mai sensibili au incercat sa uite de necazuri si au vrut sa se sinucida. Si cei care au boli cardiace sau diabet au chemat ambulanta. Tot alcoolul le-au pus capac. De departe insa cele mai multe persoane s-au plans de probleme digestive.

Adriana Bratosin, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), spune ca „in noaptea de Revelion au fost 121 de prezentari la UPU, in 29 de cazuri fiind necesara internarea. Cei mai multi dintre cei care au ramas in atentia medicilor au prezentat tulburari gastrice, hipertensiune arteriala, accidente vasculare sau diferite alte afectiuni cronice acutizate pe fondul consumului de mancare si bautura fara masura. In intervalul 1-2 ianuarie s-au inregistrat 132 de prezentari la UPU, multi dintre cei care au avut nevoie de ingrijire prezentand traumatisme craniene, accidente vasculare hemoragice si alte afectiuni cronice acutizate.  In urmatoarea zi a crescut numaril de prezentari, la 166, iar 39 dintre pacienti au avut nevoie de internare. Multi dintre ei aveau crize biliare, hipertensiune, infarct, ulcer duodenal”.

 

Adolescenti in coma alcoolica

 

In cele doua-trei zile scurse de la Revelion incoace, nici medicii pediatri nu au avut ragaz. Dupa marea petrecere, a urmat marea mahmureala. In prima zi din an, buzoienii care si-au umplut de prea multe ori paharele au vrut sa se refaca, dar multi dintre ei au ajuns la spital, unii cu vanatati si cu capul spart.

In noaptea dintre ani, 38 de copii au ajuns in urgenta, prezentand toxiinfectii alimentare, febra si varsaturi. Un adolescent de 17 ani, din Candesti, care probabil dupa ce a umblat cu plugusorul a continuat petrecerea de Revelion cu prietenii, a fost adus la spital in coma alcolica. A fost tratat de medicii pediatri, iar pe 2 ianuarie, la cerere, a fost externat. Incepand cu 2 ianuarie au predominat infectiile cauilor respiratorii superioare, au fost multi copii cu amigdalita acuta”, a precizat Adriana Bratosin, mentionand ca pe 1 si 2 ianuarie, medicii pediatri buzoieni au avut de tratat in urgenta cate 30 de cazuri/zi.

Dr. Angela Mazdrag, medic de garda la UPU pe 2 ianuarie spune ca „in multe cazuri, pacientii si-au facut-o cu mana lor, consumand fara masura mancare si bautura. Multi au fost tineri si adolescenti care au facut abuz de alcool. Nu au lipsit nici oamenii strazii, nici cei cu probleme digestive si foarte multe persoane s-au confruntat cu nevoze. A mai fost o categorie de pacienti, cea a persoanelor cu afectiuni cronice pe care copiii veniti in vizita de Sarbatori i-au adus la spital ca sa-i trateze, desi acest lucru se putea face in oricere alta perioada din an”, spune medicul.


Categorii: Actual, Ambulanta, Spitale

Comentariile sunt inchise.