Sute de vieți salvate de sângele donat de militarii Școlii de Aviație din Boboc

14 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Printr-o mobilizare exemplară, elevii Școlii de Aviație și personalul Bazei Aeriene Boboc, de la general la soldat, au donat aproape 100 de litri de sânge care vor salva multe vieți aflate în suferință.

 

Sunt mereu la datorie și răspund „prezent” la orice solicitare prin care pot veni în ajutorul oamenilor, indiferent de vreme și de vremuri. Pentru ei, a fi militar și a fi erou nu înseamnă doar lupta cu arma în mână, ci și intervenția și contribuția la o mulțime de alte nevoi pe care le au cei din jur, iar îndre „datoriile de onoare” pe care și le-au asumat se numără și donarea de sânge, de care medicii au atâta nevoie pentru a putea salva vieți.

Nu puține sunt acțiunile voluntare de donare de sânge ale militarilor, polițiștilor și jandarmilor buzoieni, care ajută, periodic, la refacerea stocurilor de sânge de care are nevoie Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău, pentru a asigura nevoile spitalelor.

O astfel de acțiune a avut loc și zilele acestea la Baza Aeriană Boboc unde, de la general la soldat și elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene s-au mobilizat exemplar și au răspuns afirmativ, încă o dată, campaniei „Donează sânge! Fii erou!” desfășurată de Centrul de Transfizii Sanguine Buzău de câțiva ani, sperând ca prin gestul lor să contribuie la salvarea cât mai multor vieți, dar și la încurajarea altor oameni pentru a dona.

 

Adriaana Craciun

Aproape 100 de litri de sânge au donat cei 245 de militari de la Boboc, pe parcursul a două zile consecutiv. Gestul a fost cu atât mai apreciat de conducerea Centrului de Transfuzii, cu cât conducerea unității militare a fost cea care a solicitat caravana mobilă, pentru a dona.

De 4-5 ani, Baza militară Boboc și Școala de Aviație ne oferă un sprijin extraordinar. Ajutorul lor, ca și al celorlalte unități militare din județ este neprețuit în asigurarea stocurilor de sânge și a produselor derivate de sânge de care au atâta nevoie pacienții cu anumite afecțiuni. Surpriza a fost cu atât mai plăcută cu cât invitația de a ne deplasa cu caravana mobilă la unitate a venit din partea dumnealor”, spune biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Aceasta menționează că, în cele două zile în care caravana mobilă a Centrului s-a afat la Boboc, 245 de militari au donat sânge, în contextul în care la sediul instituției vin, în medie, aproximativ 20 de donatori pe zi.

Am reușit, practic, să recoltăm sânge de la aproape 300 de donatori în două zile, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp. Am reușit astfel să asigurăm stocul necesar pentru aproximativ două săptămâni și, dacă ne gândin că cei 400 ml de sânge donat de fiecare persoană pot salva până la trei vieți, vedem că sute de semeni aflați în suferință au astfel șansa să fie salvați”, a adăugat Adriana Crăciun, mulțumind tuturor acestor „eroi” pentru gestul lor altruist.

Sângele, produsele sanguine sigure şi transfuzia acestora constituie un act medical de o importanţa majoră în tratarea persoanelor care suferă de anumite boli sau ca urmare a accidentelor, dezastrelor naturale şi conflictelor armate. „Nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde persoanele afectate sunt mai ales femeile şi copiii, deoarece aceştia tind să aibă cel mai mult nevoie de sânge”, subliniză OMS, care transmite că a deveni donator de sânge voluntar este un gest simplu, dar altruist, pe care toată lumea îl poate face pentru a sprijini sistemele locale de sănătate şi a salva vieţi.

Numele eroilor nu se regăsește doar în cărți sau pe plăci de marmură. Și faptul că uneori sunt anonimi nu influențează cu nimic victoria. Mai sus este scris numărul cadrelor militare din Baza Aeriană Boboc, al elevilor Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene care au participat ieri și astăzi la donarea de sânge organizată în cazarma Boboc. Știai că la fiecare 2 secunde, o persoană are nevoie de transfuzii sanguine? Nu amâna! Pentru cineva, mâine poate fi prea târziu”, au scris reprezentanții Bazei Aeriene Boboc, într-o postare pe Facebook.

Mesajul lor se încheie cu îndemnul: „La rândul tău fii erou! Donează sânge și salvează o viață!

 

 Personalul Centrului de Transfuzii spune că pe unii dintre militarii care au donat sânge în aceste zile îi cunosc deja, pentru că au devenit donatori fideli. „Este o plăcere să mergem pentru recoltarea și colactarea de sânge de la militarii de la Boboc. Sunt foarte bine organizați, au condiții sanitare foarte bune în infirmeria unde are loc recoltarea de sânge și, cel mai important, donează cu bucurie, au o mentalitate a solidarității umane extraordinară, de la general la bobocii care abia au ajuns la Școala de Aviație de aici. Cu toții sunt exemple de urmat pentru oricine, transmit acea energie care ne dă speranță și care ne ajută să conștientizăm, o dată în plus, că toți suntem oameni, că fiecare dintre noi sau cineva drag nouă poate avea nevoie, la un moment dat în viață, de ajutor, iar dacă mai mulți oameni înțeleg asta, atunci când cineva ajunge într-un impas va putea primi ajutor neîntârziat și va putea fi salvat”, punctează medicul Lucia Drăgan.

În perioada verii avem foarte puțini donatori, așa că această acțiune este o adevărată binecuvântare pentru bolnavii a căror viață depinde de o transfuzie de sânge sau de produsele obținute din sânge”, completează Adriana Crăciun.

Directorul Centrului de Transfuzii Buzău subliniază că, în perioada următoare, va apela și la celelalte unități militare din Buzău, la jandarmi și la polițiști, care de fiecare dată au răspuns pozitiv la solicitările Centrului și au contribuit cu generozitate la refacerea stocurilor de sânge.

„Trăim într-o perioadă în care sunt din ce în ce mai multe accidente, boli cronice, deci necesarul de sânge este foarte mare. Un sprijin extraordinar primim și de la Romcarbon, unul dintre colaboratorii fideli ai Centrului, de ani buni. Aici mergem din trei în trei luni, câte trei săptămâni la rând, pentru a recolta sânge de la toate schimburile. Mulți dintre acești donatori s-au fidelizat, așa că ne sprijinim pe ei și la obținerea produselor din sânge. Cu aceeași generozitate donează și locuitorii orașului Nehoiu, la fiecare apel al Părintelui Furtună și al doamnei preotese, care este cadru didactic, ca și enoriașii și preoții Protoieriei Râmnicu Sărat. Un aport de sânge însemnat primim și din partea Spitalului de Psihiatrie Săpoca, unde periodic organizăm acțiuni de colactare de sânge”, subliniază Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău, amintind că de multe ori au colaborat la organizarea acțiunilor de colectare mobilă de sânge și primăriile din județ.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*