Teatrul Odeon, marele câștigător al Festivalului „Buzău Iubește Teatrul”

28 mai 2018 | 0 comentarii |

Cel mai premiat spectacol a fost „Lecția”, de Eugène Ionesco, pus în scenă de studenții de la UNATC „I.L.Caragiale” București.

 

Cand timpul nu se misca

După opt zile de terapie prin artă, buzoienii mari și mici și-au luat, cu greu, rămas bun de la Festivalul „Buzău Iubește Teatrul”. Au fost puse în scenă 25 de spectacole ale unor trupe din Bucureşti, Brăila, Craiova, Ploieşti şi Piatra Neamţ, toate cu sala plină. Sâmbătă seara s-a tras cortina.

Juriul de specialitate, format din actrița Coca Bloos, regizorul Erwin Simsensohn și actorul Lucian Ionescu, a acordat premiile, iar Eveline Păuna și Ștefan Pavel au anunțat câștigătorii, în ropotele de aplauze ale publicului.

Marele Premiu din acest an, la Secțiunea oficială, a fost adjudecat de Teatrul „Odeon” – București, care a evoluat pe scenă cu piesa Când timpul nu se mișcă”, de Donald Margulies, în regia Vladimir Anton. „Piesa lui Margulies nu oferă răspunsuri-soluții, ci, din contră, potențează întrebările. În lumea noastră, îndopată cu imagini-drog de tip reality-show, în care un block-buster sau un război real are puterea mediatică de a livra oamenilor doze concurențiale de adrenalină, care ar mai putea fi misiunea jurnaliștilor plecați în multiplele zone de conflict?”, subliniază regizorul. Alina Berzunțeanu, Marius Stanescu, Adrian Titieni și Ioana Anastasia Anton au oferit un regal actoricesc.

 

Premiul special al Juriului pentru originalitatea conceptului artistic a fost acordat Teatrului Țăndărică din Capitală. Una dintre cele mai faimoase comedii shakespeariene „Visul unei nopți de vară”, a fost transpusă, sub bagheta măiastră a regizorului Cristian Pepino, într-un spectacol de marionete pentru adulți.

A fost ajutat cu mult talent de Mihai Dumitrescu, Simina Constantin, Florin Mititelu, Cristina Țane, Andreea Ionescu, Roxana Vișan, Leonard Dodan și Robert Trifan, care au dat viață personajelor, oferind o adevărată terapie prin artă. Ce-a ieși a plăcut atât publicului cât și juriului, așa că premiul a fost pe deplin meritat.

 

La Secțiunea Studenți, Premiul Special al Juriului a ajuns la echipa care a pus în scenă muzicalul „Cocoșatul de la Notre-Dame ” de Victor Hugo. Daniela Vitcu (Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte) a invitat spectatorii să pășească în lumea întunecată a Parisului medieval, pe fundalul căruia se desfășoară nefericita poveste de iubire a lui Quasimodo, clopotarul grotesc al Catedralei Notre-Dame, și frumoasa țigancă Esmeralda.

Pe scena Cafenelei Artiștilor, Lucian Colareza, Ionuț Dulgheriu, Mirela Mihai/ Denis Beatrice Done, Alexandru Claudiu Băluță, Cristian Goaie, Denisa Iova/ Catinca Hanțiu, Alex Florea, Daniela Cojan, Mirabela Moroșanu, Loredana Adăscăliței, Eduard Vacariu, Iulian Marinescu, Alexandru Medveghi, Robert Teodor Dobre, Cornelia Palade, Edoard Petre, Denisa Iova, Denisa Gabriela Todireanu, Gabriela Dumitrache, Mihaela Chivu și Daniel Popa au făcut un spectacol de zile mari.

 

Lectia

Lecția” studenților (acum absolvenți) de la UNATC „I.L.Caragiale” București a fost cel mai premiat spectacol al festivalului „Buzău Iubește Tatrul”. Ei au știut să transpună într-un spectacol viu și alert, cu exuberanța tinereții dar și cu profesionalism Lecția de Eugène Ionesco, despre drogul numit Putere care, dincolo de aritmetică, filologie și lingvistică pune în evidență, cu umor și cruzime, teoria conform căreia în relația dintre doi indivizi există, întotdeauna, un Călău și o Victimă.

Astfel, Mădălina Sandu și Andrea Tecla au primit premiul pentru Cea mai bună scenografie,  premiul pentru Cel mai bun actor a ajuns la Andrei Redinciuc pentru rolul Profesorul, cu premiul pentru Cea mai bună actriță a fost răsplătită Ana Crețu pentru rolul Eleva, iar premiul pentru Regie a ajuns la Diana Tănase.

 

Magic Marionettes Show

La secțiunea copii, pentru ei dar și pentru adulți, actorii Teatrului Țăndărică au demonstrat că Bau-Bau se poate transforma dintr-un monstru înspăimântător într-un prieten jucăuș, de care copiilor nu trebuie să le mai fie teamă, în spectacolul „Cui i-e frică de Bau-Bau”. Cu puține cuvinte dar cu multă mișcare, muzică și dans, imaginația este stimulată în scopul demitizării unora dintre cele mai comune temeri, demonstrându-le că frica este parte integrantă a vieții se zi cu zi, dar că putem scapă de ea glumind. 

Magic Marionettes Show a oferit un minunat eveniment outdoor, un spectacol de și cu Josan Valeriu, pe toată durata Festivalului.

Actorii Teatrul „Ion Creangă” din București i-au dus pe micii spectatori, împreună cu Dorothy, în lumea Vrăjitorului din Oz. Luată pe sus de un uragan dintr-un sătuc din Kansas, Dorothy ajunge în regatul magic al lui Oz, unde își face mulți prieteni și are aventuri extraordinare. Își dorește însă să se întoarcă acasă, la unchiul și mătușa ei, iar în final, reușește. Pentru că, nu-i așa, nicăieri nu-i ca acasă…

 

Juriul publicului, alcătuit din Dorina Androne -președinte, Adriana Negoiță și Tudor Vlaicu, a decis ca Premiul Publicului pentru cel mai bun spectacol – Secțiunea oficială să revină „All inclusive” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu (Asociația Culturală „Teatrul Catharsis”, București). Medeea Marinescu, Marius Manole, Mirela Oprisor, Vlad Zamfirescu și Diana Roman au pigmentat spectacolul cu toate ingredientele unei comedii reușite. Subiectul, unul de mare actualitate: o tânără studentă, rămasă însărcinată în urma unei legături cu profesorul său, se întoarce la părinți, dar părinții sunt încurcați, la rândul lor, într-un triunghi amoros.

La Secțiunea Studenți, Premiul Publicului pentru cel mai bun spectacol a fost oferit Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru, pentru  spectacolului „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, în regia Oanei Sandu, un spectacol într-o perspectivă clasică dar spumoasă, plină de ritm și vivacitate, asupra întâmplărilor din jurul unui bilet de amor rătăcit.

 

Potrivit organizatorilor, întreaga ediție a „Buzău Iubește Teatrul” a fost „un Festival despre iubire”, care „ nu se poate face altfel decât… cu și din suflet! Felicitări tuturor! Vă mulțumim pentru că toată săptămâna ne-ați fost alături și v-ați bucurat de sărbătoarea noastră. Vă mulțumim că sunteți prietenii teatrului nostru. Tot ce s-a întâmplat a fost făcut cu dragoste pentru voi. Ați fost minunați! Buzău vă iubește! Întreaga echipă de organizare vă mulțumește pentru participare și vă așteptăm în continuare alături de noi!”, a transmis Gina Chivulescu, directorul teatrului „George Ciprian”, la finalul festivalului.

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, care a girat festivalul, a felicitat organizatorii „pentru că reușesc, an de an, să ne bucure sufletele, dar și buzoienii pentru că demonstrează că sunt iubitori de cultură și artă”.

Festivalul „Buzău Iubeşte Teatrul” a debutat sâmbătă, 19 mai, cu spectacolul Teatrului Ion Creangă – „Vrăjitorul din Oz” de Frank Baum, în regia şi adaptarea lui Phill Willmot. S-a încheiat sâmbătă, 26 mai, cu „Zaraza”, un scenariu original de Daniel Chirilă, în regia lui Răzvan Mazilu, spectacol ce se joacă pe scena Teatrului Toma Caragiu din Ploieşti.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*