Temperatura exterioară influențează modul în care ne trezim

29 mai 2020 | 0 comentarii |

Cercetătorii de la Northwestern University au dorit să afle de ce oamenii se trezesc mai greu în diminețile friguroase.

 

Oamenii de știință americani de la Northwestern University au descoperit recent un circuit neuronal care poate fi asociat unui termometru, întrucât transmite la creier informaţii percepute de organele de simţ în legătură cu temperatura rece din mediul exterior. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui studiu efectuat pe musculițe de oțet sălbatice dar și modificate genetic cercetătorii dezvoltând instrumente noi şi utilizând  o combinaţie de studii funcţionale şi anatomice, de abordări neurogenetice şi de monitorizări comportamentale pentru a efectua experimentele.

După ce au identificat neuronii respectivi, cercetătorii i-au urmărit până la destinatarii din creier şi au descoperit că principalii receptori ai acestor informaţii sunt un grup restrâns de neuroni care fac parte dintr-o reţea mai mare ce controlează ritmurile de activitate şi de somn. Când circuitul-termometru este activ, activitatea celulelor-ţintă, care în mod obişnuit sunt activate de lumina dimineţii, este oprită.

Într-un articol publicat pe această temă, cercetătorii americani susțin că oamenii sunt ființe care preferă confortul şi caută în mod continuu temperaturi ideale.

 

O explicație a motivului pentru care oamenii preferă un mediu ambient optim este faptul că temperaturile din creier şi corp sunt strâns asociate cu inducerea şi menţinerea somnului. Schimbările sezoniere ale cantităţii de lumină din timpul zilei şi ale temperaturilor sunt de asemenea asociate cu modificări ale somnului.

Principiile pe care le regăsim în creierul musculiţei – logica şi organizarea – pot semăna în toate privinţele cu cele ale omului. Fie că este vorba despre musculiţă sau de om, sistemele senzoriale trebuie să rezolve aceleaşi probleme, aşa că deseori o fac în acelaşi mod. Ramificaţiile somnului insuficient sunt numeroase – oboseală, reducerea concentrării, dificultăţi la învăţare şi alterarea unei multitudini de parametri ai stării de sănătate – şi, totuşi, încă nu putem înţelege pe deplin cum se produce şi se reglează somnul în creier şi modul în care modificarea condiţiilor externe poate influenţa nevoia de somn şi calitatea acestuia”, a declarat prof. Marco Gallio, unul dintre autorii studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*