TERAPEUTUL TAU: Consecintele normelor socio-culturale de gen asupra dezvoltarii stilului de viata sanatos

25 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Problemele de sanatate si normele socio-culturale trebuie privite din perspectiva ambelor genuri, pentru a putea promova/adopta un stil de viata sanatos si a preveni comportamentele sanogene de risc.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Dimensiunea de gen ne ajuta sa intelegem mai bine sanatatea si boala, sa intervenim mai eficace atunci cand este cazul. Prin intarirea comportamentelor sanatoase, prin exercitiu fizic, igiena psihica, relatii sociale adecvate, metode de preventive si rezolvare a conflictelor se pot reduce riscurile pe care le comporta asupra sanatatii individului, practici si obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool, violenta domestica etc. Nu trebuie ignorat faptul ca sanatatea este o valoare si o conditie indispensabila pentru toate celelalte activitati umane, pentru nivele inalte de competenta si performanta, pentru bucuria de a trai, pentru sentimentul de bine si siguranta oferit celor pe care ii iubim. Pentru a ajunge la o stare de sanatate optima este necesar sa fim constienti de factorii de risc si de cei de protectie; sa avem informatii corecte si cunostinte adecvate despre acestia; sa avem o atitudine pozitiva fata de factorii de protectie si una negativa fata de cei de risc; sa practicam comportamentele sanatoase si sa le evitam pe cele nocive.

Sa vadem impreuna, asadar, care sunt principalele riscuri si sa le eliminam, in cunostinta de cauza, pentru a fi mai sanatosi si a ne bucura de viata!

 

miscareExercitiul fizic

Pentru fete, principalul rol al exercitiului fizic este cel de reducere a greutatii, ca urmare a normelor de frumusete feminina (de cele mai multe ori mass-media promoveaza activitatea fizica ca o metoda de scadere in greutate).

Pentru baieti, exercitiul fizic are mai multe conotatii sanogene si este vazut ca o modalitate de mentinere a conditiei fizice, de tonifiere musculara, de petrecere a timpului liber.

Ca urmare, baietii practica intr-o mai mare masura exercitiile fizice decat fetele.

 

 *„Identitatea de gen – Cum se dezvolta?”

 

fibre alimentareComportamentul alimentar

A fi slab” este o caracteristica puternic valorizata la nivel social in special pentru fete si este asociata cu atractivitatea.

Fetele invata de la familie, profesori, prieteni, mass-media ca „a fi slaba este bine” si „a fi grasa este rau”.

Ca urmare, frecventa tulburarilor decomportament alimentar este mult mai crescuta la fete decat la baieti.

 

*„Aspecte practice ale dezvoltarii identitatii de gen in educatia pentru sanatate”

 

droguri si alcoolConsumul de substante

Consumul de alcool este considerat „un simbol primar al masculinitatii”.

Ca urmare, consumul de sustante este acceptat intr-o mai mare masura la baieti decat la fete.

Cercetarile recente arata insa ca numarul fetelor care consuma alcool si fumeaza a crescut considerabil.

Aceste modificari in comportamentul fetelor sunt incurajate de normele socioculturale care promoveaza noua imagine a femeii, „femeia de cariera”. Acest mesaj este insa gresit inteles de catre publicul larg.

Ca urmare, consumul de alcool si fumatul reprezinta pentru femei un mijloc emancipare si de obtinere a beneficiilor asociate rolului de gen masculin

 

fete vs baietiEstimarea riscului

Normele socio-culturale de gen cer ca barbatii sa isi asume riscuri, sa fie invulnerabili, sa nu fie slabi, sa nu aiba nevoie de ajutor.

Ca urmare, baietii se implica in comportamente de risc pentru sanatate: consum de alcool, fumatul, sofatul cu viteza crescuta, evitarea verificarilor medicale, nefolosirea cremelor de protectie solara, nefolosirea centurii de siguranta, comportamente sexuale de risc.

 

Comportamentul sexual

Baietii sunt socializati ca activi din punct de vedere sexual, iar varietatea experientelor sexuale si gratificarea sexuala sunt valorificate si stimulate de ideologia sociala.

Fetele sunt socializate in sensul limitarii activitatii si initiativei sexuale.

Ca urmare, normele socio-culturale de gen cresc probabilitatea comportamentelor sexuale de risc la baieti si limiteaza accesarea tuturor drepturilor sexuale de catre fete.

 

alimente risipaPrincipii practice pentru integrarea dimensiunii de gen in educatia pentru sanatate:

Programele de educatie pentru sanatate sa dezvolte si sa incurajeze adoptarea tuturor comportamentelor sanogene de catre fete si baieti.

– Comportamentele care descriu stilul de viata sanatos ca factor protector al sanatatii nu sunt diferite in functie de gen. Nu sunt recomandate remarcile care fac referire la gen, de tipul: „Ai mancat ca o fetita … tu esti baiat! .. baietii mananca mai mult!” sau  „A mancat foarte putin … asa mananca fetele!”sau Arunci mingea parca ai fi o fata!

Programele de promovare a sanatatii trebuie sa ofere alternative comportamentale sanogene care sa permita fetelor/femeilor si baietilor/barbatilor manifestarea comportamentala sanogena a feminitatii si masculinitatii.

– Comportamentele sanogene nu trebuie semnificate din perspectiva genului.

– Copiii, tinerii si adultii trebuie incurajati sa adopte toate aceste comportamente, pentru dezvoltarea unui stil de viata sanatos.

 

sport-sanatatePutem concluziona, asadar, ca stilul de viata sanatos este „vaccinul” cel mai eficient pentru bolile care nu au un tratament curativ, de vindecare. Din nefericire, in aceasta categorie se includ majoritatea bolilor grave care, desi sunt mai bine monitorizate si controlate de medicina moderna decat acum doua-trei decenii, nu sunt eradicate prin tratamente medicale specifice.

Companiile farmaceutice se straduiesc sa ne convinga de miraculoasele efecte ale unor medicamente, de obicei foarte costisitoare, dar nu au reusit inca sa produca un tratament care sa reduca tesutul adipos al corpului sau care sa previna bolile cardiovasculare asa cum o face exercitiul fizic practicat sistematic, nici „vaccinul” impotriva cancerului, diabetului sau SIDA.

Pana cand „pastila magica” va fi descoperita (daca acest lucru se va intampla vreodata) comportamentele preventive sunt cele care au functii „magice”.

In consecinta, acestea trebuie promovate si incurajate la toate varstele.

 

*Taisia Trica – psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*