TERAPEUTUL TAU: Fa cunostinta cu psihoterapia !

3 august 2013 | 0 comentarii |

Taisia 76Incepand de astazi, un prieten al Redactiei Sanatatea Buzoiana va deveni si prietenul vostru, al cititorilor. Pentru ca multi dintre voi v-ati exprimat dorinta de a primi sfaturi din partea unui psiholog terapeut, Taisia Adina Trica va fi alaturi de voi, in fiecare sambata, oferindu-va consiliere gratuita.

Multi stiti deja cine este, dar pentru cei care nu ati avut prilejul sa o cunoasteti, va spunem ca Taisia este specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management, avand o experiemta de 16 ani in consiliere psihopedagogica si de 14 ani este formator in consiliere scolara.

Ii uram Taisiei bun venit in colectivul nostru redactionalm iar voua, prietenilor care ne oferiti in fiecare zi din timpul vostru si cititi ceea ce publicam, va dorim sa beneficiati cat mai eficient de informatiile pe care vi le ofera.  (S.B.)

 

Pentru inceput, despre psihoterapie…

 

terapieStiu ca multi dintre noi avem o reprezentare sociala eronata despre consilierea psihologica si despre psihoterapie. Stiu ca exista voci care considera ca „rufele murdare se spala in familie”. Am intalnit adesea aceasta motivatie la parintii care refuzau terapia si consilierea pentru ei si copiii lor.

Nu sunt de acuzat, deoarece este un model comportamental preluat si introiectat din propria lor copilarie.

La aceasta se adauga lipsa unor informatii clare asupra interventiilor psihoterapeutice.

Psihoterapia este o relatie de colaborare, in care o persoana specializata asista „clientul” in ameliorarea problemei cu care se prezinta si in imbunatatirea abilitatilor de rezolvare de probleme si luare a deciziilor (Ivey, 1986).

Psihoterapeutul va poate ajuta sa identificati obiectivele si sa abordati solutiile legate de: autocunoastere, comunicare, stima de sine, modificarea unor comportamente problematice sau patternuri (modele specifice) dezadaptative de gandire, ameliorarea emotiilor negative si a consecintelor determinate de diferite traume, acordarea de suport, insusirea si dezvoltarea unor strategii de adaptare, facilitarea invatarii unor comportamente sau abilitati noi.

Psihoterapia, asadar, implica formarea extensiva a terapeutului in anumite orientari specifice, se adreseaza schimbarilor profunde la nivelul comportamentului si al personalitatii, implica abordarea unor aspecte psihopatologice (acolo unde este cazul si de obicei intr-un spatiu clinic institutionalizat), poate aborda aspecte profunde, neconstientizate de pacient, este focalizata in mai mare masura inspre trecut si este, de obicei, de lunga durata.

Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granita dintre medicina si psihologie. Este o modalitate de tratament cuprinzator, deliberat si planificat prin mijloace si metodologii specifice, centrata pe reducerea sau eliminarea unor simptome, stari de suferinta psihosociale si/sau psihosomatice.

Psihoterapia este o relatie interpersonala intentionata, utilizata de un psihoterapeut cu formare de specialitate, in scopul de a ajuta o persoana sau pacient privitor la problemele sale de viata.

Evident, nu o sa am pretentia ca psihoterapia rezolva totul sau ca este singura modalitate de rezolvare a situatiilor problematice de viata.

Pentru unele persoane, suportul familiei, prietenilor, legatura cu un duhovnic, o intamplare de profunda trezire si schimbare pot rezolva sau ameliora starea psihoemotionala. Am insa ferma convingere ca psihoterapia isi are proprii clienti, fara a exclude alte modalitati de interventie. Omul este o fiinta miraculoasa, unica, complexa si singura modalitate de a-l privi este una integrativa si holistica (in terapia holistica omul este vazut ca un intreg, iar boala ca o disfunctie a intregului, astfel ca tratamentul holistic inseamna sa vindeci concomitent, atat trupul cat si sufletul).

Printre multele beneficii si avantaje ale psihoterapiei, unul esential este cel al autocunoasterii, deoarece doar atunci cand eu imi cunosc limitele si punctele forte ale personalitații mele, doar atunci pot sa  devin stapan pe propria persoana.

Psihoterapeutul este cel care te ajuta sa intri in contact cu propria persoana, cu propriile nevoi. Tocmai de aceea, in cabinetul de psihoterapie nu gasim numai bucurie si soare, ci si valuri ale unei mari agitate, dar pe care terapeutul te va acompania sa le strabati. Psihoterapeutul te invata sa intri in contact cu nemultumirile tale, dar in acelasi timp sa nu te lasi doborat de ele.  Te ajuta sa ajungi o persoana plina de speranta si sa iti dai seama ca, de fapt, totul depinde de tine.

Mergem la terapie atunci cand vrem sa fim ascultati, sprijiniti, ajutati in luarea unor decizii, in gasirea unor solutii la problemele concrete de viata, cand vrem sa beneficiem de o noua perspectiva asupra propriilor probleme.

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management


Adaugati un comentariu


 

*