TERAPEUTUL TAU: Dezvoltare personala prin post

23 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Ne aflam la un inceput nou de drum. Nu peste mult timp vom celebra Nasterea Domnului. Este un moment in care ar fi de dorit sa ne ocupam putin mai mult si de propria noastra „nastere”.

 

evolutieDe venirea noastra pe lume sunt altii responsabili : parintii, doctorii, Universul…., dar de trecerea noastra prin aceasta lume suntem noi responsabili. Pieron spunea ca „omul este un candidat la umanitate”, prin urmare orice demers de dezvoltare personala mai naste un strop din umanitatea noastra.

Perioada aceasta, dinaintea Nasterii Domnului si a Anului Nou este o oportunitate de a sonda in forul nostru interior si a gasi raspunsuri pentru a putea sa actionam in concordanta cu propriul demers existential.

Sunt multi aceia care s-au intrebat daca postul poate sa ne ajute.

Cu siguranta, preotii vor putea oferi raspunsuri afirmative foarte lamuritoare din perspectiva unei existente religioase.

 Dar postul are si multiple valente psihoterapeutice. Postul ne ajuta sa ne disciplinam, disciplina interioara fiind absolut necesara daca imi doresc sa fiu conectat la disciplina din Univers.

 

postul craciunului pentru o noua nasterePostul poate fi o modalitate de transformare a fiintei umane.

De-a lungul istoriei civilizatiei umane, postul alimentar a fost investit cu valente curative, nu numai in ceea ce priveste corpul fizic, dar si psihicul, sufletul si chiar spiritul, fiind un element central al majoritatii religiilor: crestinism, hinduism, budism, iudaism, islamism etc.

Practica postului alimentar, se afirma in textele antice ale omenirii, te invata autocontrolul global al fiintei, pornind de la supunerea si educarea senzatiei de foame. Daca invatam sa ne abtinem de la hrana fizica invatam sa ne abtinem si de la sentimente, ganduri si tendinte negative. Astfel ne redobandim ori ne pastram puritatea si libertatea.

Si nu uitati ca fiecare a saptea zi este sfanta si inchinata lui Dumnezeu. Timp de sase zile hraniti-va trupul cu darurile Mamei Pamantesti, dar in a saptea zi sfintiti-va trupul pentru Tatal vostru Ceresc. Si intr-a saptea zi nu mancati mancare pamanteasca, ci traiti numai din cuvintele lui Dumnezeu. Si fiti toata ziua cu ingerii Domnului in Imparatia Tatalui Ceresc. Si in a saptea zi lasati ingerii lui Dumnezeu sa cladeasca Imparatia Cerurilor in trupul vostru, asa cum voi munciti sase zile in Imparatia Mamei Pamantesti. Si nu lasati mancarea sa tulbure munca ingerilor in trupul vostru in timpul celei de-a saptea zi. Si Dumnezeu va va da viata lunga pe Pamant, ca sa puteti avea viata lunga in Imparatia Cerurilor. Pentru ca va spun cu adevarat, daca nu mai vedeti nici o boala pe pamant, veti trai vesnic in Imparatia Cerurilor”. (Evanghelia dupa Ioan)

 

post si purificareCorpul emite semnale care arata necesitatea purificarii. Importanta actiunilor de purificare si dezintoxicare este prea putin inteleasa si pusa in aplicare, astfel incat corpul este obligat adeseori sa se ocupe singur de aceasta, folosind „mecanismele de urgenta”. Avem uneori, din senin, febra, ne curge nasul, apar eruptii cutanate. Toate acestea nu reprezinta altceva decat mijloace naturale de purificare la care organismul apeleaza cand e fortat de imprejurari.

Persoanele care au febra, au aproape automat tendinta de a posti, adica nu simt nevoia sa manance si acest lucru este chiar salutar atunci, deoarece se stie ca procesele digestive duc la ridicarea temperaturii corporale.

Este important sa tinem periodic o zi de post, mai ales atunci cand remarcam ca reziduurile eliminate prin intestine si prin transpiratie au un puternic miros neplacut. Atunci, putem fi siguri ca suntem, ori urmeaza sa fim bolnavi, chiar daca boala nu s-a manifestat inca, fizic sau psihic.

Mirosul si secretiile corporale depind foarte mult de hrana pe care o consumam, dar si de starile psihice prin care trecem. Daca ne vom urmari cu atentie, vom observa ca atunci cand suntem anxiosi sau suparati, furiosi sau gelosi, mirosul corporal se schimba, devenind neplacut. Mirosul unei persoane este revelator pentru starea sa de sanatate si, sustin initiatii, chiar pentru nivelul ei de evolutie spirituala.

 

copil rugaciune craciun _nPerioada aceasta de post nu inseamna numai a te retine de la anumite alimente, inseamna mult mai mult decat atat. Inseamna un demers cognitiv si afectiv prin care fiecare dintre noi sondam, analizam, actionam asupra noastra, asupra „patimilor” din noi. Este un travaliu dureros, de durata, care consta in luciditate, acceptare si multa iubire.

Mai mult decat atat, cred ca este important sa vorbim despre post, nu doar la nivel alimentar evident, ci la nivel de simtire, reusite si recaderi, implicatii si afirmari.

Sunt multe perioade peste an cand putem sa facem astfel de lucruri, dar aceasta perioada parca are ceva special, deoarece vine cu simbolul noului, inceputului, nasterii.

Nicicand nu este prea tarziu sa „ne nastem”, sa ne rescriem propriile scenarii de viata, sa renuntam la disfunctionalitatile gandirii, sa ne iubim si sa-i iubim pe ceilalti.

 

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management


Adaugati un comentariu


 

*