Terapia durerii va fi accesibilă pacienților asigurați

11 iunie 2024 | 0 comentarii |

Proiectul de lege care stabilește că toții românii asigurați la sănătate au dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii a fost adoptat de Plenul Camerei Deputaților și urmează să fie trimis la promulgare.

 

Actul normativ care instituie dreptul asiguratului la servicii medicale pentru terapia durerii, a fost adoptat de Camera Deputaților, decizională în acest caz.

Proiectul modifică și completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul că reglementează dreptul pacienților de toate vârstele la servicii medicale de terapia durerii, cu scopul de a le îmbunătăţi calitatea vieţii.

Durerea este definită ca „experienţa senzorială şi emoţională neplăcută asociată sau semănând a fi asociată cu o leziune tisulară reală sau potenţială”. Sunt considerate servicii medicale specifice terapiei durerii ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii”.

 

Nicoleta Pauliuc

Potrivit actului normativ, adoptat anterior și de Senat, „asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. În cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice”.

Proiectul «Spital fără durere» a devenit realitate. Le mulţumesc colegilor parlamentari care au adoptat actul normativ prin care se introduce dreptul pacienţilor români la «terapie fără durere». Acesta aduce o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei. Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor”, a explicat Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea proiectului.

 

Pe lângă introducerea dreptului la terapia durerii, legeaprevede şi ca oamenii să fie informaţi despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens. Un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună. De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienţilor”, a completat Pauliuc.

Actul normativ prevede că, în urma consultării cu organismele profesionale, Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor, precum şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.

 


Adaugati un comentariu


 

*