Terapia Intensiva, modernizata la SJU Buzau

11 iulie 2012 | 0 comentarii |

Peste 539.000 de lei s-au investit in reabilitarea si modernizarea Sectiei ATI, pentru Sectia Pediatrie s-au cheltuit 360.000 de lei, iar in vederea modernizarii Ambulatoriului de specialitate integrat al Spitalului Judetean de Urgenta a demarat un proiect cu fonduri europene de aproape un million de euro.

 

Impecabil – acesta este cuvantul care poate descrie felul in care arata,  dupa o investitie de aproape 5,4 miliarde de lei vechi, sectia Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Buzau. 

Saloanele cu 8 – 10 – 12 paturi au fost redimensionate si transformate in rezerve cu doua, trei sau patru paturi. Tamplaria este noua, cu geam termopan, iar usile de acces sunt prevazute cu fotocelula. Vechea pardoseala a fost inlocuita cu linoleum  antibacterian, circuitele sunt acum unidirectionale, peretii au fost inaltati prin desfiintarea plafoanelor false, exista aer conditionat, instalatiile sanitare si electrice au fost refacute in conformitate cu standardele europene. Toate acestea au schimbat complet fata sectiei in care pana nu de mult se acordau ingrijirile medicale de cea mai mare complexitate in conditii improprii pentru una dintre cele mai importante sectii ale unitatii medicale buzoiene.

 

Modernizare este, dotarea… mai precara

 

Dr. Victor Ionita, seful sectiei ATI, spune ca “era timpul ca bolnavii sa beneficieze de conditii hoteliere corespunzatoare perioadei in care traim si, in plus, desi avand o mare importanta in ceea ce priveste gestionarea celor mai grave cazuri de boala, aceasta sectie a fost lasata ani la rand fara nicio investitie. Proiectul ar fi permis si achizitionarea de aparatura de terapie intensiva. Avem si ceva promisiuni de achizitionare a unor paturi speciale, specifice unei sectii de terapie intensiva, precum si ceva mobilier”.

Managerul spitalului, dr. Dorel Nicolescu, spune insa ca “in total, pentru Sectia ATI si pentru Pediatrie am avut la dispozitie aproximativ noua miliarde de lei vechi, din care doua miliarde de lei din totalul banilor alocati Sectiei ATI au fost prevazuti pentru aparatura medicala si echipamente”, asa ca este posibil ca in curand sa vina si acestea, pentru a completa imaginea si functionalitatea sectiei, chiar daca necesarul ar fi cu mult mai mare.

 

O singura Sectie de Pediatrie

 

In aceeasi perioada in care s-a redimensionat si modernizat sectia ATI au fost facute investitii si in Sectia Pediatrie a spitalului.

Potrivit dr. Nicolescu, “cele doua sectii de Pediatrie au fost comasate si a ramas doar una. In vedrea redimensionarii si modernizarii noii sectii s-au investit peste 3,6 miliarde de lei vechi, iar in scurt timp lucrarile vor fi finalizate si aici. Intre cele mai importante probleme pe care le aveam in cele doua sectii erau acelea ale circuitelor si ale salilor de tratament, fara de care nu puteam obtine avizele definitive de functionare. Acum au fost rezolvate”, sustine managerul SJU, mentionand ca in locul liber ramas prin desfiintarea unei sectii de Pediatrie se va transfera una dintre sectiile aglomerate ale unitatii medicale, Chirurgia pediatrica sau ORL-ul.

Dr. Nicolescu mai spune ca are in vedere dezafectarea fostei sere din spatele Spitalului Judetean, iar pe locul astfel eliberat sa fie construit un bloc de locuinte de serviciu pentru medicii tineri care vor vrea sa lucreze in spital, problema locuinteui fiind una dintre principalele cauze pentru care rezidentii fug de Buzau.

 

Ambulatoriul, in linie dreapta

 

Dupa un an de cand ar fi trebuit sa demareze lucrarile si la Ambulatoriul de specialitate integrat al SJU, au fost demarcate procedurile si pentru acest sector de activitate al spitalului, in care se acorda servicii medicale care constituie o sursa importanta de venituri in contractual cu Casa de Asigurari de Sanatate. Proiectul aprobat are la dispozitie aproape un million de euro.

Avem la dispozitie proiectul prin care au fost atrase fonduri europene in vederea consolidarii, modernizarii si dotarii Ambulatoriului de specialitate al spitalului. Trebuia sa fie inceput inca de anul trecut, dar procedurile au fost greoaie, abia acum am intrat in line drepata. Speram ca pana in toamna sa si terminam, astfel incat si in aceasta zona sa ne incadram in normele europene. Dupa aceea, avem in proiect reabilitarea Sectiei de Medicina Interna si a celei de Diabet si Nutritie, care au neaprata nevoie de investitii. Speram sa rezolvam si aceste problem cu ajutorul Consiliului Judetean”, si-a exprimat speranta managerul Nicolescu.  

Ramane de vazut daca sperantele sale isi vor gasi sprijin si la forurile decizionale.


Categorii: Spitale

Adaugati un comentariu


 

*