Terapia prin ras – metoda eficienta pentru a scapa de stres

10 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

A fost adusa in Romania de psihoterapeutul Monica Burcea, care s-a specializat in aceasta metoda de destresare, dupa ce a descoperit-o cu ocazia unei excursii in India.

 

terapie prin ras 6O metoda recent importata din tarile Orientului incepe sa aiba din ce in ce mai multa priza la public in Romania, tot mai multi oameni participand la sedintele care presupun o terapie inedita pentru a scapa de stres.

Este vorba de terapia prin ras, practica ce isi are originile in India, unde sute de oameni se aduna periodic, mediteaza si apoi rad in hohote minute intregi, eliberandu-se astfel de stresul acumulat din cauza problemelor de zi cu zi. Desi la prima vedere pare a fi un lucru desuet, metoda da rezultate si a facut chiar obiectul studiului mai multor specialisti care au scos in evidenta efectele benefice pe care rasul le are atat asupra psihicului cat si al sanatatii fizice.

Terapia prin ras a fost adusa in Romania de psihoterapeutul Monica Burcea, care s-a specializat in aceasta metoda de destresare, dupa ce a descoperit-o cu ocazia unei excursii in India. Aceasta a pornit de la ideea ca in majoritatea corpotatiilor din Romania se promoveaza ideea ca oamenii mai seriosi, incruntati, cu mina severa dau rezultate mai bune in munca, ceea ce nu este neaparat o idee buna, intrucat studiile au dovedit ca oamenii care rad bine impreuna au randament mai bun.

 

terapie prin rasExista chiar studii ale unui grup de cercetatori care au prezentat la Conferinta de Biologie Experimentala de la Anaheim rezultatele ce demonstreaza ca rasul stimuleaza sistemul imunitar. Mai concret, respiratia in timpul rasului, prin miscarile accentuate ale musculaturii abdominale si ale muschiului diafragmei, produce un masaj intern cu beneficii directe asupra circulatiei sanguine si asupra cresterii concentratiei de oxigen din sange.  Pe de alta parte, cercetatorii canadieni de la University of Western Ontario au descoperit ca angajatii care rad in timpul programului, la serviciu, au un randament mai ridicat decat morocanosii sau stresatii, ba chiar gasesc solutii constructive mult mai usor decat colegii lor.

Pshioterapeutul Monica Burcea ne recomanda sa radem ori de cate ori avem ocazia, pentru ca rasul are efecte pozitive asupra psihicului si fizicului. Din punct de vedere medical, rasul timp de de 3 – 8 minute joaca un rol important in ameliorarea si chiar vindecarea bolilor, imbunatateste starea psihica si reduce consecintele stresului prin producerea de endorfine.

Conform cercetatorilor, copiii rad in medie de 400 de ori pe zi, iar un adult abia de 20 de ori. Declinul incepe cand copilul incepe scoala si ia contact cu interdictiile, pe parcurs ce inainteaza in varsta confruntandu-se cu tot mai multe probleme ce contribuie la accentuarea starii de stres.

 


Adaugati un comentariu


 

*