„Trebuie să ştii, pentru Sănătatea ta!” Când, cum și ce antivirale orale se pot folosi în tratamentul COVID-19

13 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Antiviralele orale sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19, însă acestea se pot administra doar pacienţilor eligibili pentru un astfel de tratament, în urma prescripţiei medicului, precizează specialiştii Comisiei de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii.

 

Medicii specialişti din cadrul Comisiei de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii au realizat o informare despre modul de utilizare a medicamentelor antivirale, care face parte din seria de materiale informative „Trebuie să ştii, pentru Sănătatea ta!” și explică ce sunt, cum se administrează și care sunt pefectele nedorite ale celor mai cunoscute antivirale cu administrare orală care, deși ușor de administrat, pot face ma mult rău decât bine, dacă sunt luate „la întâmplare”.

Antiviralele orale sunt molecule mici, care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral, de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19”, spun specialiștii MS, dar atrag atenția că „pacienții trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie inițiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 și nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, transmite Ministerul Sănătății.

 

Favipiravir: Nu reduce mortalitatea şi spitalizarea în ATI

 

Despre antiviralul Favipiravir, utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 al persoanelor adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19, specialiștii în boli infecțioase menționează că „reduce durata excreţiei virale la nivel respirator, precum şi durata şi intensitatea simptomatologiei din COVID-19”, dar nu reduce mortalitatea şi spitalizarea în secţiile de ATI. „Favipiravir este un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir”, atrage atenția și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care spune că deși acest medicament s-ar putea găsi în farmacii, este obligatoriu să fie eliberat doar în baza unei prescripții medicale și numai după evaluarea stării de sănătate a persoanelor care pot să-l administreze în ambulatoriu „și nu mă refer la COVID, ci la alte tipuri de afecțiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice”.

Totodată, pacienţii nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului şi nici după întreruperea tratamentului cu Favipiravir, timp de cel puțin 7 zile.

 

Favipiravir este contraindicat femeilor gravide, dar și celor de vârstă fertilă, care „trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia. În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu Favipiravir şi să consulte imediat medicul. Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea”, susţin medicii.

Pacienţii trebuie să fie atenţi la apariţia unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter. Favipiravir este contraindicat în insuficienţă hepatică severă şi insuficienţă renală severă”, de aceea este important de știut că „prezintă risc de creştere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) şi de afectare hepatică, precum şi risc de hiperuricemie”, se mai arată în informarea MS.

În concluzie, Favipiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică şi de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat, în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19 sau, în viitorul apropiat, din farmacii, în urma prescripţiei medicului de familie”, precizează specialiştii.

 

Paxlovid: Tratează formele uşoare sau moderate de COVID-19

 

Un alt antiviral menţionat de specialiştii MS este Paxlovid – o combinaţie terapeutică care cuprinde medicamentele Nirmatrelvir şi Ritonavir, autorizată de Agenţia Europeană a Medicamentului doar pentru tratamentul formelor uşoare sau moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă şi deces şi care nu necesită oxigen suplimentar.

Paxlovid nu este autorizat însă pentru: tratamentul pacienţilor care necesită spitalizare având o formă gravă sau critică de COVID19, prevenirea COVID-19 atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19, afirmă sursa citată.

Reacţiile adverse posibile ale Paxlovid includ tulburări ale gustului, diaree, creşterea tensiunii arteriale şi mialgii (dureri musculare).

La fel ca Favipiravir, Paxlovid poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică şi de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat cît şi în ambulator, de către Centrul de Evaluare COVID-19.

 

Molnupiravir: Tratează forme ușoare sau moderate de boală 

 

Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19, la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces. Molnupiravir NU este autorizat pentru utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani, tratamentul pacienților care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienții cu forme severe de COVID-19, prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

Medicamentul nu se utilizează mai mult de cinci zile consecutive și este contraindicat în sarcină și în perioada de alăptare. Femeile și bărbații aflați la vârstă fertilă care au primit Molnupiravir vor fi consiliați în privința aplicării unor metode contraceptive eficiente.

Și în cazul Molnupiravir, specialiștii MS atrag atenția că poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului și poate fi eliberat atât în spital, pentru pacientul spitalizat, cât și în ambulator, de către Centrul de Evaluare COVID-19.

 

Atenționări „foarte importante”

 

Despre Umifenovirul (Arbidol), specialiștii Comisiei de boli infecţioase a MS spun că este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia şi China, dar eficienţa lui în tratamentul COVID-19 „nu a fost demonstrată prin studii ştiinţifice”.

Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană şi nici de către Agenţia Naţională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În ţara noastră a fost folosit sporadic, fiind achiziţionat din fostul spaţiu sovietic. Menţionăm că, pe lângă absenţa datelor de eficienţă în COVID-19, procurarea pe cale neoficială a acestui medicament şi utilizarea lui fără prescripţie medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare şi de transport”, atrag atenția specialiștii MS.

Comisia mai atrage atenția că tratamentele cu Ivermectină, Lopinavir/Ritonavir (Kaletra), Hidroxiclorochină, Azitromicină nu sunt eficiente în COVID-19 şi nici nu trebuie utilizate, întrucât Utilizarea acestora poate pune viaţa în pericol.

Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății prezintă și o listă cu întrebări și răspunsuri privind antiviralele orale cu caracter exemplificativ, subliniind că „pentru orice nelămurire, este important să ceri sfatul medicului!

 

Documentul MS poate fi consultat, integral, AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*