Trei noi cazuri de variola maimuței, în București

28 iunie 2022 | 0 comentarii |

România a ajuns astfel la 9 cazuri diagnosticate cu variola maimuței, iar la nivel mondial au fost raportate anul acesta aproape 5000 de cazuri de infecție și un deces.

 

Încă trei bărbați din București, cu vârste de 24 de ani, 33 de ani și 38 de ani, au fost confirmați astăzi, cu variola maimuței (monkeypox), în urma analizelor de laborator, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat. „Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (unul în spital și ceilalți doi, la domiciliu)”, iar anchetele epidemiologice pentru stabilirea contacților direcți sunt în desfășurare, menționează MS.

Primul caz de variola maimuței a fost confirmat în România în data de 13 iunie, la un tânăr în vârstă de 26 de ani, din București, care a fost internat pentru 21 de zile. De atunci au mai fost confirmate 5 cazuri, cărora li se adaugă cele 3 de astăzi. Toți pacienții sunt bărbați și toți din București. Doar doi dintre ei au fost spitalizați, în timp ce ceilalți, prezenând forme ușoare, au fost izolați la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

Ministerul Sănătății nu a făcut referire la legătura dintre cazuri decât în două dintre ele, dar nu a exclus ca aceasta să existe. Ministrul Alexandru Rafila a subliniat, chiar, că nu poate fi neglijat faptul că variola maimuței este „o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secreţiilor, iar calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante” și a recomandat evitarea relațiilor sexuale cu persoane necunoscute și folosirea prezervativului, ca formă „de protecție individuală”.

 

La nivel mondial, anul acesta au fost confirmate cu variola maimuței peste 3.400 de cazuri şi un deces (în Nigeria), raportate OMS până miercurea trecută. Cele mai multe infectări aunt în Europa, unde s-au raportat aproape 3.000 de cazuri – 86% din totalul cazurilor diagnosticate, potrivit unui comunicat al agenţiei sanitare a ONU, publicat luni, de Reuters. Marea Britanie se apropie de 800 de cazuri confirmate, iar Germania și Spania au raportat peste 500 fiecare, potrivit datelor publicate de OMS care a mai precizat că, din 17 iunie, 1.310 de noi cazuri au fost raportate agenţiei, alte opt ţări raportând, în premieră, cazuri de variola maimuţei.

Variola maimuţei nu reprezintă pentru moment o urgenţă sanitară globală, a apreciat OMS săptămâna trecută, deşi directorul agenţiei sanitare, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat sâmbătă, că focarul de variola maimuței reprezintă o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, chiar dacă nu a atins încă stadiul de urgenţă sanitară mondială. „Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”⁣, a declarat directorul general al acestei agenţii ONU, într-un comunicat difuzat în urma unei reuniuni la nivel de experţi pe această problemă.

 

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va începe revizuirea datelor în vederea autorizării vaccinului produs de compania farmaceutică Bavarian Nordic, destinat prevenirii variolei, și împotriva variola maimuţei, pe fondul unui focar tot mai mare al bolii pe tot continentul. „Decizia de a începe această revizuire se bazează pe rezultatele studiilor de laborator care sugerează că vaccinul declanşează producerea de anticorpi care vizează virusul variolei maimuţei”, a precizat autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa, citată de Associated Press.

Vaccinul, cunoscut sub numele de Imvanex în Europa și vândut ca Jynneos în SUA, este deja autorizat pentru utilizare împotriva variolei maimuţei de către autorităţile de reglementare americane, dar în Europa este autorizat pentru a fi administrat doar adulţilor, în prevenirea variolei. Se estimează însă că ar asigura și o protecție de peste 87% împotriva variolei maimuţei, iar mai multe ţări, între care Marea Britanie, Germania şi SUA au început deja vaccinarea persoanelor cu cel mai mare risc de îmbolnăvire. Deşi boala este endemică în anumite părţi ale Africii de zeci de ani, vaccinurile nu au fost folosite până acum pentru a elimina focarele anterioare.

 

Stella Kyriakides

EMA a menționat că achiziția vaccinului antivariolic este, în prezent, foarte limitată în Europa, iar comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat astăzi, că primele vaccinuri sosesc în „ţările cele mai afectate” ale continentului. Peste 5.000 de doze din cele peste 109.000 achiziționate vor ajunge în Spania, dar și Portugalia, Germania şi Belgia vor primi doze.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, România ar urma să primească aproximativ 2.500 de doze din acest vaccin, care administrându-se în 2 doze, ar ajunge pentru vaccinarea a peste 1.200 de persoane.

OMS a precizat că lucrează la un mecanism de distribuire a vaccinurilor, deoarece există temeri că vaccinurile ar putea ajunge în ţări bogate, cum ar fi Marea Britanie și SUA, care au deja stocuri proprii.

La nivel mondial, din aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei raportate în acest an, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercurea trecută în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

 


Adaugati un comentariu


 

*