UMF Carol Davila gazduieste prima editie a Galei viitorilor chirurgi

Studentii medicinisti care doresc sa se specializeze in acest domeniu se vor familiariza astfel cu conditiile in care se desfasoara un congres sau un alt eveniment  stiintific din lumea medicala.

 

UMF Carol Davila

UMF Carol Davila

La sfarsitul acestei saptamani, mai precis sambata, 23 mai, Universitatea de Medidina si Farmacie din Bucuresti va fi gazda primei Gale Stiintifice a Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania. Evenimentul este destinat in cea mai mare masura studentilor Facultatii de Medidina Generala din cadrul universitatii, care doresc sa imbratiseze cariera de chirurg. Acestia au astfel ocazia sa isi expuna, in cadrul Galei, lucrarile stiintifice dintr-o gama variata de specialitati chirurgicale, precum chirurgia generala, chirurgia plastica si reconstructiva, chirurgia oncologica, chirurgia cardiovasculara sau chirurgia ortopedica.

Organizatorul Galei, care constituie o premiera in mediul universitar medical, este Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania, prin departamentul sau stiintific. Evenimentul va fi unul de maxima importanta pentru studenti si pentru societatea studenteasca de chirurgie, intrucat va reprezenta incununarea muncii depuse timp de un an de zile de catre departamentul stiintific.

Alaturi de studentii care se pregatesc sa faca primii pasi in cariera de chirurgi, la eveniment se vor afla si personalitati importante ale lumii medicale romanesti, printre care prof. dr. Traian Patrascu, vicepresedintele Societatii Romane de Chirurgie, conf. univ. dr. Viorel Jinga, prof. dr. Silviu Constantinoiu, seful  Sectiei Clinice de Chirurgie Esofagiana Sf. Maria si dr. Catalin Copaescu.

 

umf-carol-davilaGala a afost temeinic pregatita in ultimul an, studentii pasionati de chirurgie prezentandu-si, lunar, munca de cercetare in acest domeniu. La evenimentul de sambata, temele abordate de studenti in ultimele luni vor fi dezbatute impreuna cu medicii care au deja o vasta experienta in domeniu si care sunt mentorii studentilor de azi.

Prin organizarea unor activitati de acest gen, departamentul stiintific al  Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania isi propune, totodata, sa simuleze cat mai real conditiile in care se desfasoara congresele si alte evenimente medicale in cadrul carora studentii au ocazia sa participe inca din timpul facultatii. In cadrul sesiunilor de comunicari, viitorii chirurgi trebuie sa conceapa prezentari conform normelor congreselor nationale si internationale, sub indrumarea departamentului stiintific. Sesiunea de postere consta in expunerea prezentarilor castigatoare din cadrul sesiunilor de somunicari stiintifice anterioare, organizate lunar, pe parcursul acestui an universitar, dar si alte postere prezentate in premiera in cadrul evenimentului.

La finalul finalul acestei prime editii a Galei Stiintifice a SSCR, cele mai bune lucrari vor avea posibilitatea de a fi publicate in revista Journal of Surgical Sciences.

 

studenti-umf-carol-davilaSocietatea Studenteasca de Chirurgie din Romania a fost infiintata in anul in 2003, la Bucuresti, cu scopul de a ridica standardele educatiei medicale in randul studentilor medicinisti si de a oferi o experienta hands-on de invatare. Pe parcursul timpului, datorita succesului si eficientei activitatilor din Bucuresti, solicitarile studentilor din celelalte centre universitare din Romania au dus la extinderea societatii la nivel national. Au fost astfel deschise sapte filiale, la Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures, Timisoara si Sibiu – filiala infiintata recent cu ajutorul departamentului de tehnici chirurgicale din Bucuresti al aceleiasi organizatii.

In prezent, principalele activitati ale SSCR includ workshop-uri de tehnici chirurgicale, de la cele de baza care au scopul de a familiariza studentii cu instrumentarul chirurgical, executarea nodurilor si a suturilor chirurgicale, realizarea pansamentelor si bandajelor, pana la cele avansate unde participantii au posibilitatea de a descoperi si invata notiuni de chirurgie plastica, microchirurgie sau chirurgie cardiovasculara. Totodata, exista posibilitatea de a participa la sesiuni de comunicari stiintifice, simulari ale examenului de rezidentiat, precum si la variate alte training-uri si stagii.

 


Adaugati un comentariu


 

*