UMF Carol Davila și Spitalul Universitar din Capitală, luminate în albastru de Ziua Mondială a Hepatitei

29 iulie 2021 | 0 comentarii |

Clădirea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Spitalul Universitar de Urgență din Capitală au fost iluminate în albastru, miercuri seară, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei! Tratamentul îți poate salva viața! Hepatita nu așteaptă!” a fost mesajul afișat pe cele două clădiri.

Ajunsă la cea de-a 13-a ediție, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată în fiecare an pe 28 iulie, cu scopul de a spori conştientizarea privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, așa cum subliniază și Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În 2021, tema acestei zile a fost „Hepatita nu poate aştepta” (Hepatitis Can’t Wait) și face referire la importanța acțiunilor rapide: persoanele care sunt infectate și nu știu nu mai pot aștepta testarea, persoanele diagnosticate nu mai pot aștepta tratamentul, nou-născuții nu mai pot aștepta vaccinarea, persoanele afectate de hepatită nu mai pot aștepta să dispară stigmatizarea și discriminarea, comunitățile nu mai pot aștepta investiții mai mari, decidenții nu mai pot aștepta, ci trebuie să acționeze acum pentru ca stoparea hepatitei să devină o realitate prin voință politică și finanțare. O persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli legate de hepatită, astfel că nici măcar în contextul actualei crize COVID-19, nu putem aştepta să acţionăm împotriva hepatitei virale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la toate ţările să colaboreze pentru a elimina hepatita virală, o ameninţare pentru sănătatea publică, până în 2030.

La fiecare 30 de secunde moare o persoană din cauza unei boli legate de hepatită – chiar și în contextul actualei crize COVID-19 – nu putem aștepta să acționăm în privința hepatitei virale. Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D și E. Împreună, hepatitele B și C sunt cele mai frecvente și sunt responsabile de 1,1 milioane de decese și 3 milioane de noi infecții pe an. Pe fondul pandemiei de COVID-19, hepatita virală continuă să ia mii de vieţi în fiecare zi.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a organizat deja mai multe acțiuni și evenimente publice cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la afecțiunile provocate de virusurile hepatitice – direct, asupra stării de sănătate a oamenilor și, indirect, asupra resurselor financiare ale sistemului de sănătate.

De asemenea, subliniază APAH-RO, printre măsurile necesare combaterii hepatitelor este necesară testarea masivă a populației, mai ales a celei aflate la risc, de accesul imediat la tratamente pentru cei diagnosticați, toate tipurile de tratament la care au dreptul românii în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, prin campaniile sale, asociația îndeamnă la adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, atât pentru prevenție, cât și pentru gestionarea diferitelor afecțiuni hepatice.

 

9.400.000 de români persoane primesc tratament pentru infecţie cronică cu virusul hepatitei C, dar trebuie conștientizat și faptul că doar 10% dintre cei cu infecţie cronică cu virusul hepatitei B sunt diagnosticaţi, iar 22% dintre aceştia primesc tratament. Totodată, 42% dintre copii, la nivel global, au acces la naştere la doza de vaccin împotriva hepatitei B.

Adrian Gheorghe, președintele CNAS, susține că instituția pe care o reprezintă acordă o atenție deosebită hepatitelor virale prin programele specifice. „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, 28 iulie,  este un bun prilej  de  conștientizare  a pericolului   pe care îl reprezintă această afecțiune virală, mai ales în contextul actual. Hepatita virală este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, pentru care  CNAS a alocat și alocă în continuare resurse și atenție deosebită. Contractele cost-volum-rezultat,  încheiate începând din anul 2015, au asigurat tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C în primele contracte pentru fazele mai avansate ale bolii si ulterior cu opțiuni de tratament pentru stadii din ce în ce mai incipiente.  Astăzi ne aflăm în proces de negociere pentru încheierea unor noi contracte CVR care vor  asigura accesul pacienților cu hepatita C la toate tipurile de tratamente disponibile pe piață, atât genotip specifice, cât şi pangenotipice. Ne aliniem, astfel, la standardele europene si mondiale, care au ca țintă  eliminarea hepatitelor virale până în anul 2030, conform OMS”, a precizat șeful CNAS .

Medicii atrag atenția că doi oameni mor în fiecare minut, în lume, din cauza complicațiilor hepatitelor. Între timp, în România, anul trecut au fost diagnosticate mai puțin de 50 de cazuri de hepatită virală B și C, față de peste 230 în 2019, aceste date fiind în opoziție cu estimările specialiștilor privind răspândirea hepatitelor. Din păcate, fără diagnostic, pacienții nu au acces la tratament corespunzător și pot să transmită mai departe boala și să dezvolte complicații grave.

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este marcată de către societățile medicale profesionale împreună cu asociațiile de pacienți. În 28 iulie 2021, Romanian Association for Liver Diseases (RoALD), afiliată și sub egida SRGH, în parteneriat cu UMF „Carol Davila” București, Spitalul Universitar de Urgență București, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF), Consiliul Județean Constanța și Campusul Universitar Universitatea „Ovidius” Constanța, UMF „Grigore T. Popa” Iași, UMF și Spitalul Județean Craiova au organizat, în câteva centre universitare (București, Iași, Constanța, Craiova) și în mediul online, o amplă campanie adresată populației generale, medicilor și autorităților. Membrii Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) au continuat activitatea de screening și tratament pentru pacienții cu hepatite virale și au inițiat numeroase proiecte și campanii de educare și testare a populației în comunități rurale, orașe, unități medicale, industriale etc. sub coordonarea centrelor de gastroenterologie regionale. În cadrul acestor campanii, zeci de mii de persoane au fost testate și sute de pacienți detectați pozitiv au fost tratați. Printre inițiativele de promovare a acestei campanii și mesajelor ei se numără și iluminarea arhitecturală a unor clădiri emblematice din București, Iași, Constanța, Craiova (aflate în zone cu vizibilitate crescută) în seara zilei de 28 iulie în culorile și cu mesajele din campanie: Ceasul Eliminării și „Hepatita Nu Așteaptă. Testează-te! Tratamentul îți poate salva viața”. Tot în cadrul acțiunilor dedicate acestei zile au fost promovate cele mai ample programe regionale de testare- programele regionale de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli cronice hepatice secundare infecțiilor cu virusuri hepatitice B, D, C – LIVE(RO) 2 SUD și EST și testarea gratuită în rândul comunităților vulnerabile, persoanelor care locuiesc în mediul rural, persoanelor private de libertate și vor fi dezbătute posibilitățile de tratament pe care le au pacienții din România prin programele naționale ale CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*