Știi și câștigi sănătate: Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

28 iulie 2021 | 0 comentarii |

La fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza unei boli asociate afecțiunilor hepatice. Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual pe data de 28 iulie, având ca scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind hepatitele virale, o inflamație a ficatului, care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular.

Iniţiativa marcării acestei zile a fost luată în 2008 de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), iar data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Ediția din acest an a Zilei Mondiale a Hepatitei are ca temă „Hepatita nu poate aștepta”, subliniind nevoia de îmbunătățire a diagnosticării și tratării afecțiunilor hepatice, dar și de creștere a conștientizării  populației privind aceste boli, mai ales în actualul context pandemic. Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) atenţionează asupra scăderii numărului de români testaţi şi diagnosticaţi cu hepatite în ultimele luni, dar şi în ceea ce priveşte procentul mic al pacienţilor care au intrat pe tratament comparativ cu alţi ani, potrivit unui comunicat de presă.

 

Prof. dr. Daniel Coriu

În contextul în care atenția generală este acaparată de COVID-19, Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția asupra pericolului reprezentat de hepatitele nediagnosticate sau netratate. „Hepatitele trebuie controlate și diagnosticate. Netratată, hepatita poate ucide!”, se menționează într-un comunicat al organizației profesionale, care face trimitere la cel mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, în care se arată că, în anul 2020, au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C doar 48 de cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234), dar  evidențele sugerează, din păcate, că nu se poate vorbi de o îmbunătățire a situației ci, din contră, o deteriorare, numărul de cazuri fiind mic din cauza testării reduse.

În aceste condiții, CMR cere tuturor factorilor implicați să depună eforturi pentru creșterea testării și diagnosticării cazurilor de hepatite și pentru asigurarea de tratament de ultimă generație pentru pacienți. „Hepatitele, în special B și C, reprezintă o amenințare gravă și puternică la adresa sănătății publice. Este îngrijorător faptul că, din informațiile disponibile nu numai în România, ci la nivel european și chiar global, majoritatea covârșitoare dintre cei care trăiesc cu boala rămân nediagnosticați. Fără diagnostic, nu există tratament, iar fără tratament, speranța de viață scade considerabil. Astfel, prevenția, diagnosticarea și tratarea hepatitelor trebuie să fie o prioritate în țara noastră. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost și mai mult strâns de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

 

Scopul activităților derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei este de a determina o schimbare reală în managementul bolii prin conștientizarea poverii globale a hepatitelor. Manifestarea este organizată în fiecare an de World Hepatitits Alliance, iar mesajele cheie ale anului 2021 sunt:

* persoanele care au hepatite virale și nu știu acest lucru trebuie testate;

* femeile însărcinate nu pot aștepta până sunt incluse în programele de screening și tratament – tuturor femeilor însărcinate ar trebui să le fie efectuate teste de rutină pentru hepatita B, HIV şi sifilis şi ar trebui să primească tratament dacă este cazul, astfel încât să se stopeze transmiterea de la mamă la copil;

* persoanele cu hepatite nu pot aștepta după tratamentul care le salvează viața – extinderea accesului la testare şi tratament (testarea în timp util şi tratamentul hepatitei virale pot preveni cancerul de ficat şi alte afecţiuni severe ale ficatului);

* nou-născuții au nevoie de vaccinarea contra hepatitei B la naștere, urmând apoi cel puţin 2 doze suplimentare;

* persoanele afectate de hepatită au nevoie de măsuri care să combată stigma și discriminarea;

* organizațiile comunitare au nevoie de investiții mai substanțiale;

* factorii de decizie trebuie să ia măsuri urgente pentru a face din eliminarea hepatitelor o realitate prin voință politică și finanțare.

Lansată în luna mai a acestui an, Campania globală „Hepatita nu poate aștepta” evidențiază nevoia de accelerare a eforturilor de eliminare a hepatitelor, mai ales în pandemia de COVID-19. În plus, atrage atenția asupra inechităților cauzate de lipsa de acțiuni și pune accentul pe măsurile necesare obținerii eliminării hepatitelor până în 2030.

 

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, datorită răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției. Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D şi E.

La nivel mondial, virusurile hepatitice B și C afectează 354 milioane de persoane, provocând 1,3 milioane de decese anual. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 14 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală B și aproximativ 12 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C.

Pentru Ziua Mondială a Hepatitei 2021, OMS ține să reitereze lumii despre necesitatea menținerii serviciilor de vaccinare, testare și tratament al hepatitelor, inclusiv în timpul pandemiei COVID – 19 pentru dezvoltarea unui viitor liber de hepatită. Strategia globală OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, prevede reducerea noilor infecții de hepatită virală cu 90% și decesele cu 65% în perioada 2016-2030.

Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, testare și diagnosticare, tratament  antiviral și informare și conștientizare.

În perioada 27 iulie-2 august 2020, APAH-RO va împărţi pliante şi kit-uri de igienă conţinând pastă de dinţi, săpun şi dezinfectant pacienţilor cu afecţiuni hepatice prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din Bucureşti, Braşov, Turda, Giurgiu şi Iaşi. De asemenea, asociaţia va desfăşura campanii de informare on-line pentru a încuraja testarea şi a susţine accesul la investigaţii şi tratament.

 

Surse: https://www.worldhepatitisday.org/; https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/hepatita-virala-tip-b-si-c/2303-hepatita-virala-b-si-c-anul-2020-analiza/file; https://www.who.int/hepatitis/news-events/07_towards-elimination-Dr-Gottfried-Hirnschall.pdf?ua=1

 


Adaugati un comentariu


 

*