UMFST Târgu Mureș va avea propriul spital universitar

20 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Acesta va fi construit „de la zero” și va face parte din parcul universitar științific și tehnologic Novum Forum, pentru care s-a depus documentația în vederea obținerii unei finanțări europene.

 

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade  din Târgu Mureș (UMFST) are planuri mari pentru viitorul apropiat, ce includ construirea, cu fonduri europene, a unui parc universitar științific și tehnologic. Documentația a fost deja depusă și așteaptă să intre în evaluare, viitorul parc urmând a fi constituit dintr-un ansamblu de clădiri.

Parcul va avea două componente principale, prima fiind reprezentată de un viitor spital universitar, care urmează a fi construit „de la zero”. Este vorba de   Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade”, care va fi format din trei corpuri de clădiri cu funcții de Clinical Lab și Living Lab. Acestora li se va adăuga un al patrulea cop de clădire, care va găzdui Incubatorul Tehnologic și de Afaceri – a doua componentă importantă a viitorului parc universitar.

Componenta de Clinical Lab a spitalului va fi pregătită pentru a putea derula activități aplicate într-un spectru de specialități medicale relevante pentru activitatea UMFST, mai ales în domenii medicale deficitare în spitalele publice din Târgu Mureş, dar și la nivel național. Se va pune accent și pe activitățile medicale de înaltă tehnologie, precum chirurgia minim invazivă și chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia şi imagistica, nefrologia și dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică și terapeutică.

 

În zona de Living Lab se vor desfășura activități de transfer tehnologic și de cercetare aferente dezvoltării experimentale și testării sau validării de produse și servicii inovative, cu implicarea interactivă a pacienților, personalului medical, furnizorilor de tehnologie, companiilor farmaceutice și IMM-urilor din domeniul medical.

Clădirea în care va funcționa Incubatorul Tehnologic și de Afaceri, va avea legături funcționale cu spitalul universitar, aici urmând a fi diseminate  la scară largă rezultatele activităților de cercetare, inclusiv predare, publicare și transfer de cunoștințe.

În ceea ce privește viitorul spital universitar, reprezentanții UMFST  spun că în cadrul acestuia vor fi acordate servicii medicale de performanță, concomitent cu suportul și pregătirea studenților, rezidenților, masteranzilor și doctoranzilor.

 

Unitatea medicală va avea și o componentă de cercetare, în cadrul căreia vor fi realizate studii clinice în scopul dezvoltării de noi produse și servicii medicale. Totodată, această componentă va crea mediul pentru cercetarea inter și multidisciplinară, care îmbină medicina, tehnologia, informația, serviciile, aspectele de etică și cele juridice domenii în care UMFST își pregătește studenții.

Prin funcțiunea de transfer tehnologic a rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” va reprezenta mediul de testare și implementare a serviciilor și tehnologilor pentru o medicină modernă – aparatură și instrumentar inovativ, procedee și terapii mai eficiente, noi formule de medicamente, abordări moderne de e-health și telemedicină, pentru testarea echipamentelor medicale de ultimă generație, a ideilor inovative ale echipelor de studenți și cercetători din regiune, preocupate de inovare în sănătate, colaborări de tip bridge grants. Prin toate acestea, Parcul Universitar Științific și Tehnologic Novum Forum va contribui în mod direct la creșterea calității actului medical desfășurat în cadrul spitalului universitar, care va deveni nu numai un spital nou, modern, curat, fără incidență de infecții nosocomiale, dar va influența în mod direct creșterea calității vieții în regiune”, se mai arată într-un comunicat al UMFST.

 

Sursă foto: UMFST Tg. Mureș


Adaugati un comentariu


 

*