Doi medici de la Spitalul Militar Central, printre autorii unui tratat internaţional de chirurgie toracică

20 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Este pentru prima dată când doi specialiști români își aduc contribuția la realizarea unei astfel de lucrări de anvergură.

 

Col. dr. Claudiu Eduard Nistor

Medicii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) au mai bifat o premieră, de această dată în domeniul literaturii de specialitate, doi dintre chirurgii unității medicale fiind incluși printre autorii unui prestigios tratat de chirurgie toracică. Premiera constă în faptul că este pentru întâia dată când doi chirurgi toracici din România își aduc contribuția ca editori la realizarea unui tratat internaţional de chirurgie toracică.

Este vorba de colonelul doctor. Claudiu Eduard Nistor, şeful Secţiei Clinice de Chirurgie Toracică şi colonelul doctor Adrian Ciuche, chirurg toracic în aceeaşi secţie. Tratatul internațional de chirurgie toracică la care aceștia și-au adus contribuția se numește „Thoracic Surgery – Cervical, Thoracic and Abdominal Approaches” și a apărut în cursul lunii trecute la editura Springer, fiind publicat în două volume.

 

Alături de cei doi medici români, lucrarea mai poartă semnătura altor patru personalităţi recunoscute pe plan internaţional ale chirurgiei cardio-toracice, resoectiv, dr. Steven Tsui şi dr. Giuseppe Aresu de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, dr. Kaan Kirali de la Universitatea din Instambul şi dr. Gregor Kocher, de la Universitatea din Berna.

Tratatul include date de anatomie combinate cu tehnici chirurgicale, atât ale toracelui, cât şi ale celor două regiuni de graniţă ale acestuia, respectiv regiunea cervico-toracică şi cea toraco-abdominală. Informaţia medicală publicată în tratat este de una de actualitate, interesând atât chirurgii toracici, cât şi pe cei cardio-toracici, cardio-vasculari, generalişti, laringologi, pe chirurgii care abordează patologia glandelor endocrine, cea a transplantui pulmonar şi, nu în ultimul rând, pe medicii anestezişti şi pe cei implicaţi în utilizarea tehnicilor de asistare pulmonară extracorporeală.

 

Col. dr. Adrian Ciuche

În aria de interes au fost incluşi, pe lângă medicii specialişti, studenţii la medicină şi rezidenţii din specialităţile menţionate, printr-o serie de exerciţii de învăţare şi de întrebări de autoevaluare cu care se încheie fiecare capitol al tratatului.

Tratatul conține 95 de capitole tipărite pe 1.114 pagini, iar cei doi chirurgi de la SUUMC spun că, împreună cu ceilalți autori, au reuşit să îmbine într-un mod atractiv textul descriptiv cu imagini sugestive intraoperatorii, redate în sute de imagini de înaltă calitate grafică.

Acestea sunt argumentele pentru care vă lansăm invitaţia de a parcurge Tratatul internaţional „Thoracic Surgery – Cervical, Thoracic and Abdominal Approaches, cele două volume fiind disponibile atât în varianta electronică, cât şi în cea tipărită, ambele fiind realizate la cea mai înaltă calitate, aşa cum ne-a obişnuit editura Springer” este invitația lansată către ceilalți medici specialiști de cei doi medici militari.

 

Sursă foto: SUUMC

 


Adaugati un comentariu


 

*