Un cunoscut anestezist, cercetat de procurori dar decorat de doi presedinti

Medicul a fost decorat ieri, impreuna cu intreaga echipa de la spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, in semn de recunoastere a meritelor in activitatea de cercetare si promovare internationala a medicinei pediatrice. Presedintele Traian Basescu l-a decorat si el, in 2010.

 

Dr. Florin Dumitru Catalin Rusu

Dr. Florin Dumitru Catalin Rusu

Un eveniment de o importanta deosebita in instoria unuia din cele mai titrate spitale din Romania a fost umbrit de ceea ce a fost calificata de multi drept o gafa, desi, analizand modul in carre s-au petrecut lucrurile, nu se poate spune cu certitidine ca a fost vorba de asa ceva. Este vorba de Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitala, iar evenimentul este reprezentat de oferirea unor distinctii importante echipei medicale cu functii de conducere in cadrul spitalului, pentru merite deosebite in activitatea de medicina pediatrica. Distinctiile au fost oferite de catre presedintele Klaus Iohannis, doar ca printre cei decorati s-a numarat si un medic anestezist implicat in urma cu doi ani intr-un scandal de coruptie, fapta pentru care este cercetat si in prezent.

Este vorba de medicul Florin Dumitru Catalin Rusu, seful Sectiei Clinice Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul spitalului, care a fost decorat cu Ordinul Meritul Sanitar in grad de Cavaler, impreuna cu managerul spitalului si alti colegi, sefi de sectii. Desi meritele sale in activitatea medicala nu pot fi contestate, medicul anestezist are o problema, in sensul ca in anul 2013 a fost retinut, impreuna cu un coleg chirurg, sub acuzatia de luare de mita. Acestia au fost acuzati ca au primit bani pentru a opera trei copii, ulterior, anestezistul fiind cercetat in libertate pentru aceasta fapta.

 

Dr. Dan Mircea Enescu

Dr. Dan Mircea Enescu

Decorat si in anul 2010 de catre presedintele Traian Basescu, anestezistul s-a aflat si de aceasta data pe lista celor decorati, fapt ce a iscat anumite controverse, din cauza ca i s-a acordat distinctia in conditiile in care era cercetat penal pentru o fapta de coruptie.

Imediat ce acest lucru a iesit la iveala, Administratia Prezidentiala a remis un comunicat in care se precizeaza ca propunerea de decorare a medicului, impreuna cu ceialti colegi, a venit din partea managerului Dan Mircea Enescu. „Spitalul Grigore Alexandrescu a fost premiat de curand la Londra drept cel mai bun spital regional, iar managerul spitalului, acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, a primit distinctia de manager al anului din partea Europe Bussiness Assembly din Marea Britanie. In acest context, Administratia Prezidentiala a propus acordarea unei decoratii domnului Dan Mircea Enescu. Domnia sa a considerat ca realizarile spitalului sunt, insa, rodul muncii de echipa si a propus spre decorare mai multe cadre medicale, printre care si domnul doctor Florin Dumitru Catalin Rusu”, se precizeaza in comunicatul Presedintiei.

 

Dr. Dan Mircea Enescu

Dr. Dan Mircea Enescu

La randul sau, medicul Dan Mircea Enescu a precizat ca i s-a parut firesc si de bun simt sa propuna si decorarea sefilor de sectie din spital si nu a considerat ca ar fi vreo problema ca printre acestia sa se numere si anestezistul Florin Dumitru Catalin Rusu, din moment ce pe numele sau nu a fost emisa nicio ordonanta de trimitere in judecata. „Seful sectiei ATI, Florin Rusu, nu are nicio ordonanta de trimitere in judecata. Spitalul Grigore Alexandrescu nu a primit niciun astfel de document. Daca ar fi fost o astfel de ordonanta, el nu ar mai fi putut sa ramana sef de sectie. Mi s-a parut de bun simt sa trec pe lista premiantilor de la Cotroceni toti sefii de sectii si pe directorul medical. Nu m-am gandit ca ar fi existat vreo problema a sefului ATI in urma cu doi ani. Sunt cei care au salvat viata copiilor de la Giulesti, sunt cei care zi de zi se lupta cu cele mai grele cazuri”, a precizat  medicul Dan Enescu.

Pe de alta parte, specialistii in drept spun ca nu exista nicio contradictie de ordin legal cata vreme medicul nu a fost condamnat, iar in cazul in care acest lucru se va intampla, cele doua decoratii i se vor retrage automat, prin efectul legii, tot printr-un ordin al presedintelui.

 

spital de copii grigore alexandrescuLuni, seful statului a conferit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler academicianului profesor doctor Dan Mircea Enescu, manager al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu, „in semn de inalta apreciere pentru rezultatele de exceptie obtinute in activitatea de cercetare si promovare, la nivel international, a medicinei pediatrice, pentru efortul deosebit pe care l-a depus in calitate de manager de spital, asigurand dotarea acestuia cu echipamente moderne, inalta calificare a personalului medical, precum si punerea in aplicare a unor noi metode si tehnologii de tratament in domeniul cardiologiei si chirurgiei cardiovasculare pediatrice”.

 

copil spitalTotodata, „in semn de inalta apreciere pentru rezultatele de exceptie avute in intreaga lor cariera, pentru excelenta cu care au asigurat un act medical de inalta calificare si daruire, impunand Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu drept o institutie de referinta pentru sanatatea publica romaneasca”, presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Ofiter conferentiarului universitar doctor Radu Ninel Balanescu – director medical, Ordinul National Pentru Merit in grad de Ofiter profesorului universitar doctor Coriolan Emil Ulmeanu – sef Sectie Clinica Anestezie si Terapie Intensiva Toxicologie si Ordinul Meritul Sanitar in grad de Comandor profesorului universitar doctor Dumitru Oraseanu.

De asemenea, Ordinul Meritul Sanitar in grad de Cavaler a fost acordat pentru doctor Ana Maria Bradeanu – coordonator Departament Terapie Intensiva Nou Nascuti, asistent universitar doctor Maria Dorina Craciun – sef Serviciu de Supraveghere si Control al Infectiilor Nosocomiale, doctor Florica Dinu – sef sectie Clinica Chirurgie II – Urologie, conferentiar universitar doctor Gabriela Lesanu – sef Sectie Clinica Pediatrie II, doctor Elena Petrisor – sef unitate primiri urgenta, doctor Florin Dumitru Catalin Rusu – sef Sectie Clinica Anestezie si Terapie Intensiva, doctor Alexandru Ulici – sef Sectie Clinica Ortopedie Pediatrica, lector universitar doctor Carmen Mariana Zapucioiu – sef Sectie Clinica Pediatrie I Pneumologie.

Presedintele Klaus Iohannis a oferit si Crucea Nationala Serviciul Credincios, Clasa a III-a, asistentei medicale Florentina Ostrosina, coordonator Sectie Clinica Chirurgie Plastica si Arsuri, cat si asistentei medicale Elena Postica, director de ingrijiri.

 


Adaugati un comentariu


 

*