Sanitas amana greva, dar cere majorari salariale de la 1 septembrie

Liderii sindicalistilor vor purta noi negocieri, solicitand cresteri salariale cu cel putin 10 la suta din salariul de baza pentru toti lucratorii din Sanatate si Asistenta sociala.

 

Sanitas 3Anuntata greva din Sanatate a fost din nou amanata. Astazi a avut loc o noua intrunire a Consiliului National al Federatiei SANITAS, ce a avut ca principala tema de discutie strategia pe care sindicatul o va adopta in perioada urmatoare, in negocierile ce vor avea loc cu reprezentantii ministeruelor Sanatatii si Finantelor, care nu le-a oferit decat o crestere salariala de 5 procente, incepand cu 1 septembrie. Sindicalistii pareau decisi sa nu accepte o majorare mai mica de 15 la suta, iar asta de la 1 iulie. La sedinta a durat mai bine de trei ore, parerile au fost insa impartite. O parte dintre liderii sindicali din teritoriu au cerut reluarea imediata a actiunilor de protest in cazul in care Guvernul nu va da curs tuturor revendicarilor, altii s-au aratat dispusi sa mai negocieze. In cele din urma, adeptii celei de-a doua variante si-au impus punctul de vedere, hotarandu-se ca in cursul saptamanii viitoare, conducerea SANITAS sa mai poarte o runda de negocieri cu reprezentantii Executivului. Daca pana acum cereau in principal majorarea cu 15 la suta a salariilor din Sanatate si asistenta sociala si mai multe angajari in spitale, sindicalistii se pare ca „au mai lasat de la ei”, urmand sa propuna guvernantilor, la urmatoarea intalnire, o majorare salariala cu cel putin 10 la suta, pana la 1 septembrie.

 

sanitas-banicioiuLiderii organizatiilor judetene ale Sanitas au fost de acord cu aceasta decizie, mandatand Biroul Executiv sa poarte negocieri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, Ministerului de Finante si Ministerului Muncii. In plus, SANITAS cere ca in sistemul de sanatate sa se faca mai multe angajari, in contextul in care deficitul de persoanal medical este estimat la 37.000 de persoane. Nu a fost fixata o data exacta pentru aceste negocieri, dar se pare ca acestea vor avea loc saptamana viitoare, iar pana atunci sindicalistii nu vor recurge la nicio actiune de protest.

In cazul in care guvernantii nu vor gasi solutii la problemele semnalate, in mod repetat, iar in urma negocierilor nu se va ajunge la o intelegere in privinta majorarilor salariale cu cel putin 10 la suta pana pe 1 septembrie, sindicalistii avertizeaza ca vor trece la actiuni de protest. Prima forma de protesat va fi un miting de amploare in Capitala, la care vor participa cel putin 10.000 de medici si asistenti medicali, iar daca nici asa autoritatile  nu le vor satisface revendicarile se va trece la la greva de avertisment si chiar la  blocarea activitatii din spitale, prin greva generala.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*