Un nou acord de cooperare în domeniul cardiochirurgiei pediatrice între România și Italia

25 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Acordul încheiat în 2013 între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato din Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România se va prelungi până în 2025.

 

Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operați în România fără a mai fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări, ca urmare a Acordului de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul român al Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

De altfel, un astfel de acord există între spitalul de copii Marie Curie și clinica San Donato din Italia, prin intermediul asociațiilor Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia şi Inima Copiilor din România, încă din 2013, iar pe parcurs s-au format mai multe serii de specialiști în chirurgia cardiovasculară pediatrică din țara noastră. Între timp, echipe de specialiști italieni au venit în România unde au operat copii cu malformații cardiace, asistați de medici români, iar medici și asistenți medicali din țara noastră au participat la stagii de pregătire în Italia. Parteneriatul și-a dovedit eficiența, astfel că a fost extins și în cadrul unor centre medicale pediatrice de la Iași și Cluj, iar de anul acesta a fost inclusă și Timișoara.

 

Medicii Youseff Tammam si Catalin Cirstoveanu

Prof. univ dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a solicitat începerea demersurilor pentru prelungirea Acordului de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România, în cadrul unei întâlniri cu repezentantii părții italiene, coordonatorii și personalul medical din unitățile sanitare implicate din Romania, care a avut loc astăzi, 25 ianuarie, la Ministerul Sănătății.

Programul de cooperare, care a început în anul 2013 și se incheie în 31 iulie 2022, are două componente, una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România și cealaltă de pregatire profesională în Italia a personalului medical din țara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.Intervențiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara”, menționează Ministerul Sănătății.

Din anul 2013 și până în prezent, 1.462 de inimioare au fost operate și reparate în cadrul programului de cooperare, conform raportărilor spitalelor, iar 140 de profesioniști din domeniul Sănătății au contribuit la această reușită.

 

În cadrul întâlnirii, ministrul Rafila le-a multumit partenerilor italieni pentru sprijin și a felicitat echipele de profesioniști români pentru munca depusă și a subliniat necesitatea sustenabilității acestui program, care trebuie să ducă, până în anul 2025, la constituirea unor echipe complete de specialiști români, care să poată efectua toate tipurile de intervenții chirurgicale cardiace necesare copiilor din țara noastră, fără să aibă nevoie de sprijin și asistență din afară.

La rândul lor, specialiștii italieni au subliniat importanța acordului încheiat cu Ministerul Sănătății și și-au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training si asistență tehnică și pentru alte patologii pediatrice în care există deficit de specialiști.

Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” este una dintre puținele unități medicale din țară în cadrul căreia sunt efectuate intervenții de cardiochirurgie pediatrică. Asociația „Inima Copiilor” a construit, în perioada 2009-2011, Secția de Cardiochirurgie de la „Marie Curie” „de la zero”, cu sprijinul Fundației Vodafone și al foarte multor donatori individuali. Secția este unul dintre cele mai moderne spații medicale din România și corespunde standardelor anului 2021. A fost astfel gândită încât fiecare bebeluş să aibă o rezervă individuală, iar fiecare boxă să fie dotată cu propriile chiuvetă şi dulap cu materiale, pentru a scădea riscul infecţiilor nosocomiale. Fiecare inimă salvată la Marie Curie este o poveste despre speranță, despre medicină făcută cu pasiune și dăruire, o poveste despre iubire pe care medicii români pot s-o spună cu zâmbetul pe buze.

În țara noastră se nasc anual, potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 2.500-3.000 de copii cu inimoare bolnave, care au nevoie să fie reparate, unii au chiar probleme cardiace grave, care nu pot fi amânate. Actuala capacitate a spitalelor românești nu este nici pe departe adaptată nevoilor, de acees, asociația Inima Copiilor a inițiat un nou proiect, prin care va extinde Secția de Cardiochirurgie a spitalului M.S. Curie. Noul proiect este estimat la un cost total de 3 milioane de euro și va fi demarat în curând, cu etapa de proiectare și autorizare. Se intenționează ca până la sfârșitul anului 2023, să fie dus la bun sfârșit, de aceea orice donație, fiecare bănuț donat va fi folosit în scopul salvorii inimilor unor copii, pentru a le va oferi șansa la o viață normală. NN România a donat, anul trecut, pentru acest proiect, o jumătate de milion de euro și s-a angajat să dubleze suma strânsă în urma donațiilor individuale lunare de 2 euro, trimise prim SMS cu textul LOVE la 8844, realizate începând cu data 17 noiembrie 2021, pentru a contribui astfel la scurtarea timpului necesar pentru strângerea fondurilor care vor oferi șanse la viață multor copii.

Noul proiect include amenajarea unei noi săli de operație, a 20 de noi locuri de Terapie Intensivă față de doar 6 în prezent, a 25 de locuri în saloanele în care vor fi îngrijiți copiii înainte și după operații, precum și reamenajarea și modernizarea spațiilor și a aparaturii specifice. Secția va ajunge astfel la o suprafață totală de peste 1.900 de metri pătrați, față de 745 de metri pătrați cât are în prezent.

Alexandru Popa

Un alt proiect în curs de realizare la Marie Curie este construcția unui heliport pe acoperișul Spitalului, tot din donații strânse de Asociația Inima Copiilor. „Heliportul este un proiect foarte important, pe care îl avem în desfășurare. Din păcate, în acest moment este în pauză, deoarece ar trebui să se lucreze deasupra etajului 7, unde este secție pentru copiii bolnavi de COVID și nu putem lucra deocamdată acolo, spațiul trebuie eliberat pentru a putea lucra deasupra. După ce vom da din nou drumul din nou la lucrări, în două luni și jumătate – trei luni va fi gata”, explică Alexandru Popa, președintele asociației.

Pe inimacopiilor.ro găsiți detalii despre toate proiectele aflate în desfășurare la Spitalul de Copii Marie Curie: extinderea Terapiei Intensive nou-născuți, heliport, misiunile de cardiochirurgie și extinderea cardiochirurgiei.


Adaugati un comentariu


 

*