Un nou centru MagicHome, inaugurat în apropierea Institutului Oncologic din București

27 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Aici vor fi găzduiți părinții copiilor cu afecțiuni grave, care vin cu aceștia la tratament în Capitală și nu au alte posibilități de cazare.

 

Începând cu luna ianuarie a anului viitor, părinții cu posibilități materiale reduse, ai căror copii suferă de cancer sau alte afecțiuni grave ce necesită tratament în marile centre din București, vor butea beneficia, gratuit, de cazare și consiliere în cadrul unui nou centru MagicHome, inaugurat ieri, urmând să devină funcțional în primele zile din 2020.

Centrul a fost înființat de fundația condusă de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu, care coordonează și proiectul MagiCamp, scopul fiind asigurarea accesului la tratament în București a copiilor cu cancer și alte afecțiuni grave, care provin din familii cu posibilități materiale reduse. De multe ori, părinții nu pot veni cu ei în Capitală, pentru că se întâmplă adesea să nu aibă nici măcar bani de drum. În plus, au nevoie să rămână pentru mai multe zile în București, ceea ce înseamnă alți bani pentru cazare și alimente, cei mai norocoși apelând la ajutorul unor rude care locuiesc aici.

Pentru a veni în sprijinul părinților aflați în astfel de situații, a fost demarat proiectul MagicHome, în cadrul căruia au fost înființate deja 14 astfel de centre în  Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Chişinău și Viena. Proiectul constă în preluarea unor case sau apartamente care sunt amenajate pentru a putea găzdui mai multe persoane, oferindu-le acestora gratuit toate facilitățile de care au nevoie.

 

Centrul MagicHome Fundeni, inaugurat ieri, se va adresa în mod special părinților care vin cu copiii la tratament la Institutul Oncologic din Capitală, fiind amplasat în apropierea unității medicale. De asemenea, inițiatorii proiectului au precizat că centrul este deschis și pentru părinții copiilor cu boli cronice grave, arsuri sau boli rare.

Casa în care funcționează centrul a fost achiziționată în urmă cu doi ani, contra sumei de 215.000 de euro. A fost un preț bun la acea vreme, însă  suma a reprezentat aproape toți banii asociației. Casa trebuia renovată și amenajată, iar în acest sens a fost demarată o campanie de strângere de fonduri, în cadrul căreia au donat câte 2 euro/SMS, peste 160.000 de persoane. Este vorba de  campania „Împreună pentru MagicHome”, în cadrul căreia 636 de oameni au ocupat, în centrul oraşului, timp de 23 de zile şi nopţi, un scaun, simbol al tuturor scaunelor pe care părinţii bolnavilor de cancer, locuiesc. Mulțumită celor peste 1,7 milioane de de SMS-uri în valoare de 2 euro și a altor donații primite de la sponsori, s-au strâns 700.000 de euro, astfel că s-a putut renova și amenaja noua casă. Aceasta are o suprafaţă de 750 de metri pătraţi, 11 camere, 26 de paturi, spaţii comune de recreere, lift, o bucătărie pe fiecare nivel şi terasă. În plus, au putut fi construite de la zero un depozit şi o sală de consiliere, în care pot avea loc şedinţe de terapie individuală sau de grup, pentru părinți.

 

Vlad Voiculescu si Melania Medeleanu

Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu, cei cărora le aparține această inițiativă, au declarat că „inițial ne-am propus să strângem 200.000 de euro – 100.000 de SMS-uri – cu care să amenajăm o casă pentru copiii bolnavi de cancer şi părinţii acestora, lângă Institutul Oncologic din Bucureşti. Am finalizat acea casă. Şi suntem mândri şi bucuroşi că am finalizat mai mult decât o casă. Aşa se face că astăzi avem o Reţea a Solidarităţii, pentru care avem nevoie în continuare de sprijinul oamenilor”.

Aceștia au adăugat că aproximativ 2.500 de copii din România sunt trataţi pentru afecţiuni oncologice în toate centrele din ţară. Pentru majoritatea acestor copii, centrele sunt departe de domiciliu, iar peste 70% dintre aceştia provin din familii cu o situaţie financiară modestă. Astfel, costurile cazării şi transportului reprezintă un impediment major în cazul unui diagnostic precoce şi tratamentului corespunzător, ceea ce reduce dramatic şansele de vindecare.

Este însă nevoie în continuare de solidaritate, pentru ca toate cele 14 case/refugii să poată fi administrate, întreținute și mobilate, iar cheltuieli cu chiriile (acolo unde apartamentele nu au fost puse la dispoziție gratuit), cu terapeuții, cu transportul părinților la spital, mâncare etc. să poată fi susținute.

Prin sistemul de SMS-uri recurente (cuvântul MAGIC, la 8844), oricine poate dona 2 euro, lunar, către MagicHOME, iar fiecare donator poate opri oricând donația. Companiile pot sprijini acest proiect prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit datorat statului, către MagicHOME. Orice om de afaceri care dorește să sprijine Rețeaua de Refugii MagicHOME o poate face descărcând formularul care va fi trimis ulterior către Asociația MagicHOME.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*