Un spital privat a obținut în instanță decontarea radioterapiei stereotactice în România

19 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Unitatea medicală a obținut o sentință favorabilă definitivă prin care Guvernul este obligat să deconteze radioterapia stereotactică în țara noastră. Reprezentanții spitalului avertizează că va recurge la „executare silită” dacă decizia instanței nu este pusă în aplicare. 

 

La aproape un an și jumătate de când a solicitat în instanță decontarea radioterapiei stereotactice în România pentru pacienții oncologici, Medisprof, cel mai mare spital oncologic privat din vestul României, a obținut câștig de cauză în fața Guvernului României. „O notificare a fost deja trimisă către Guvernul României, care este în măsură să pună în executare hotărârea instanței, prin care a fost obligat la includerea tratamentului de radioterapie stereotactică în cadrul «Programului național de Oncologie»”, anunță unitatea medicală, care atrage atenția că „în acest moment, statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă trebuie să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în țară!

De la începutul acestui an, mii de pacienți au semnat petiția publică ce solicită autorităților să asigure pacienților oncologici tratamente ca în vestul Europei, la noi în țară.

 

Dr Adrian Udrea

Dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie și unul dintre fondatorii spitalului privat clujean Medisprof, precizează că unitatea medicală „a acționat în instanță și Casa Națională de Asigurări și Ministerul Sănătății dar, deși am arătat că reglementarea actuală atentează flagrant la dreptul la viață al pacienților oncologici, cele două instituții au decis să facă recurs și au obținut câștig de cauză în ultima instanță. Practic, au obținut un câștig de cauză împotriva pacienților din România! Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României”, a explicat medicul.

Programele Naționale de Sănătate, din care face parte și Programul național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, sunt aprobate de Guvernul României prin hotărâre de Guvern, astfel că Executivul este în măsură să pună în executare hotărârea instanței, atrag atenția reprezentanții spitalului.

„Am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii. Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viața pacienților oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită, a mai spus dr. Udrea.

 

Pentru tumorile care se mișcă odată cu respirația (plămân, ficat, pancreas), utilizăm un sistem de management al mișcărilor respiratorii (Varian RGSC v1.0) pentru a ajuta pacienții să-și gestioneze respirația în timpul eliberării fasciculului SBRT. În esență, fixând poziția tumorii și permițând fasciculului să fie orientat doar spre leziune, cu impact minim asupra țesuturilor normale înconjurătoare. Pentru tumorile pulmonare, utilizăm cel mai adesea o tehnică de iradiere cu menținerea în inspir profund – DIBH (deep inspiration breath hold), iar pentru tumorile abdominale utilizăm o tehnica de iradiere în expir profund – EEBH (end expiration breath hold)”, a explicat , a afirmat dr. Claudiu Hopîrtean, șeful secției de radioterapie din cadrul Medisprof.

Medicul subliniază însă că această tehnică avansată de radioterapie externă (SBRT), deși este utilizată la scară tot mai largă în cazuri oncologice selecționate, nu este pentru moment decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate în România.

 

Dr Claudiu Hopirtean

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe (una până la cinci ședințe). Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boală metastatică (oligometastatică mai exact – un număr de pana la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii. Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară și abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mișcărilor respiratorii.

În ultimul an, din totalul pacienților care au beneficiat de radioterapie stereotactică la Medisprof, cei mai mulți sufereau de cancer pulmonar (30%), urmat de cancer mamar (12%) și alte localizări tumorale (prostată, colon, melanom, tumori SNC), a subliniat dr. Claudiu Hopîrtean.

În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienții care merg în afara țării, în condițiile în care o secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate, subliniază reprezentanții clinicii clujene.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*