Un studiu despre Covid-19 realizat la Colentina, inclus în literatura internațională de specialitate

11 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Studiul a fost publicat în American Journal of Therapeutics, fiind singurul din lume care a identificat o cauză a formării trombozelor, datorită proteinei S.

 

O echipă formată din 6 medici de la spitalul Colentina, prima unitate medicală din România transformată în spital Covid-19, a realizat în urmă cu câteva luni un studiu unic în lume, în care au fost incluși 91 de pacienți confirmați cu această boală. Studiul a fost inițiat după ce, cu ocazia necropsiilor efectuate în cazul unor pacienți cu Covid-19 decedați, au fost depistate cheaguri de sânge la nivelul plămânilor, dar și al celorlalte organe. Aceste cheaguri se datorau nivelului scăzut de proteină S din organism, iar în prima etapă a studiului  s-a observat o relaţie cauză efect între nivelul scăzut al proteinei S, cu rol anticoagulant, şi formele grave de Covid-19 la cei 91 de subiecţi. La acel moment, nu era clar dacă infecţia cu Covid-19 influenţa scăderea nivelului proteinei S sau dacă pacienţii aveau un nivel scăzut congenital, devenind vulnerabili pentru forme severe ale bolii.

Studiul a continuat, iar pe parcurs s-a constatat că nivelul de proteină S a revenit la valori normale la câteva luni după infectare, concluzionându-se astfel că boala influențează negativ acest nivel al proteinei, ceea ce duce la apariția de tromboze, care pot duce la deces.

 

Descoperirea făcută de medicii români a determinat modificarea tratamentului administrat pacienților infectați cu Covid-19. „Pacienţii incluși în studiu, toţi cu Covid-19, au avut proteina S scăzută, şi am arătat că există şi o relaţie doză – efect, care e un criteriu de cauzalitate, adică cu cât pacienţii au fost mai grav bolnavi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută. Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor, deja se face tratament anticoagulant, la pacienţii mai puţin gravi – doar profilactic, la pacienţii gravi se face tratament anticoagulant ca şi cum ar avea tromboză” declara în luna septembrie prof.dr. Cristian Băicuș, coordonatorul studiului.

Studiul a fost primul și singurul de acest gen din lume, iar rezultatele sale au fost luate în considerare de specialiștii de pe întreg mapamondul, întrucât pot contribui considerabil la scăderea mortalității în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus.

 

Recent, rezultatele cercetării au fost incluse și în literatura internațională de specialitate, fiind publicate în American Journal of Therapeutics.

Inițiatorul studiului a fost  medicul primar pneumolog Marius Balea jr., șeful Secţiei de Pneumologie a spitalului Colentina, iar cercetările au fost efectuate sub coordonarea profesorului universitar doctor Constantin Băicuș, șeful secției medicale a aceluiași spital. De asemenea, din echipă au mai făcut parte medicii Elena Stoichiţoiu, Larisa Pinte, Marius Nedelcu și Camelia Badea.

După ce studiul a fost publicat in literatura internațională de specialitate, Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a anunțat că își propune sprijinirea echipei în alte studii medicale.


Adaugati un comentariu


 

*