Una din opt persoane infectate cu SARS-CoV-2 prezintă simptome de Long-COVID

5 august 2022 | 0 comentarii |

Un studiu publicat în jurnalul „The Lancet” relevă că una din opt persoane afectate de boala cauzată de infectarea cu noul coronavirus prezintă cel puțin unul dintre simptomele caracteristice COVID-19 lung.

 

Unul din opt pacienți care s-au infectat cu noul coronavirus prezintă cel puțin un simptom caracteristic sindromului COVID-19 de lungă durată, potrivit unui studiu publicat astăzi în revista de specialitate The Lancet, care arată că aproape 12% dintre persoanele care s-au infectat cu noul coronavirus au rămas cu sechele asociate COVID-19. Printre simptome se numără „dureri abdominale, dificultăţi şi dureri la respiraţie, dureri musculare, ageuzie sau anosmie (pierderea gustului, respectiv a mirosului), furnicături, disconfort în gât, bufeuri de căldură sau de frig, greutate la nivelul braţelor sau picioarelor, precum şi oboseală generalizată”, la trei până la cinci luni după infectare, au concluzionat autorii studiului.

S-a vorbit şi s-a scris mult despre boala „COVID lung” (long COVID), ceea ce contribuit la creşterea gradului de îngrijorare, mai ales în rândul celor care au trecut o dată sau de mai multe ori prin boală, dar cercetarea pulicată în „The Lancet”, efectuată în Ţările de Jos, compară, pentru prima dată, simptomele celor care suferă de COVID lung cu cele ale persoanelor care nu au fost vreodată infectaţi cu SARS-CoV-2, pentru o mai bună înţelegere a riscurilor COVID-19 lung, adică persistenţa simptomelor după infectarea cu noul coronavirus.

La ora actuală se ştie că unii pacienţi prezintă sechele specifice unei infecţii cu coronavirus şi că acestea nu pot fi explicate doar prin tulburări psihosomatice, aşa cum au susţinut iniţial unii medici, însă frecvenţa acestor tulburări şi mai ales mecanismele fiziologice prin care acestea apar sunt în mare măsură necunoscute.

 

Studiul publicat în jurnalul The Lancet a analizat starea de sănătate a peste 76.400 de adulţi din Olanda, din martie 2020 (debutul pandemiei) până în august 2021. Fiecare participant a completat un chestionar referitor la simptome, de 24 de ori. În această perioadă, peste 4.200 dintre participanții la studiu (5,5%) au fost diagnosticați cu COVID-19, iar peste 21% dintre aceștia au avut unul sau mai multe simptome la trei-cinci lună de la momentul infectării, episodul COVID-19 fiind confirmat printr-un test PCR sau prin diagnosticul stabilit de un medic.

Pe de altă parte, studiul evidențiază și că aproape 9% dintre persoanele din grupul de control (neinfectate) au declarat că au avut câteva simptome din cele de pe „lista” de COVID lung, ceea ce duce la concluzia că este posibil ca unele dintre simptomele enumerate să fie resimţite fără ca boala COVID-19 să fie cauza.

În rândul persoanelor care au avut COVID-19, proporţia creşte la 21,4%. Cercetătorii au reuşit astfel să concluzioneze că puţin peste 12% dintre persoanele afectate de COVID-19 dezvoltă o sechelă asociată în mod specific bolii.

 

Cele mai comune simptome de Long-COVID sunt durere în piept, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare, pierderea gustului şi a mirosului şi stare de oboseală.

Aranka Ballering, de la Universitatea din Groningen şi una dintre autorii studiului, spune că simptomele resimţite de către grupul de control şi de către cei care au trecut deja prin COVID arată totuşi că o parte dintre aceste stări pot fi şi rezultatul impactului pe care pandemia l-a avut asupra tuturor, întrucât a provocat stres şi nesiguranţă, aşadar că cineva nu poate fi 100% sigur/ă că suferă de „COVID lung”, diferenţa fiind dată doar de durata stărilor (cu cât durează mai mult, cu atât e clar că e vorba despre COVID lung).

Studiul are, însă, și anumite limitări, cum ar fi faptul că nu a măsurat frecvenţa altor simptome asociate COVID-19 lung. Autorii nu au cercetat ultimele variante (Delta, Omicron), dar nu au analizat şi efectele asupra sănătăţii mintale cu care se pot confrunta cei care au trecut prin boală. Prin urmare, recomandarea este ca alte cercetări ulterioare să includă simptomele asupra psihicului uman (precum depresie, anxietate, ceaţă mentală).

 


Adaugati un comentariu


 

*