Undă verde pentru construirea primei clinici multifuncționale, în parteneriat public-privat

16 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Studiul de fundamentare al proiectului a fost aprobat ieri, în ședința de guvern, iar noul centru medical va fi construit în apropierea Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

 

După ședința de guvern de ieri, oficialii au anunțat că va fi demarat un proiect ce presupune înființarea primei clinici multifuncționale din România construită în parteneriat public-privat. Studiul de fundamentare al proiectului a fost adoptat în cadrul ședinței de guvern, fiind considerat unul dintre proiectele strategice de investiții pe care actuala administrație dorește să le realizeze în parteneriat public-privat. Studiul de fundamentare pentru construirea Clinicii Multifuncționale „Dr. Calistrat Grozovici” a fost întocmit de  Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, în colaborare cu specialişti independenți, iar viitorul edificiu medical se va construi pe terenul pus la dispoziție de către Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care va avea calitatea de partener public în cadrul acestui proiect. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, „Institutului de Boli Infecțioase îi va reveni responsabilitatea de a se asigura că proiectul se va realiza la cele mai înalte standarde de calitate”.

 

După studiul de fezabilitate se va trece la etapa de proiectare și execuție, care se va întinde pe o perioadă de maxim doi ani și jumătate, contractul prevăzând ca perioada de operare de către investitorul privat se va întinde pe o perioadă de 15 ani. Reprezentantul Guvernului a mai precizat că valoarea estimată a investiției se ridică la 650 de milioane de lei, iar noua clinică va avea o capacitate de 636 de paturi. Aceasta va dispune, de asemenea, de multiple cabinete de consultaţie, săli de operaţie, laboratoare de cercetare, săli de învăţământ, precum şi de dotări moderne. În perioada următoare vor începe procedurile de atribuire şi discuțiile cu investitorii, astfel încât în primul semestru din anul viitor să înceapă proiectarea şi construcţia efectivă.

Acesta este cel de-a doilea proiect strategic demarat în parteneriat public-privat, din cele opt propuse de actuala guvernare, primul dintre ele fiind autostrada Ploiești-Brașov.

 

În studiul de fundamentare aprobat ieri se specifică faptul că viitoarea clinică va funcționa în două corpuri de clădire, care vor avea o arie construită de 6.000 de metri pătrați.

În cadrul viitoarei clinici vor lucra 120 de medici și 951 de cadre medii și personal auxiliar, iar costurile salariale vor fi de aproximativ 80 de milioane de lei pe an.

În ceea ce privește contribuția părților implicate la finanțarea investiției, parteneriatul public privat prevede că statul va suporta, din bugetul național, cel mult 25% din valoarea totală, în timp ce diferența de 75% din costuri va fi suportată de partenerul privat.

În perioada de 15 ani de operare a obiectivului, partenerul privat are obligaţia de a opera şi întreţine obiectivul conform standardelor de performanţă, iar în cazul în care nu vor fi ocupate paturile, conform estimărilor, şi nu a obţinut, din cauza numărului mai mic de bolnavi, profitul scontat, el va putea beneficia fie de plăţi de disponibilitate, fie de prelungirea duratei contractului.

 


Adaugati un comentariu


 

*