Unii nu sunt alergici la muscaturile puricilor

9 septembrie 2013 | 1 comentariu |

Francisco StoicaDe ceva timp, in orasul Buzau nu prea mai sunt tantari. Exceptie fac desigur anumite zone, cum ar fi cele in care se afla lacuri unde, oricate prafuri ar arunca avioanele, este greu sa se obtina efectul scontat. Ma gandesc insa de ce ii omoram? Ati vazut, cred, cat de gratios se infig in picioare pentru a da forta acului pentru a gasi sange… Au si ei eleganta lor, cizelata in ani si ani.

Nu va este dor de acele animalute mici, soarecii, chiar si de sobolani, care in urma cu mai mult timp urcau pana la etajele superioare ale blocurilor pentru a  cauta cu ochii lor mici si negri ceva de mancare? I-am starpit pur si simplu, de-i mai vedem doar in desene animate.

Dar cu gandacii, ce avem? Sunt pline magazinele cu fel de fel de chestii destinate curmarii vietii lor. Avem noi dreptul sa actionam in acest fel? Ne folosim de faptul ca suntem mai inteligenti? Daca eram noi in locul lor?

Singurii care au reusit sa se inmulteasca nestingheriti, la vedere, au fost cainii si pisicile, profitand parca de campaniile electorale. Primii ne mai musca, ne mai sperie… Ce sa faca daca au mult timp liber? Pisicile dau concerte nocturne, mai ales cand motanii alearga dupa aleasa inimii lor. In rest, buna pace. Ziua dorm pe sub masini, chiar amestecati, sau pe langa scarile de bloc unde locatarii sunt darnici cu ei. Nu lipsesc nici in piete, unde cate un exemplar gras doarme, mai satul decat se poate, pe un carton special pus de mana omului, ca nu cumva patrupedul sa faca reumatism.

Trebuie sa traiasca si ei, nu?

S-a vorbit mult despre faptul ca noi avem mai putin acces pe unde au pus stapanire cainii, dar mai putin despre faptul ca puricii pe care ii poseda s-au inmultit la fel de repede. Chiar si capusele. Acesti chiriasi ai patrupedelor produc necazuri mari si gazdelor, dar de cele mai multe ori si noua. De pe internet citire, puricii transmit, de exemplu, pisicii un microorganism numit Bartonella henselae, care se transmite de la o pisica la alta si in final la oameni, putand sa creeze probleme mari celor cu un sistem imunitar slabit.

Ei? Va trec fiorii?

Intrebarea pe care mi-o pun, avand in vedere aceasta dezvoltare a situatiei… patrupede, este de ce nu a iesit nimeni din Ministerul Sanatatii sa ne spuna la ce pericole ne expunem, ce inseamna sa ne atace cu succes puricii si capusele? Pardon, despre capuse se mai vorbeste primavara, din cand in cand, pana incepe deratizarea. Dar as vrea sa vad un punct de vedere specializat, greu de combatut! Sa aflam si noi ce si cum.

Poate, cine stie, vom afla ca este bine sa traim printre micile sugative de sange, ca sa ni se intareasca sistemul imunitar.

Ar fi o explicatie la lipsa de reactie a specialistilor: poate fac parte din acea categorie care nu are reactii alergice la muscaturile puricilor…

 


Categorii: Editorial

Comentarii (1)

  1. Geta Georgeta Merisan spune:

    MAI BINE AR DERATIZA, SANEPIDUL, BLOCURILE CU GANDACI DE BUCATARIE, CA COLCAIE LA BATRANII CARE STAU IN GARSONIERE SI SUNT SARACI SI NEPUTINCIOSI…
    SA FACA O FAPTA BUNA PE BANII PRIMARIILOR,BANI EUROPENI…!

Adaugati un comentariu


 

*