Biruri printre randuri?

6 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Francisco StoicaProbabil crede cineva ca sunt multi romani care merg la doctor pentru ca nu au ce face acasa. Nu as vrea sa tin cont de cazurile de exceptie, pentru ca nu sunt multe cu siguranta, in care unii se interneaza pentru a obtine concedii medicale sau mai stiu eu ce avantaje, desi sunt sanatosi. De fapt, este si greu de stabilit daca exista multe persoane carora, odata internate, nu li s-ar gasi nimic in neregula in privinta sanatatii. Deci, merge cineva de placere la spital? Bate cineva la usa medicului de familie ca sa se afle in treaba sau numai pentru a socializa cu cei ce asteapta sa intre? Ma indoiesc. Cred insa ca sistemul medical nu reuseste sa tina in limitele legale cheltuielile, sistem care tot sta cu mana pe fundul sacului, vaitandu-se in permanenta.

In aceste conditii, pentru a acoperi matrapazlacurile in loc sa le elimine, se tot incearca fel de fel de biruri pentru sanatatea noastra. Am fost furati, probabil, de lectura noului pachet de baza. Am vrut sa aflam la cate consultatii avem dreptul la medicul de familie si cand, ce limite de varsta au fost stabilite pentru a beneficia de ele. Am dorit sa aflam cum va fi cu serviciile medicale de urgenta, cum se va face urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire, cum este cu serviciile paraclinice, cu serviciile de spitalizare. Din aceste motive nu am citit printre randuri.

Pachetul de baza este gandit altfel. Aici nu vorbim de servicii acordate pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire, ne spune ministrul sanatatii. Dar nu stiu cum se face ca tot documentul este plin de cifre si episoade. De fapt, ce inseamna acest lucru daca ne gandim mai bine? Nu cumva daca ti-ai terminat numarul de consultatii la care aveai dreptul intr-o perioada stabilita de timp platesti pentru a beneficia de una in plus? Nu se spune nimic despre acest lucru. Probabil si pentru ca tarifele sunt deja stabilite pentru cei care nu sunt programati, sunt afisate pe toate usile cabinetelor medicale. Si aceasta este o problema discutabila, nu inteleg de ce imi pierd calitatea de asigurat si sunt pus sa platesc daca nu am dat telefon inainte.

Eu cred ca toate cifrele care apar in acest pachet de baza, toate perioadele stabilite, varstele care sunt trecute ca limite pentru un drept sau altul, nu sunt decat metode subtile de obtinere de noi sume de bani pentru sistemul de sanatate, noi biruri scoase din buzunarele pacientilor chiar daca acestia sunt asigurati conform legii. Se poate intampla acest lucru pentru ca pacientul este privit  mai mult ca o persoana care din piatra seaca face rost de bani. Omul nu prea mai are importanta. Ce se incearca acum nu stiu daca va duce la ceva bun.

Din pacate, doctorii nu pot beneficia de un salariu confortabil, care sa nu-i mai faca sa priveasca la ofertele de peste granita sau sa nu accepte donatiile pacientilor.

Tot din pacate, romanul nu este pregatit sa nu mai mearga cu bani in buzunar la medic. I-a intrat in sange acest virus de a carui prezenta se profita din plin. Si niciun  laborator  cu secretara nu este interesat sa-i gaseasca antidotul. Se multumeste sa-l intretina.

Tot ce putem spera anul acesta este sa fim sanatosi, sa fim mai mult spectatori la ce masuri se vor mai lua in ministerul sanatatii noastre.

PUBLICITATE

Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*