Universitățile de Medicină și Farmacie, implicate pe mai multe fronturi în sprijinirea sistemului sanitar

Cadrele didactice și studenții acționează alături de comunitatea medicală  în lupta pentru limitarea numărului de infecții cu noul coronavirus.

 

Reprezentanții Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR) a anunțat că, la acest moment, cadrele didactice și studenții universităților membre – UMF Carol Davila Bucureşti, UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca, UMF Craiova, UMF Gr.T. Popa Iaşi, UMFST George Emil Palade din Târgu Mureş şi UMF Victor Babeş Timişoara – sunt mobilizați pentru a sprijini medicii și sistemul sanitar, în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus. De altfel, universitățile de Medicină și Farmacie au fost primele instituții de învățământ superior care au adoptat o serie de decizii şi măsuri de prevenţie, în scopul reducerii şi limitării propagării infecţiei.

Pe măsură ce criza se adâncește, studenții, rezidenții și cadrele didactice ale acestor universități se implică tot mai mult în acțiuni prin care vin în ajutorul medicilor și autorităților, atât pe partea medicală cât și pe cea de cercetare cât administrativă și socială.

Astfel, la acest moment, toate cadrele didactice ale universităţilor de Medicină şi Farmacie sunt implicate, atât în îngrijirea şi tratarea pacienţilor afectaţi de coronavirus, cât şi în buna organizare şi funcţionare a sistemului sanitar şi farmaceutic.

 

Aceleași universități au pus la dispoziţia autorităţilor echipamentele performante de cercetare din dotare, împreună cu experţi, organizând centre de diagnostic în colaborare cu spitalele, pentru a crește semnificativ capacitatea de diagnostic a sistemului sanitar. De asemenea, în cadrul universităților sunt instruiţi medici şi cercetători care să se implice activ în depistarea infecţiilor, precum şi în realizarea testelor de determinare specifice.

În același timp, sute de rezidenţi din specialităţile medicină de urgenţă, boli infecţioase şi anestezie terapie intensivă se alătură personalului medical existent, pentru a sprijini activităţile din cadrul camerelor de gardă, și unităţilor sau compartimentelor de primire a urgenţelor.

 

Pe lângă aceste activități, care țin de latura medicală și cea de cercetare, universitățile membre ale AUMFR au pus la dispoziția autorităților și mai multe spații de carantină, unde sunt găzduite persoanele suspectate că au dobândit infecția cu noul coronavirus dar snt asimptomatice.

Totodată, organizaţiile studenţilor medicinişti au demarat campanii prin care încearcă să ajute persoanele vârstnice sau pe cele cu diverse afecţiuni, au realizat alternative pentru echipamentul de protecţie medical şi şi-au exprimat dorinţa de a activa ca voluntari.

În această perioadă de criză, în care sistemul public de sănătate se confruntă cu o situaţie dificilă şi necesită asistenţă, este important să ne unim eforturile pentru a susţine profesioniştii din sănătate, în combaterea pandemiei SARS-COV-2. Rectorii universităţilor membre AUMFR îşi exprimă speranţa că, în astfel de momente, întreaga comunitate va dovadă de solidaritate şi va susţine cadrele medicale în lupta lor zilnică, ajutând totodată la responsabilizarea publicului, deoarece sănătatea şi siguranţa comunităţii din care facem parte constituie o prioritate pentru noi toţi”, se arată într-un comunicat la organizației.

 


Adaugati un comentariu


 

*