Unul din doi români care suferă de diabet nu știe că are această boală sau nu se tratează

14 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Una din zece persoane din lume are diabet, iar dacă nu vor fi luate măsuri de prevenție și diagnosticare precoce sustenabile, se estimează că numărul diabeticilor va crește la 643 de milioane până în 2030 și la 783 de milioane până în 2045.

 

Ziua Mondială a Diabetului (World Diabetes Day)este marcată în fiecare an, la data 14 noiembrie, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare asupra acestei boli, a cauzelor sale dar şi cu privire la nevoile oamenilor care trăiesc cu această boală.

Peste 160 de țări din lume marchează această zi prin diferite activități, în funcție de tema stabilită anual la nivel mondial. Tema de anul acesta este „Education to protect tomorrow” (,,Educație pentru a proteja ziua de mâine), astfel că se evidențiază necesitatea unui acces îmbunătățit la educația fiabilă cu privire la diabet pentru persoanele care suferă de această afecțiune. Și în România, ,,de Ziua Mondială a Diabetului este important să atragem atenția asupra acestei probleme reale de sănătate publică cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga lume: diabetul. Iar diabetul ar trebui să fie în atenție astăzi, la fel ca în fiecare zi. Peste tot în jurul nostru sunt persoane cu diabet zaharat, numărul acestora crește permanent, iar prezența complicațiilor asociate diabetului reprezintă alte grave provocări. Prevenția, diagnosticarea rapidă și un tratament eficient sunt esențiale în diabet”, atrage atenția prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președinte Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM).

 

La nivel global, 537 de milioane de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani au diabet zaharat, adică 1 din 10 oameni și se estimează că numărul diabeticilor va crește la 643 de milioane până în 2030 și la783 de milioane până în 2045. În același timp, mai mult de 1,2 milioane de copii și adolescenți (0-19 ani) au diabet de tip 1.

Mai grav este că a crescut alarmant numărul deceselor cauzate de diabet i complicațiile acestei boli. În anul 2021, la fiecare 5 secunde, o persoană a murit din cauza bolii, diabetul fiind responsabil pentru 6,7 milioane de decese la nivel global, Potrivit International Diabetes Federation (IDF).

În Europa, 61 de milioane de persoane erau diagnosticate cu diabet în 2021, iar România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență din Europa. Potrivit studiului naţional privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi – PREDATOR, 11,6% dintre adulții români au diabet. Aproximativ 1,5 milioane de persoane suferă de diabet zaharat de tip 2, iar peste 2 milioane de români au pre-diabet.

 

Prof.dr. Gabriela Radulian

Din păcate, doar aproximativ 900.000 dintre români urmează un tratament pentru diabet, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre ei, fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul, conform datelor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM).

Tocmai de aceea, președintele SRDNBM spune că ,,suntem datori (medicii -n.r.) să informăm în primul rând populația cu privire la riscurile pe care le prezintă această boală și cât de important este să ajungem la medic la timp. Diabetul trebuie să reprezinte o prioritate și să fie luate măsuri clare în prezent pentru a preveni apariția afecțiunii, dar și în viitor, care să ajute la diminuarea impactului generat de apariția diabetului și a complicațiilor sale. Trebuie să informăm și să educăm populația de azi pentru a proteja sănătatea zilei de mâine. Iar noi ca medici trebuie să luptăm continuu pentru creșterea calității vieții persoanelor cu diabet și pentru a diminua impactul apariției complicațiilor asociate diabetului. De asemenea, este foarte important să realizăm un proces eficient de educație a persoanelor cu diabet zaharat pentru a-și cunoaște cât mai bine afecțiunea și a reuși ca împreună cu noi, medicii, să o gestionăm cât mai eficient”, precizează dr. Radulian.

 

Educația și prevenția sunt extrem de importante în diabet, nume dat mai multor boli metabolice şi endocrine. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună caracterizată prin distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, iar diabetul de tip 2 este caracterizat prin prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină (un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism) decât normal, dar pe care organismul nu o poate folosi, sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal, fără însă a lipsi cu desăvârşire.

Un alt tip de diabet este cel gestaţional, care se poate declanşa în perioada sarcinii femeii sănătoase. Chiar dacă dispare după perioada de sarcină, poate creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2.

În condiţiile unui control inadecvat al diabetului, creşterea glicemiei poate provoca, în tomp, complicații grave precum: neuropatia diabetică, retinopatia diabetică, creșterea tensiunii arteriale, piciorul diabetic (cangrena), probleme la nivelul pielii, depresie, leziuni la nivelul creierului (Alzheimer) etc. și afectează atât persoana în cauză cât și familia și societatea.

Un studiu recent arată că 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 prezintă factori de risc (tensiune arterială, nivel ridicat al colesterolului sau nemonitorizarea glicemiei) pentru boli cardiovasculare, iar 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 au suferit deja o afecțiune cardiovasculară: insuficiență cardiacă, infarct.

 

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, dar cel de tip 2 poate fi evitat prin controlul greutăţii, o dietă sănătoasă, bazată pe fructe, legume, cereale integrale, lactate, fără băuturi dulci, carbogazoase, dar și fără exces de grăsimi, în special de origine animală, şi activitate fizică regulată (30-45 de minute zilnic). Persoanele aflate în grupa de risc, identificate în funcţie de vârstă, circumferinţa taliei şi istoricul medical al familiei este indicat să fie controlate periodic pentru determinarea nivelului de glucoză în sânge.

Mișcarea și alimentația echilibrată, renunțarea la fumat și la consumul de băuturi alcoolice sunt esențiale în prevenirea diabetului, însă persoana diagnosticată este necesar să fie în permanenţă monitorizată de către medicul specializat în diabet și boli de nutriţie. Nu doar adulții sunt afectați de această boală, ci și cei mici. De aceea, este vital să ne educăm copiii astfel încât să iubească alimentația sănătoasă și mișcarea. În ultimii ani a crescut numărul cazurilor de diabet la copii. Lipsa prietenilor cu care copiii să se joace și să facă mișcare, expunerea la reclame care promovează junk food și fast food și un stil de viață sedentar sunt motive serioase la care trebuie să se gândească atât părinții cât și autoritățile”, subliniază medicul diabetolog buzoian Dana Marinescu. În județul Buzău sunt aproximativ 31.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 1 și 2.

 

Dr Daciana Toma

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC şi Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet – ASCOTID trag, la rândul lor, un semnal de alarmă asupra pericolului diagnosticării cu diabet zaharat de tip 2 în faze târzii, când apar deja complicaţiile.

Cele două organizații transmit, printr-un comunicat de presă că, în România, 1.207.053 de persoane sunt sub monitorizare în Programul Național de Diabet, dar „numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puţin dublu faţă de cei care sunt diagnosticaţi. Este important să educăm populaţia să îşi facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat şi există multe complicaţii”, potrivit dr. Daciana Toma, vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei, consultant COPAC pe proiecte de educaţie în sănătate, citată în comunicat.

Aceeași sursă precizează că numărul de cazuri noi va creşte în acest an. „Dacă în 2019, numărul de cazuri noi era de 76.967, în 2020 a scăzut la 59.914, în 2021 a fost de 82.552, iar în primele şase luni din 2022 a fost de 41.849 (ceea ce arată o creştere) conform datelor INSP”, se menționează în comunicat. Pentru scăderea incidenţei bolii în rândul populaţiei şi prevenirea complicaţiilor, este esenţială o politică unitară şi transparentă, la nivel naţional, pentru prevenţia diabetului.

 

Diabetul ce apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient. Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie). Din păcate, nediagnosticarea la timp a dabetului și lipsa medicației pe termen lung pot duce la complicații grave precum: neuropatia diabetică, retinopatia diabetică, creșterea tensiunii arteriale, piciorul diabetic (cangrena), probleme la nivelul pielii, depresie, leziuni la nivelul creierului (Alzheimer) etc. și afectează atât persoana în cauză cât și familia și societatea.

Potrivit unui studiu recent, 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 prezintă factori de risc pentru boli cardiovasculare: tensiune arterială ridicată, nivel ridicat al colesterolului sau nemonitorizarea glicemiei, iar 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 au suferit deja de o afecțiune cardiovasculară: insuficiență cardiacă congestivă, infarct, insuficiență cardiacă.

 

Diabetul a generat cheltuieli de aproximativ 966 de miliarde de dolari pentru sănătate, o creștere cu 316% în ultimii 15 ani. [1]

Din păcate, se estimează că unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat, adică aproximativ 212 de milioane, la nivel mondial. [2]

Ziua Mondială a Diabetului a fost stabilită în 1991, de International Diabetes Federation (IDF) și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ca urmare a creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de diabet în întreaga lume. Ziua aleasă este data la care s-a născut Frederick Banting, medicul şi omul de ştiinţă canadian creditat alături de Charles Best pentru descoperirea insulinei. În anul 2006, Ziua Mondială a Diabetului a fost adoptată oficial de către Organizația Națiunilor Unite.

Potrivit International Diabetes Federation, una din cinci căutări pe Google pentru termeni legați de diabet dezvăluie informații inexacte sau greșite despre această afecțiune și despre modul de gestionare a complicațiilor.

[1] https://diabetesatlas.org/

[2] https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes.html

 

 


Adaugati un comentariu


 

*