Vaccinarea la chiuvetă, în variantă doljeană: un medic, un ambulanțier și un intermediar au fost prinși în flagrant

18 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Peste 1000 de persoane dispuse să dea bani pentru certificate de vaccinare anti-Covid false au fost racolate de un intermediar, care le trimitea la un ambulanțier și apoi la un medic de familie, iar la percheziții, polițiștii anticorupție din Dolj au găsit aproximativ 100.000 de euro. 

 

Restricțiile impuse de multe state pe fondul creșterii alarmante a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 au exacerbat fenomenul cunoscut ca „vaccinarea la chiuvetă”, iar România, „campioană” la reticența la vaccinare, pare să fie campioană și la eliberarea de certificate false de vaccinare. Datele oficiale arată că 40% dintre români au primit minimum o doză a unui vaccin anti-Covid, dar în contextul în care mii de vaccinări fictive sunt descoperite în fiecare săptămână, se pune firesc, întrebarea, cât de mult reflectă datele oficiale realitatea. Românii se înțeleg cu medicii și, pentru vaccinarea în fals, plătesc sute de euro.

Un nou caz de vaccinare fictivă a fost făcut public astăzi, de Direcția Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Dolj după ce luni, procurorii anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au realizat prinderea în flagrant a 3 persoane (un medic de familie, un ambulanțier și un intermediar), la scurt timp după ce primiseră o sumă de bani, pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă.

 

Cei trei racolau clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat fals de vaccinare cu un vaccin în doză unică, iar din august 2021 și până în prezent, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă, care le permite accesul în anumite spații închise sau călătoria în străinătate.

Activitatea infracțională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic. De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid”, se menționează în comunicatul DGA.

 

După flagrant, la cabinetul medicului, la o clinică unde acesta lucra și la domiciile unor persoane au fost efectuate, luni după amiază, 6 percheziții, în urma cărora „au fost identificate sume considerabile de bani în lei și valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, adeverințe de vaccinare anti-Covid, precum și alte înscrisuri care interesează cauza”, se menționează în comunicatul DGA.

Medicul de familie, ambulanțierul și unul dintre intermediari au fost reținuți pe bază de ordonanță de reținere, de către procurrul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, urmând ca în cursul zilei de marți, aceștia să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Între timp, tot mai puțini români s-au vaccinat anti-COVID, în ciuda restricțiilor în vigoare. Extinderea certificatului verde la locul de muncă pare a fi un proiect ratat, în contextul în care numărul pacienților la secțiile ATI rămâne în continuare scăzut, iar Omicron a provocat probabil un singur deces în România, potrivit cifrelor oficiale.

 


Categorii: Actual, Ancheta, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*