Prima victimă a Omicron în România, o femeie din Iași

18 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

O femeie în vârstă de 75 de ani, nevaccinată și cu comorbidități ar putea fi prima persoană din România care a decedat ca urmare a infectării cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, spun medicii care au tratat-o.

 

A fost raportat primul deces din România al unei persoane cu Omicron. Este vorba despre o femeie vârstnică, nevaccinată, cu comorbidități, care a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în urmă cu 10 zile. Starea de sănătate a femeii s-a degradat constant, iar la câteva zile de la internare a fost transferată pe ATI, unde a și decedat, în cursul zilei de luni, spun medicii care au tratat-o.

Pacienta, în vârstă de 75 ani, cu suspiciune înaltă de infecţie cu varianta Omicron, nevaccinată, avea multiple comorbidități – diabet zaharat, obezitate, atac vascular cerebral cu hemipareză în remisie, atrofie cerebrală. În ciuda eforturilor şi a tratamentului de înalt profesionalism, decesul a survenit în data de 17.01”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Florin Roșu.

 

Pentru confirmarea diagnosticului clinic, medicii au trimis probele biologice prelevate la un laborator care va efectua secvențierea, astfel încât să se poată certifica prezența tulpinii Omicron. „Nu avem încă confirmarea prin secvențiere. În cadrul laboratorului nostru de biologie moleculară care este centru de screening pentru zona Moldova s-a ridicat suspiciunea înaltă de infecţie cu tulpina Omicron prin identificarea mutaţiilor specifice acesteia”, a mai spus dr. Roşu.

Primele infectări cu Omicron au fost confirmate în România pe 4 decembrie 2021, iar până la data de 16 ianurie, au fost confirmate 617 cazuri COVID cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, potrivit INSP.

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 raportate astăzi aproape s-a dublat față de ziua precedentă, ajungând la 16.760 de cazuri. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internate 487 de persoane, cu două mai multe decât în ziua anterioară, iar numărul deceselor raportate marţi a ajuns la 70, dintre care 60 de persoane erau nevaccinate şi 10 vaccinate, potrivit INSP. Ultimul record de cazuri s-a înregistrat în România în data de 19 octombrie, când au fost raportate 18.863 de noi infectări.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*